Skocz do zawartości
poca

Coś Padło, Ale Nie Wiem Za Bardzo Co ;]

Rekomendowane odpowiedzi

X2 4200, LP SLi-D, 7800, goodramy 2x1gb, zasilator Be quiet 450w.

Od pewnego czasu meczyl mnie problem zwiazany z wlaczaniem komputera. Z reguły na samym początku rozruch pc zatrzymywał sie na zapalonej diodzie od wykracia grafiki i nastąpywał dłuugi pisk. Zmieniałem bios, ramy, cpu i grafike. Nic to nie dało, jedynie ślępa uliczę pt "wtf". Dało sie zyc, komputer działał. Badz co badz dopiero po ok 12 restarcie :mrgreen:

Przejdzimy do rzeczy. Jakis czasu temu wzielo mi sie na małe oc. Wiadomo, Toledo i te sprawy ;] cpu leciało bez ruszania napięcia do 2,7GHz, puściłem orthosa i... się pc wyłaczył. Wyłączył i nie chce się włączyć. Nie reaguje ani na wciskanie power z obudowy, a nie tez z mobo. Zasilacz działa, bo po wlaczeniu sieci zapala się jedna dioda żółta na płycie.

gheem. Wczoraj Orgiusz powiedział mi że lp powinna już dawno iść na emeryture. Przegapilem ten moment i będe musiał chyba dołek na grób kopać ;]

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że standardowa procedura w takich wypadkach została zastosowana (reset biosu, wyciągnięcie bateryjki podtrzymującej bios na dłuższy czas).

Zasilacz warto sprawdzić na innym kompie (lub miernikiem- czy daje wszystkie napięcia)- to, że świeci jedna dioda nie świadczy na 100% o jego sprawności- może być zasilana np z napięcia stand_by lub 3.3V, itp

Jeśli wszystko zawiedzie sugeruję demontaż kompa na czynniki pierwsze, przeczyszczenie/przedmuchanie wszystkiego co się da i złożenie "do kupy" ;-). Może ruszy*.

*patrz prawa Murphiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiadasz, że komputer się wyłączył, nie zrestartował?

Miałeś przy podkręcaniu na uwadze tylko temperaturę procesora czy Northbridge również? Bo coś mi tu brzydko pachnie uszkodzeniem chipsetu możliwe że wskutek jego przegrzania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi