Adam_TVS Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Witam. Na ogół zajmuję się grafiką 2D, ale ostatnio także i 3D, tyle że to drugie tak amatorsko. Taka zabawa. Tak więc grafika 3D nie jest priorytetem, raczej ogólna moc kompa. No i pamięć, bo przy dużych projektach moje 512MB muli strasznie:/ W chwili obecnej mam sprzęt taki jak w podpisie, tyle że zasilacz zmieniony na Chieftec 420 i jedna kość pamięci spalona. Chciałbym nieco zmodernizować ten komputer, a mianowicie płytę gł, procesor, pamięć i grafikę. Myślałem o wydaniu sumy tak około 1200 zł (zawsze można nagiąć), no ale mam wątpliwości. Myślę o... Intel Dual-Core E2180 2.0 GHz s. 775 Box (295 zł) Gigabyte GA-945P-DS3 i945P s775 (209 zł) 3 x Kingston 1GB DDR2-800 Non-ECC (375 zł) Gigabyte ATI Rad.HD2600Pro 512MB 128 PCI-E (285 zł) RAZEM - 1164 zł :) Czytałem że nie opłaca się dopłacać do C2D, to prawda? Nie poczuję różnicy? Czy ta płyta nada się w miarę do podkręcenia procesora? Chciałbym z niego wycisnąć troszke więcej, ale nie katować go. Na koniec problem grafiki, czyli największy problem. Nie jest aż taka ważna, ale też nie chciałbym aby była gorsza niż mój poczciwy R9700 z którego naprawdę byłem zadowolony. Czy HD2600Pro to dobry wybór? Chodzi mi o to aby było w miarę tanio a dobrze. Ile taka karta potrafi? Jest o wiele lepsza od mojego R9700?:> Przeczytałem dość dużo tematów ale mam niedosyt:) Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Procka bierz e2160 i krec. Plyte Gigabyte GA-P31-DS3L lub Foxconn P35A Ram.. Jaki masz os? Jesli 32bit to nie wykorzystasz wiecej niz 2GB. Grafike moze Palit 8600gt Sonic+? A jak ten 2600 to nie 512mb pamieci bo i tak tego nie wykorzysta. No i jaki masz zasilacz do tego? Chieftec 360w? Imo moze byc malo do oc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Procek - E2160 i do podkręcenia starczy ;) Mobo - Nie, na niej nie pokręcisz. Za 250 zł masz GA-P31-S3L, która już się nadaje Ram - zwykłe 667 Kingstona, taniej wyjdzie (270 zł) Grafika - HD2600pro jest wydajniejsze od 9700 i to sporo ... Jeśli nie będziesz grał to z powodzeniem starczy HD2400Pro/XT albo 8500GT od nV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) Zasilacz to Chieftec 420 :) Nada się? Ok to płyte tą GA-P31-S3L wezmę. I ram 667 :) A co do tego E2160 to wiecie, będzie potrzeba zainstalować inne chłodzenie? Bo mi chodzi o to żeby nie katować kompa za bardzo, bo tego co mam już kiedyś zakatowałem i teraz ledwo zipie. Mówicie że nie warto dopłacać do E2180? No a jak z tą różnicą do co C2D? Duża jest? A kartę to wolałbym taką, żeby była dość taka niezła na dłużej. Nie chodzi mi o to żeby zaoszczędzić każdy grosz, tyle że chciałbym w miarę tanio to wszystko zrobić:) I żeby np. w tym 3D przy czymś poważniejszym w miarę nie jęczała że jest za słaba. Nie chodzi mi tu oczywiście o profesjonalne karty do 3D. No a z graniem to jest tak że ja nawet nie wiem co teraz wychodzi, ale czasem mam ochotę sobie w coś pograć. Fajnie jakby była taka możliwość. Lubię zapas:) A z tą ilością ramu, to na pewno 3GB nie warto? Nie wiem jeszcze jak z systemem, 64 bit dużo daje? I czy dużo droższy od XPka 32 bit?:> Edytowane 12 Października 2007 przez Adam_TVS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 W serii E jeżeli trafisz na dobrą sztukę (a jest ich naprawde dużo) Box pozwala podkręcić do 3GHz, a nawet i więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Też się zajmuję grafiką i nie mam pojęcia jak potrafiłęś pracować na 512MB. Czym dokładnie się zajmujesz? U mnie projekty dużych designów stron internetowych zajmują prawie 4GB pamięci, na 2GB muli strasznie, na 1GB w ogóle prawie się pracowac nie dało. Kup 4GB bo warto, nawet jak teraz robisz mniejsze projekty to później wystarczy jeden większy i będziesz dziękował że kupiłeś 4GB a nie 3. Chyba że nie inną dziedziną grafiki się zajmujesz. Zbyt ogólnie napisałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zajmuję się najczęściej projektowaniem www, do tego flash. Dość często także wizytówki, foldery reklamowe, czasem billboardy, obróbka zdjęć. Zwłaszcza przy dużych rozdzielczościach jest masakra, nie da sie normalnie pracować. Czasem jak sam plik zajmuje kilkaset MB to mam nie lada problem. Wtedy kursor przycina itp. Wszystko trwa dłużej, ale zawsze jakoś dawałem w miarę radę. Na 1GB w miarę jakoś to szło a jak spaliłem kość to teraz nic tylko narzekam. Mówisz że 4GB będzie bardziej optymalniejszym wyborem? Teraz w sumie ta grafika 3D dość mocno mnie zaciekawiła, jak wróciłem do niej i myślę że w najbliższym czasie napewno będzie jej więcej robionej do nowych projektów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Nalezy pamietac o tym ze 4GB to juz wogole nie wykorzystasz na 32 bitowym systemie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Ale 3 z kawałkiem tak, można brać na przyszłość, bo są teraz tanie jak barszcz ... 4GB za 360 zł ? Kto to widział ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Tez nie do konca. Pamietam ze ostatnio ktos na forum pisal ze ledwo 2.25GB widzialo (Jakos tak, nie pamietam dokladnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) Zajmuję się najczęściej projektowaniem www, do tego flash. Dość często także wizytówki, foldery reklamowe, czasem billboardy, obróbka zdjęć. Zwłaszcza przy dużych rozdzielczościach jest masakra, nie da sie normalnie pracować. Czasem jak sam plik zajmuje kilkaset MB to mam nie lada problem. Wtedy kursor przycina itp. Wszystko trwa dłużej, ale zawsze jakoś dawałem w miarę radę. Na 1GB w miarę jakoś to szło a jak spaliłem kość to teraz nic tylko narzekam. Mówisz że 4GB będzie bardziej optymalniejszym wyborem? Teraz w sumie ta grafika 3D dość mocno mnie zaciekawiła, jak wróciłem do niej i myślę że w najbliższym czasie napewno będzie jej więcej robionej do nowych projektów.Powiem tak: Ja mam obecnie 2GB i do normalnych rzeczy to wystarcza, ale jak się robi duży projekt to wykonanie jednej operacji trwa kilka sekund a o czymś w rodzaju canvas size mogę zapomnieć, chyba że to zrobię i pójdę sobie z PC na conajmniej pół godziny bo tyle minimum by to trwało (oczywiście zależy od tego o ile się powiększa albo pomniejsza obszar roboczy). No i wtedy wszystko zaczyna zapisywać na HDD więc kilkanaście GB wolnego miejsca będzie potrzebne. Niestety obecnie tak sobie muszę radzic, przez to nauczyłem się że zawsze obszar roboczy robię o wiele większy niż prawdopodobnie będzie mi potrzebny, a po skończeniu projektu kadruję go. W tej dziedzinie Ramu nigdy nie ma za wiele, nawet 8GB dało by się bez problemu zapchać, wystarczy raz, max 2 razy wykadrować duży projekt i już masz zajęte wszystko, ale to nie problem bo po każdym kadrowaniu albo canvas size można wyłączyć photoshopa i odpalić od nowa. Inna opcja wyłączyć historię wykonanych akcji. Kupuj 4GB i się nie zastanawiaj, tym bardziej że jest teraz taki tani. Pisałeś że zajmujesz sie też billboardami. Jeśli robisz to na duży format (a sądząc po rozmiarach pliku to tak jest) to też odczujesz wielkiego kopa. Tylko pamiętaj żeby w opcjach photoshopa ustawić żeby mógł wykożystywac cały ram bo defaultowo jest chyba 50% ustawione Edytowane 12 Października 2007 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 No wiesz ja sie w sumie przyzwyczaiłem już do tych "lagów" :) Ale myślę, że po przesiadce to będzie nowe życie hehe;] Właśnie poczytałem i ludzie piszą że XP widzi 2,75GB. Tak więc chyba warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 3 x 1GB co myślicie? To jak z tą kartą? Czy ten Radeon czy może jakiś GF będzie lepszy? W sumie fajnie jakby karta graficzna też w miarę przyzwoita była. Chieftec 420 wystarczy do kręcenia tego wszystkiego?:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Zasilacz wystarczy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Tak, weź 3x1GB, a co do grafiki - przyzwoity jest za 420 PowerColor X1950PRO i za 400 Palit 8600GT Sonic+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) No więc do do procesora, ramu i płyty jestem zdecydowany. Problem mam z kartą. Chciałbym coś w miarę konkretnego. Chodzi mi też o to, że nie chcę jej za bardzo katować, jeśli podkręcić to tylko na tyle aby stabilnie i pewnie działała, już mnie to nie kręci, za dużo w swoim czasie na tym straciłem. W takim wypadku która z tych 2 kart będzie lepsza? I jeszcze takie jedno głupie pytanko... podłącze pod to monitor CRT? :D EDIT: Czy płyta Gigabyte GA-P35-S3 da radę?:) Bo tamtych co podaliście nie ma w Agito a tam chciałbym zamówić:) Edytowane 14 Października 2007 przez Adam_TVS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Karta - namawiam do X1950PRO , nie musisz jej katować ;) podłączysz CRT, przez przelotkę Gigabyte - OK, ale ma strapa na 417 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) No zamówiłem już sprzęcik a mianowicie: Gigabyte GA-P35-S3 Intel Core Duo E2180 2.00 GHz BOX 3 x Kingston DDR2 1024MB 667MHz CL5 BOX Palit XpertVision GeForce 8600 GT Sonic+ 256MB DDR3 PCI-E BOX WD Caviar SE16 WD2500KS (250GB, 16MB, SATA/300) SUMA: 1475 zł :) Wybrałem jednak tego 8600 GT bo był 100 zł tańszy, a ja tak w sumie to nie gram za bardzo, więc nie potrzebuję nic lepszego. Jakby był w takiej samej cenie to chyba bym wziął tego Radeona ale... może kiedyś hehe:) Troszke zawsze można podkręcić;] A ja nie jestem maniakiem gier:) A co do tego strapa to nie do końca wiem o co chodzi hehe;] ale jak mówisz że ok to spoko:) Dołożyłem jeszcze dysk, przyda się:) EDIT: Jednak zmieniłem zamówienie i będę miał tego X1950Pro :) Edytowane 16 Października 2007 przez Adam_TVS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...