Skocz do zawartości
liquidboy

Kupić Używany Dobry Starszej Generacji Czy Słabszy Nowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien dylemat dotyczący wyboru sprzętu. Mój wysłużony 1700+ z Radeonem 9800 i 512 MB ramu nie radzi sobie zupełnie z nowymi grami w tym z grą która chce zeby mi chodziła jak najlepiej - War in Conflict. Do tej gry chciałbym złozyć komputer. Gram w rozdzielczości 1280x1024 (Samsung 710T - 17"). Na komputer chciałbym wydać tyle, żeby na tym nie stracić dużo , najlepiej wstrzelić się w coś o najlepszej opłacalności. Znajomi sprzedają bądz ulepszają swoje komputery, wiec biorę pod uwagę kupno częsci używanych.

Pierwsza opcja jaką biore pod uwage (dyski, napędy, zasilacz zostają te co mam, obudowe musze dokupić):

-DFI Lanparty Ultra d NF4

-Venice 3000+ (chodzi na 2600 mhz)

-Galaxy 7600GS DDR3 @ GT

-Wodne chłodzenie do tego ok. 300 zł

Takie częsci moge kupić używane. Ram musze dokupić nowy.

Natomiast kolega radzi mi kupić Conroe L E2160 (1.8Ghz) do tego płyte głowną w graniach 300-350 zł.

Czy lepiej kupić używane częsci na DFI czy może Conroe lub moze cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto sie pchać w 939, lepiej brać coś na E21X0.

Abit IP35-E, Foxconn, MSI, Asus P5K-E

E2160

2x 1024 667

8600GT/7600GS

Zestaw wypas :P

EDIT: Sie spoźniłem [;

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO tylko PentiumE 2160, do tego coś na P31/P35 + ddr2 - nawet jak teraz wyjdzie trochę drożej to będzie wydajniej i lepiej, nowocześniej, łatwiej będzie sprzedać itd.

Edit: Dopiero trzeci :E

Ehh, wyszło się ze sprawy... :)

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. Mam pytanie troche z innej beczki.

Znajomy ma Venica 3000+, DFI ultra D NF4, Gigabyte 6600 Silent Pipe, 512 MB i chciałby ten komputer zmodernizować, żeby móc zagrać np. w COD4. No to jako pierwsze to napewno musi dokupić ram. Czy jak dokupi drugą kość 512 to czy 1 GB w dualu starczy mu żeby pograć np w COD4?

Moja propozycja jest taka:

-Płyte zostawić,

-Podkręcić procka do 2.4ghz

-dokupić grafikę taką samą jeśli może chodzić w SLI a jeśli nie to jakaś inną w graniach 600 zł.

-dokupić kość 512 MB

A znajomy ma propozycje:

-wymienic płyte

-wymienic grafike

-wymienic procesor na dwurdzeniowy

-dokupić DDR2

Jestem troche nie w temacie i nie wiem jakie wymagania mają dzisiejsze gry więc prosiłbym o podpowiedz w jaki sposób najlepiej zmoderniwać ten komputer.

Edytowane przez liquidboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma Venica 3000+, DFI ultra D NF4, Gigabyte 6600 Silent Pipe, 512 MB i chciałby ten komputer zmodernizować, żeby móc zagrać np. w COD4. No to jako pierwsze to napewno musi dokupić ram. Czy jak dokupi drugą kość 512 to czy 1 GB w dualu starczy mu żeby pograć np w COD4?

-Płyte zostawić,

-dokupić grafikę taką samą jeśli może chodzić w SLI a jeśli nie to jakaś inną w graniach 600 zł.

-dokupić kość 512 MB

A znajomy ma propozycje:

-wymienic płyte

-wymienic grafike

-dokupić DDR2

Jestem troche nie w temacie i nie wiem jakie wymagania mają dzisiejsze gry więc prosiłbym o podpowiedz w jaki sposób najlepiej zmoderniwać ten komputer.

Zeby wlaczyc to pewnie starczy ten stary :D. Zeby pograc: 8800GTS(320MB)+2GB Ramu+E2160 po O/C - jakies 1500zeta. Zasilacz minimum 400W+plyta abit/foxconn/msi (jakies max 370 zeta). :] No chyba ze wolisz sie meczyc na 8600/x1950Pro ;/ ale tez mozna jezeli ktos lubi ogladac wszystko bez AA i w rozdzialce 1024x768. 1GB ramu starczy pewnie tez - mapy beda sie dlugo wczytywac - ale po co sepic na ram teraz kiedy 2GB za 200 zl mozna dostac i to dobrej firmy?

P.S.

Ta gra to WORLD in Conflict... Fan a nie wie! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Płyte zostawić,

-dokupić kość 512 MB

A znajomy ma propozycje:

-wymienic płyte

-wymienic grafike

-dokupić DDR2

Najlepiej powiedz ile chcesz wydać na modernizacje. Najłatwiej nam bedzie Ci pomóc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi