poca Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) X2 4200, LP SLi-D, 7800, goodramy 2x1gb, zasilator Be quiet 450w. Od pewnego czasu meczyl mnie problem zwiazany z wlaczaniem komputera. Z reguły na samym początku rozruch pc zatrzymywał sie na zapalonej diodzie od wykracia grafiki i nastąpywał dłuugi pisk. Zmieniałem bios, ramy, cpu i grafike. Nic to nie dało, jedynie ślępa uliczę pt "wtf". Dało sie zyc, komputer działał. Badz co badz dopiero po ok 12 restarcie :mrgreen: Przejdzimy do rzeczy. Jakis czasu temu wzielo mi sie na małe oc. Wiadomo, Toledo i te sprawy ;] cpu leciało bez ruszania napięcia do 2,7GHz, puściłem orthosa i... się pc wyłaczył. Wyłączył i nie chce się włączyć. Nie reaguje ani na wciskanie power z obudowy, a nie tez z mobo. Zasilacz działa, bo po wlaczeniu sieci zapala się jedna dioda żółta na płycie. gheem. Wczoraj Orgiusz powiedział mi że lp powinna już dawno iść na emeryture. Przegapilem ten moment i będe musiał chyba dołek na grób kopać ;] Edytowane 13 Października 2007 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Zasilacz działa, bo po wlaczeniu sieci zapala się jedna dioda żółta na płycie.A co to ma do dzialania? Na spalonym zwykle tez się swieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Zakładam, że standardowa procedura w takich wypadkach została zastosowana (reset biosu, wyciągnięcie bateryjki podtrzymującej bios na dłuższy czas). Zasilacz warto sprawdzić na innym kompie (lub miernikiem- czy daje wszystkie napięcia)- to, że świeci jedna dioda nie świadczy na 100% o jego sprawności- może być zasilana np z napięcia stand_by lub 3.3V, itp Jeśli wszystko zawiedzie sugeruję demontaż kompa na czynniki pierwsze, przeczyszczenie/przedmuchanie wszystkiego co się da i złożenie "do kupy" ;-). Może ruszy*. *patrz prawa Murphiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Tak tak. Reset biosu i bateryjka była. Komputer już leży na pająka. Przeczyszczony i gotowy do naprawy. Jutro podjade do znajomego po byle jaki zasilacz by zobaczyc czy w ogole mobo startuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Powiadasz, że komputer się wyłączył, nie zrestartował? Miałeś przy podkręcaniu na uwadze tylko temperaturę procesora czy Northbridge również? Bo coś mi tu brzydko pachnie uszkodzeniem chipsetu możliwe że wskutek jego przegrzania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Zly moment wybrala na padniecie - mogla to zrobic gdy bylo goraco i duszno - zakopalbys ja wtedy na dzialce a w kurhan wbil metalowe widly podlaczone do piorunochronu. Mialbys DFI LanParty EthernalDoom Edition. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) Z ostatniej chwili. Dotachałem do domu zaskórniakowy zasilacz. Wynik negatywny. Mobo dalej nie reaguje. Mogiła ;] Edytowane 14 Października 2007 przez poca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Czyli uwaliłeś płytę :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Oj tam od razu ja! Sama się uwaliła ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 R.I.P. ['] Jest pewność, że to mobo? Jeśli jest- to zakopać. Jeśli nie- sprawdzić pozostały hard na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Wszystko inne sprawdziłem. Mobo leży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Wyprostuj spinacz biurowy, jeden koniec wsadz do wtyczki atx z kablem o kolorze soczystej zieleni, a drugi do wtyczki z czernią. Wlacz zasilacz i patrz co sie dzieje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Ha, mam taka wtyczke specjalnie spreparowaną ;] Ale nie potrzeba robić z nią zabiegu. Zasilacz podlaczylem pod dość mocną maszyne i poleciało bez problemu. Tak wiec... end de łiner issss DFI! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...