Skocz do zawartości
Arrakis

Ferox Mod

Rekomendowane odpowiedzi

"feroX" Narodziny bestii ;P

No może małego potworka :) Przyszedł czas na zmianę sprzętu i trzeba bylo pomyslec o zmianie Imidżu mojej maszyszny. Zmienił się układ chłodzący i całkowicie platforma. Przesiadka z wysłużonego AMD na nowiuśkie C2D była dla mnie małym szokiem :) ale o tym później. Teraz przedstawie Wam bohaterów tego małego workloga :)

Proca niemam co przedstawiać wszyscy znają C2D E4300 :) musiałem zrobić Lapping IHSa na procu, dzięki szlifowaniu proca i bloku uzyskałem naprawdę przyzwoite temperatury. Proc w IDLE ma temp. ok 35^ a w STRESS przy odpalonym OCCTPT1.1.0 temp po 30min nie wzrasta powyżej 47-49^ :)

Teraz Bloki :)

Dołączona grafika Dołączona grafika

D-Tek przed Lappingiem miał lekkie wybrzuszenie na podstawie (na zdjęciu tego niewidać)

Dołączona grafika Po Lappingu był już błyszczący i płaściutki :D Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Szlifowany był jeszcze tylko MCW30 MCW60 został bez zmian :) CDN...

Ciąg dalszy :) Dzisiejszym bohaterem jest EVGA. Dokładniej EVGA eGeforce 8600GTS i EVGA nFORCE 650i ULTRA, które zanabyłem dzięki firmie www.yamo.pl

Grafika: EVGA GF8600GTS 760MHz Core / 2,22GHz Ram Temperatury w IDLE to Ok. 36^C w stresie do 45^C

Dołączona grafika

Którą zaopatrzyłem w spore radiatory na mocno nagrzewający sie ram

Dołączona grafika

Co zaowocowało wiekszym OC na pamięci :D

Dołączona grafika

Teraz mobo EVGA n650I ULTRA płyta bez okrutnego wypasu ale za to ma duży potencjał OC ( jakby nie tylko 2,1V na RAM to byłby ideał )

Dołączona grafika

i ważna rzecz mosfety o niskim RdsON co owocuje mniejszym wydzielaniem ciepła przy przepływie dużego prądu

Dołączona grafika

Jak już mamy wszystko czas na zaadaptownaie starego chiefteca do nowych wymogów. Wymyśliłem, że najlepiej bedzie umiescic chlodnice na przodzie obudowy. Zapewnia to dostep do duzej ilosci chlodnego powietrza. Natomiast ciepłe powietrze zostanie wyciagniete przez 2 wentyle w gornej czesci obudowy :) Chlodnica BW zostala pomalowana na czarno i przedmuciach!a ja 2 Noctuy 120x120 800RPM. Chiefteca dodatkowo wyposazylem w kolka znacznie ulatwiajace przesowanie kompa po dywanie :D

Teraz kilka fot :)

Tutaj chlodnica BW

Dołączona grafika

Jeszcze nie pomalowana

Dołączona grafika

Moj stary truposz podczas wyrywania flakoofff ;P

Dołączona grafika

No i poczatek rzezi w garazu... 3xW Wymierzyc, Wyciac, Wyszlifowac :D:D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tutaj juz po wycieciu kratownicy pierwsze przymiarki :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I jest Beta:) uchwytu chlodnicy :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Godzinka zabawy dremelem z koncowka frezujaca i oto efekt :) Beta_1 ;p

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Troche czarnego Sparaya i zaczyna wszystko wygladac jak trzeba :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

2 noctuy na chlodnice. Ma byc Cicho!

Dołączona grafika

Oslawione kolka do chifteca zanabyte dzieki Samhainowi w www.Angela.pl :) thx :D

Dołączona grafika

Chlodnica + czarny sparay = CUDENKO :D Do tego wenty komponuja sie rewelacyjnie :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I zamontowana calosc, znaczy sie ze AlPhA :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

OKas na dzisiaj finito :) PLIZZZ jakies sugestie oceny komentarze :) Peace !yeah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie ile dałeś za kółka i jak się ta cena ma do ceny takich samych kółek w castoramie :wink:

Czekam na jakiś efekt, bo na chwilę obecną nie ma czego komentować (czytaj: zbluzgać :twisted: )

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za kolka dalem 12 zeta :) w obi bo w Lublinie to Castoramy niema (chyba ;p) takie zame kosztowaly po 6 zeta za sztuke :)

Dzisiaj wymyslilem jak maja wygladac boczki i top obudowy :) Dzieki zacnemu zestawowi chemikaliow usune cala farbe poczym gola blache doprowadze do polysku dzieki pascie plerskiej :D oczekiwany efekt wyglada tak :)

Dołączona grafika

Fota dzieki uprzejmosci http://coolercasesuk.co.uk

Teraz troszke roorek, kroccy i innych akcesoriow :) Uklad zalalem plynem FESER One Black. Efekt niezly :D Wezyki to PUR i Innovatek z reszta zobaczcie sami :)

Rez BW O-Tank 250 :) my preciousssss ;p

Dołączona grafika

Pompa BW Silent pump to samo co Coolriver Rev. 2.0 tyle ze z gwintami na krocce

Dołączona grafika

Widok od spodu

Dołączona grafika

More of rez :P

Widok przodu

Dołączona grafika

Srodek i BETA_1 okavlowania

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Rzut na calosc :)

Wentylki od gory. Zacne Noiseblockery XL2 puszczone na 5V :)

A tu juz BETA_2 okablownai wszystko zaczyna powoli wygladac jak trzeba :)

Ok narazie tyle :) Niebawem biore sie za robienie boczkow i okno :)

Edytowane przez Arrakis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę przyznać, że mi się podoba - co się nieczęsto zdarza, zwłaszcza czarne wnętrze i wiatraki na dachu :). Efekt psuje tylko zielona mobo.

I zepsujesz go chyba doszczętnie robiąc z obudowy lustro.. no ale mogę się mylić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka (konstruktywnych mam nadzieję) uwag z mojej strony:

• ciekawy pomysł z ukryciem węży pod podłogą (może da się schować resztę?),
  • chłodnice mogłeś dać króćcami do góry, bardzo ułatwia odpowietrzanie, a także zapobiega późniejszemu zapowietrzaniu (fakt, trudniej wtedy schować węże),
  • duży plus za mocowanie chłodnicy, fajnie wyszło,
  • sufit aż krzyczy o chłodnicę 3x 120,
  • IMO czarne wnętrze robi się już nudne, za dużo już tego na forach... do tego czarny Feser wygląda ładnie, ale przez niego nie ma jakiegoś kontrastu we wnętrzu,
  • nie wiem jaki kolor planujesz na zewnątrz, ale gdybyś chciał trzymać się czarnego, to są w sprzedaży czarne lustrzane folie (wygląda to świetnie po podświetleniu od środka, bez światła widać jedynie jednolitą powierzchnię - jak znajdę foto to wrzucę),
  • szkoda, że przy tak wielkiej budzie nie próbowałeś zmieścić reza w środku, bo miejsca masz aż nadto,
  • niby starasz się o ciszę, ale dyski przykręcone na tych zabawkach... no nie wiem, jak dla mnie w gumce :oops: jest ciszej.
Co do zielonego laminatu na mobo - mnie się bardzo podoba, szkoda że niewielu producentów je teraz robi (czarne, czarne, czarne, blah...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka (konstruktywnych mam nadzieję) uwag z mojej strony:

[*]ciekawy pomysł z ukryciem węży pod podłogą (może da się schować resztę?),

[*]chłodnice mogłeś dać króćcami do góry, bardzo ułatwia odpowietrzanie, a także zapobiega późniejszemu zapowietrzaniu (fakt, trudniej wtedy schować węże),

[*]duży plus za mocowanie chłodnicy, fajnie wyszło,

[*]sufit aż krzyczy o chłodnicę 3x 120,

[*]IMO czarne wnętrze robi się już nudne, za dużo już tego na forach... do tego czarny Feser wygląda ładnie, ale przez niego nie ma jakiegoś kontrastu we wnętrzu,

[*]nie wiem jaki kolor planujesz na zewnątrz, ale gdybyś chciał trzymać się czarnego, to są w sprzedaży czarne lustrzane folie (wygląda to świetnie po podświetleniu od środka, bez światła widać jedynie jednolitą powierzchnię - jak znajdę foto to wrzucę),

[*]szkoda, że przy tak wielkiej budzie nie próbowałeś zmieścić reza w środku, bo miejsca masz aż nadto,

[*]niby starasz się o ciszę, ale dyski przykręcone na tych zabawkach... no nie wiem, jak dla mnie 2779458[/snapback]

też bym chciał móc tyle kasy w config i chłodzenie zapakować

pozazdrościć zasobności portfela i staranności ;]

Kompa zmieniam co ok. 3-4 lata :) teraz mialem troszke gotowki wolnej wiec postanowilem zainwestowac B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to bardziej widziałbym ten temat w WC, ale poczekamy, zobaczymy ;)

A jeżeli chodzi o jakość Twojej pracy to bardzo ładnie, co prawda Noctuy nie były raczej warte zakupu, ale za to bardzo ładnie komponują się z resztą :) Będziesz je czymś zasłaniał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak robie jeszcze zupelnie nowty przedni panel do mojego chiefteca :) Muszte tylko znalesc odrobinke wolnego czasu pomiedzy praca a praca ;p Panel chce wykonac ze sklejki o grubosci ok 15mm drewno bedzie rzecz jasna wyrownane niedoskonalosci zaszpachlowane i pomalowane na czarno. Front pokryje blacha aluminiowa 3mm, tak jak reszta obudowy wypolerowana na polysk. Na calosci obudowy chce namalowac czarne stripy przechodzace z boku na bok zahaczajace o rogi obudowy. Spodobal mi sie tez pomysl Bartolomiusa co do zaklejenia okna pol przezroczysta folia. Niewiem jaki kolor podswietlenia wybrac... narazie jestem za zielonym ale... sie zobaczy :)

Edytowane przez Arrakis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze zielony nie będzie pasował... Jeżeli chcesz zrobić elegancką obudowę, to polecam biały.

Kwestia gustu, ale zielone podświetlenie + zielone mobo na tle czarnego wnętrza będzie OK. Polecam pogrzebać po zachodnich forach z galeriami userów, nieskończone źródło inspiracji. Np. TU i TU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie ;)

Uroczo położone wężyki (za to duży plus), ale powiedz mi sztukmistrzu, dlaczego ten Otank w tak big big-towerze jest na zewnątrz? Toż to woła o pomstę do samego Kaczyńskiego. Nie dość, że jest narażony na uszkodzenia, to jeszcze wydłuża obudowę i w ogóle jakoś tak nie pasuje....

No i te obleśne (imho naturalnie) wentylatory na froncie... Nie pasują wcale i zasługują na potępienie ze względu na warunki stawiane przez Feng-Szułi.

Jak już było jakieś słowo o mobo - zielony to rzadko dziś spotykany w płytach głównych kolor, a szkoda, bo jest nawet ładny, imo świetnie się prezentuje w tym czifteku.

PS. Motorynka r0X <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie ;)

Uroczo położone wężyki (za to duży plus), ale powiedz mi sztukmistrzu, dlaczego ten Otank w tak big big-towerze jest na zewnątrz? Toż to woła o pomstę do samego Kaczyńskiego. Nie dość, że jest narażony na uszkodzenia, to jeszcze wydłuża obudowę i w ogóle jakoś tak nie pasuje....

No i te obleśne (imho naturalnie) wentylatory na froncie... Nie pasują wcale i zasługują na potępienie ze względu na warunki stawiane przez Feng-Szułi.

Jak już było jakieś słowo o mobo - zielony to rzadko dziś spotykany w płytach głównych kolor, a szkoda, bo jest nawet ładny, imo świetnie się prezentuje w tym czifteku.

PS. Motorynka r0X <_<

Hymm O-Tank jest na zewnatrz bo jest ladny :) Buda u mnie stoi na podlodze gdzie ma kuuupe miejsca takze nieboje sie o jego uszkodzenie :) Wentylatory na froncie sa i beda, narazie sa na wierzchu ale juz mam projekt front-panel ado mojego chiefteca takze beda schowane za stylowa siateczka tuningowa :)

PS mialem kiedys WueSKe B-) Smierc w oczach ;P

Edytowane przez Arrakis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj Mialem chwile takze znowu porcja fotek :) bedzie o dwoch takich co ukradli.... wiaderko fazy ;)

Oto jeden z nich

Dołączona grafika

A tu zasadzka na nich ;p

Dołączona grafika

i Wpadli :D

Dołączona grafika

Tak sobie Power i Reset zrobilem :) do okola przyciku power bedzie cos takiego ( dzieki Pelzak za pomysl :) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=233204 )

Dołączona grafika

Na South Bridge plyty zapodalem Thermalrighta HR-06SLI

A tu finito :) jeszcze na starym WC ehh wspomnienia :)

Dołączona grafika

Dzisiaj na pamieci zalozylem OCZ XTC MEMORY COOLER http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...;cat=&cat2= Bardzo ladni wychlada moje wyzylowane pamiatki, ale jest okropnie glosny !! musialem go puscic przez regulator obrotow i jest super :) niebawem zamieszcze Fotki

Edytowane przez Arrakis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

montowanie końcówki w kompie to średni pomsył... chyba że pozbędziesz sie zakłóceń :) Kiedyś w elektornice praktycznej robili wzmaka do kompa.. i jakos to działało niby. ogólnie ja bym se wbudował wzmacniacz do słuchawek bo nieraz SB5.1 nie moze sprostać nadmiernemu basowi :) oraz z jeden głośnik podglądu, bo nieraz chcę coś puścić głośniej to prez słuchawki puszczam na cały pokój :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chodzi o zaklucenia to niema wiekszego problemu. koncowka bedzie zaekranowana aluminiowa siateczka. Na zewnatrz beda tylko radiarory, a cala koncowka bedzie zamontowana zaraz pod wentylatorami w gornej czesci obudowy :). Ja u siebie mam Audidy2 ZS karta gra miodzio na sterownikach KXproject ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak pisalem wczesniej w obudowie komputera :)

dzięki mojej wrodzonej inteligencji udało mi się to rozszyfrować... :?

toż ja wiem przecież że to będzie w obudowie - ja pytam czym ten układ będzie obudowany, opleciony, obklejony - bo przecież chyba nie będzie tam lewitował :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... bo przecież chyba nie będzie tam lewitował :wink:

Lewitowal?? ale by to kmina byla :D A pod plyte wzmacniacza bedzie zrobiony stelaz z katowniow aluminiowych, do ktorych beda przytwierdzone radiatory. Od spodu bedzie 3mm blacha aluminiowa a od gory siatka zeby cieplusie powietrze mialo gdzie uciec :) po bokach beda radiatory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi