Skocz do zawartości
Xaz

Honda Civic 1.4is 1997 5d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż w związku z tym że prawko już zdane to czeka na mnie samochód. Ojciec jeździ służbowym a Civic z tytułu się kurzy. Od 10 lat w sumie średnio o niego dbano, czasem jakieś drobne naprawy. ale miał kilka stłuczek, z tego co wiem to teraz trzeba akumulator nowy kupić, bo ten siadł i wiem, że zawieszenie było robione. Teraz idzie do serwisu i zastanawiamy się z ojcem na co im zwrócić uwage żeby wymienili i sprawdzili, bo po takim przebiegu napewno już wypada niektóre części powymieniać, a narazie poszukiwania książeczki serwisowej trwają :?

I w związku z tym chciałbym się Was poradzić co ew. trzebaby wymienić i jakie mniej więcej to będą koszta? Jeśli więc znacie jakąś stronke z częściami do niej to prosiłbym o linki, chociaż na moto allegro chyba da rade znaleźć większość części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posprawdzać wszelakie gumki w tulejach zawieszenia, wszystkie silent-blocki, łożyska kół, sprawdzić stan tarcz hamulcowych, układu wydechowego, przed zimą stan powłoki lakierniczej i zabezpieczenia podwozia przed korozją, czy nie ma ubytków, ogólnie to co się sypie na pl drogach + to co zostało wymienione przez kolegów wyżej, tanio nie będzie bo honda i servis to nie jest tanie połączenie.

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze bujam sie tez czyms takim to powiem Ci ze lista tego co wymienia sie przy 200k jest dluga - sam jeszcze sie nie bralem bo przeglad akurat strzelil sie po tych dwoch setkach ale z wiekszych co trzeba bedzie sie pobabrac:

-rozrzad

-hamulce ( #$@#@#!! pokrzywione tarcze, reczny lapie tylko jedno kolo... )

-wydech ( przepala sie dran na rurach a nie w tlumikach... bo te swieze )

Plyny to raczej rzecz oczywista i byloby milo gdybym przypilnowal tez wymiane oleju w skrzyni.

Zawiech - coz mnie na przegladzie wyszlo ze daleko do wymiany ( nie wpada w drgania tak wczesnie ).

Sprzeglo to juz zalezy od tego kto jezdzil i moje jeszcze sie nadaje... Chyba ;]

Elektryka tez dziala jak chce - dzis wlasnie padl mi przelacznik nadmuchu na I i II predkosci i cos zaczelo charczec na III w wentylatorze :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od najważniejszego do najmniej istotnego:

Paski i rolki rozrządu (ew. napinacz)

Hamulce (tarcze jeśli trzeba, klocki, płyn hamulcowy)

Opony(jeśli długo stał mogą być popękane)

Olej silnikowy z filtrem.

Amorki/sprężyny/tuleje zawieszenia.

Sprzęgło jeśli trzeba.

Filtr powietrza.

Blacharka, wydech i inne. (Sprawdź światła)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, przypomnialo mi sie o-ringi wymienia sie co trzy lata, wiec obadaj czy nic nie cieknie. moze tak byc ze o-ring uformowal sie pod dana czesc i nie bedzie ciekl, ale jak odkrecisz ta czesc to nie bedzie sie dalo przykrecic ze stara uszczelka, tak zeby nie cieklo.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.civicklub.pl/fi/portal.php

Tutaj masz co nieco o tym napisane. Polecam to forum, istna kopalnia wiedzy na temat hond. Niestety trzeba sie zarejestrowac

Co do wymiany pompy - jest ona konieczna przy przebiegu 200 tys km - nawet w serwisach jak wymienia sie rozrząd to odrazu wliczają pompe niektórzy ;) Koszt niewielki a oszczędzisz sobie kłopotu

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za cenne porady, teraz trzeba akumulatorek nowy kupić żeby dowieźć do warsztatu Hondzie :) znacie jakąś stronke gdzie mają tanio i pewnie?

Widac, że na forum tym jest mało posiadaczy Hond :P

Od 15 października przez okres dwóch tygodni we wszystkich serwisach ASO Hondy jest prowadzona akcja bezpłatnych jesiennych przeglądów :D (w maju były wiosenne). Przegląd jest totalnie za free i wystarczy wcześniej zapisac się na termin spotkania w wybranym przez nas ASO. Po przeglądzie dostajemy ładny wypis co i jak sie sprawuje oraz spis części do wymiany.

Ja dzisiaj byłem ze swoją żabcią oraz qupetą kumpla.

Poza tym co wiedziałem co jest do wymiany, panowie mechanicy słusznie zauważyli usterki w tylnym zawiasie, heh teraz już wiem co mi sie przewalało tam z tyłu na ostrych zakrętach. Jutro kupuje części i robię swoją niunie.

Także Xaz zapraszam na fachowy przegląd a nie rady wróżek ;) Ps unikaj zamienników firmy JC, lepiej dopłacic i brac te lepsze np. firmy 555

Oto mój wypis z dzisiejszego przeglądu.

post-6441-1192568466_thumb.jpgpost-6441-1192568488_thumb.jpg

Jak ładnie Pan mechanik określił stan oponki :D

Edytowane przez Shantillas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pic na wode taki przeglad:] bylem w zeszym roku, na podnosniku ci posprawdzaja gumy z zawiasie, jedna swiece i olej za free wyminia (tak bylo rok temu)

lepiej sie przejechac na stacje diagnstyczna i za te 70zl dokladnie sprawdzic zawias na szarpankach i hamulce na hamowni.

i gostek przynajmniej obiektywnie doradzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi