Gość majkel84 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 hmmm przydała by się aktulizacja cen, ATI 4870x2 za 1399 nie ma szans zdrożał o 100zł wiec zestawy podrożały ogółem o 200zł około popieram - WSZYSTKIE ceny skoczyły co najmniej o kilkanaście procent, np. klikam w E5200 - 225zł a w sklepie jest 245zł Poza tym osobiście byłbym przeciwko linkom do konkretnych sklepów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Ceny skoczyły w górę jeśli chodzi o same zestawy, lecz reszta (monitory, głośniki itd.) jest praktycznie bez zmian. Dopiero od wczoraj mam znowu swój komputer, ale aktualizację w pewnym czasie postaram się zrobić. Co do linków, to one zostaną. Nie chcę się bawić w wymyślanie średniej ceny danej części komputerowej, a opierając się na jednym sklepie - płaci się raz za przesyłkę, no i jeśli ceny nie idą w górę - jest realne tego odzwierciedlenie. Edytowane 14 Października 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Co do linków, to one zostaną. Nie chcę się bawić w wymyślanie średniej ceny danej części komputerowej, a opierając się na jednym sklepie - płaci się raz za przesyłkę, no i jeśli ceny nie idą w górę - jest realne tego odzwierciedlenie. według mnie to stronnicze, szczególnie w czasach tylu radarów, skąpców, itp. no właśnie- można by rzucać linkami do skąpca zamiast do ESC rozumiem jakby esc sponsorował nasz serwis, ale tak bez niczego w każdym razie to twój temat i ty w nim rządzisz- a ja tylko wyrażam swoją opinię :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Taaaa..... Linki do skąpca, wysyłki z 10 miejsc i zestaw wychodzi drożej niż w jednym sklepie - to nie tylko moja opinia. A co do drugiej kwestii - sponsorowanie jakiegoś portalu/forum przez sklep komputerowy nie miałoby żadnego wpływu na mój poradnik - to ma być wiarygodne, a nie nastawione..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Dobra robota. Lipnie, że ceny tak poszły w góre :/ Trafiłem w moment z kupnem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Dobra robota. Lipnie, że ceny tak poszły w góre :/ Trafiłem w moment z kupnem ;) Tak samo. Poradnik fajny, zawsze go polecam wszystkim znajomym. Chcialem wlasnie sobie zlozyc kompa za okolo 2,7k a tu kryzys... Wszystkie ceny o 20-30% w gore. I jak sie tu nie zirytowac? :'( Dlatego wszystkim, ktorzy chca w najblizszym czasie kupic kompa polecam sie wstrzymac. Poczekajmy na rozmowy rządu odnośnie wejścia do strefy euro. Jeżeli bedą jakieś konkrety, to złotówka powinna się umocnić (czyli cena dolara znowu spadnie) i podzespoły trochę potanieją :P pozdro, Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 No niestety. Niedawno samemu aktualizowałem ceny - podskoczyły znacznie. Teraz zaś podskoczyły jeszcze mocniej... Możnaby pomyśleć, że ceny niektórych części mają ceny z przed kilku miesięcy, czy roku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghoscik Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 No ceny kosmiczne... w esc.pl E8400 kosztuje 599zł a tak 2 miesiace temu kosztowal nawet 425zł, różnica spora! Wniosek? Postrzymać się z kupowaniem kompa przynajmniej na teraz bo się słono przepłaci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 425 zł, to nie - z tego co pamiętam, to był dłuższy okres czasu z ceną 475 zł za E8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Mam małe pytanie. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii, albo zna się na prawie. Zamówiłem parę dni temu komputer w Apollo. Było to przed tą drugą większą falą podwyżek, którą obserwujemy teraz na esc. Apollo jeszcze nie zareagowało na ostatni skok ceny dolara. Niektórych części nie mają w magazynie, więc na razie sobie czekam. Czy obowiązuje mnie cena z dnia zamówienia? Czy mogą się odezwać na przykład telefonicznie i powiedzieć, że komponent x podrożał o wartość y i co w związku z tym chcę zrobić. Zamówienie składałem przez internet z opcją odbioru osobistego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 (edytowane) Mam małe pytanie. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii, albo zna się na prawie. Zamówiłem parę dni temu komputer w Apollo. Było to przed tą drugą większą falą podwyżek, którą obserwujemy teraz na esc. Apollo jeszcze nie zareagowało na ostatni skok ceny dolara. Niektórych części nie mają w magazynie, więc na razie sobie czekam. Czy obowiązuje mnie cena z dnia zamówienia? Czy mogą się odezwać na przykład telefonicznie i powiedzieć, że komponent x podrożał o wartość y i co w związku z tym chcę zrobić. Zamówienie składałem przez internet z opcją odbioru osobistego. Placisz tyle, ile towar kosztowal w chwili zlozenia zamowienia. Nie maja prawa od ciebie zadac innej kwoty :P (tak samo jak w sklepie - jezeli na metce jest nizsza cena niz w rzeczywistosci - mozesz sie klocic i kupic za kwote widniejaca na metce :P ) @edit: Btw. Karta Graficzna : MSI Radeon HD4870x2 2GB OC - 1499 zł - wczoraj kosztowal 1699zl, dzisiaj 1899zl :D Niezle, niezle... Edytowane 24 Października 2008 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Ostatnio zamawiałem TV na NEO24.PL z odbiorem w Szczecinie i przez tydzień go nie dowieźli, to zadzwoniłem, zeby zmieniili na dostawę kuriere do domu. A potem jak wszedłem na stronę to okazało się, że TV był tańszy o ok. 170PLN, więc znowu telefon, zeby anulowali zamówienie, bo ja chce po niższej cenie.. I bez problemu anulowali i złożyłem nowe zamówienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drapi13 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Ciekawe jak długo taka zwyżka cen się utrzyma bo od pół roku planowałem zakup kompa na święta bo wtedy mam najwięcej czasu a tu klapa, jeszcze jutro zadzwonię do znajomego do sklepu i zapytam ile sprzęcik mnie u niego wyjdzie!!! :cry: :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Ja tam wole już nie zwlekać z ramami zamawiam jak najszybciej... a mam na święta kupić monitor... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 W jakiś 3/4 to czy ceny spadną zależy od kursu dolara i w mniejszym stopniu ojro. Okres świąteczny + obecny kurs walut = jeden z najgorszych terminów na składanie kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Nawet jak dolar spadnie to i tak troche minie zanim wyprzedadza stare zapasy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 mam uwagi co do tych najtańszych zestawów, mianowicie ten zasilacz Modecom ma (wbrew opisowi na na esc.pl ale za to zgodnie z opisem na stronie modecoma) tylko jedną wtyczkę zasilania SATA, przekonałem się o tym na własnej skórze, chcę podłączać nagrywarkę + dysk a tu tylko 1 wtyczka.. i musiałem zakupić przejściówkę z molexa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 W takim razie trzeba będzie w zestawach z MC350 dawać nagrywarkę na ATA - tego Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hieyan Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 @edit: Btw. Karta Graficzna : MSI Radeon HD4870x2 2GB OC - 1499 zł - wczoraj kosztowal 1699zl, dzisiaj 1899zl :D Niezle, niezle... Radeony chyba najbardziej podrożały - ja kupowałem niedawno za 450zł HD4850, dzisiaj kosztuje 650zł. Normalnie szczena mi opadła, za cały komputer teraz zapłaciłbym >1200zł, kupowałem za 850zł (bez case, dvd i hdd). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Radeony chyba najbardziej podrożały - ja kupowałem niedawno za 450zł HD4850, dzisiaj kosztuje 650zł. Normalnie szczena mi opadła, za cały komputer teraz zapłaciłbym >1200zł, kupowałem za 850zł (bez case, dvd i hdd). to jest smieszne a nawet przykre... za uzywke mozna dostac wiecej niz w tedy gdy sie kupilo nowke powiedzmy kupiles miesiac temu za 460zl teraz sprzedajesz za ponad 500 masakra:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ostatnio zamawiałem TV na NEO24.PL z odbiorem w Szczecinie i przez tydzień go nie dowieźli, to zadzwoniłem, zeby zmieniili na dostawę kuriere do domu. A potem jak wszedłem na stronę to okazało się, że TV był tańszy o ok. 170PLN, więc znowu telefon, zeby anulowali zamówienie, bo ja chce po niższej cenie.. I bez problemu anulowali i złożyłem nowe zamówienie. Ale moja sytuacja jest nieco inna. W twoim przypadku sklep dostał od producenta rzut towaru w niższej cenie zapewne, więc taniej go sprzedawał. Nie zachowali się pazernie i mogłeś kupić telewizor z nowej partii we właściwej dla niego cenie. Sklep zarobił pewnie tyle samo. Mój przypadek jest taki, że zamówiłem komputer widząc jaki kosmos się dzieje na walutach. Wrzuciłem do zestawu Palita 4870, przy którym widniała cena 746zł. Nie było go jednak na magazynie w chwili zamówienia. Nie ma go tam dalej, ale cena wynosi już 1050zł. Określili ją niedawno, więc pewnie wkrótce pojawi się nowa partia tych grafik na sklepie. No, ale coś mi się nie wydaje, żeby sprzedawali kartę wartą obecnie u nich 1050zł za 300zł mniej. Przecież nikt nie będzie dokładał do interesu. Póki co czekam. Już prawie tydzień mija od chwili złożenia przeze mnie zamówienia i wciąż widnieje komunikat na moim koncie w apollo, że czekają na dostawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ale moja sytuacja jest nieco inna. W twoim przypadku sklep dostał od producenta rzut towaru w niższej cenie zapewne, więc taniej go sprzedawał. Nie zachowali się pazernie i mogłeś kupić telewizor z nowej partii we właściwej dla niego cenie. Sklep zarobił pewnie tyle samo. Mój przypadek jest taki, że zamówiłem komputer widząc jaki kosmos się dzieje na walutach. Wrzuciłem do zestawu Palita 4870, przy którym widniała cena 746zł. Nie było go jednak na magazynie w chwili zamówienia. Nie ma go tam dalej, ale cena wynosi już 1050zł. Określili ją niedawno, więc pewnie wkrótce pojawi się nowa partia tych grafik na sklepie. No, ale coś mi się nie wydaje, żeby sprzedawali kartę wartą obecnie u nich 1050zł za 300zł mniej. Przecież nikt nie będzie dokładał do interesu. Póki co czekam. Już prawie tydzień mija od chwili złożenia przeze mnie zamówienia i wciąż widnieje komunikat na moim koncie w apollo, że czekają na dostawę. Jakies potwierdzenie zlozenia zamowienia chyba masz, prawda? Obowiazuje cie cena z dnia, w ktorym zawarliscie umowe (ty i sklep). Jezeli beda mieli z tym jakies problemy - pisz do UOKiK'u ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 pepek0206 moze tylko nieco inna, ale w gruncie rzeczy o to samo chodzi.. Gdybym nie wszedł na stronę i nie sprawdzil ceny, dostałbym TV z cenę z dnia zamowienia.. Poczekaj na potwierdzenie skompletowania zamowienia (i ewentualną prośbę o wpłatę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomekZielarz Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Procesor : Intel Xeon E3110 - 639 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR - 425 zł RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 220 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4870 1GB - 999 zł Zasilacz: Pentagram CAV-620-A12S - 259 zł HDD : WD 640GB 16MB Cache AAKS - 259 zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 90 zł RAZEM : 3006 zł a co myślicie o wymianie płyty głownej na gigabyte ds3? i procek nie wiem co to jest ten xseon?:D moze byc np. e8400? i ramy z taktowaniem 1066mhz? bo mam zamiar sobie zakupic tez zestaw dlatego proszę o pomoc bo to ma być zakup na dłuższą mete bo szybko go nie zmienie:p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Czy Gigabyte, czy MSI, to już zależy od preferencji - jak bym wybrał właśnie MSI. Xeon E3110, to serwerowa wersja E8400. Jest tylko od E8400 9 zł droższa, więc warto. A ramy 1066, to tylko jak masz kasę... A-Daty 1066, to koszt 330 zł - IMO w tym przypadku 800MHZ jest dobrane właściwie do ceny zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomekZielarz Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 To teraz nie pozostaje mi nic innego jak pomyśleć nad tym czy kupić go teraz czy przeczekać tą burzę cenową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Tego już nie potrafię stwierdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Dolar spada, teraz kosztuje chyba 2.85zł, a przed wczoraj kosztował 3.1zł. Myślę, że będzie dobrze i ceny spadną z deka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Troche potrwa zanim spadna, w koncu sklepy bede musialy wyprzedac zapasy magazynowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Mi Apollo napisało, że karta będzie, ale w cenie 1025zł, a zamawiałem po 746zł. Chodzi o 4870. Nie widzi mi się dopłacać 300zł. Rezygnuję z tego interesu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...