Skocz do zawartości
Miguel707

FAQ. Jaki komputer do gier? Polecane zestawy komputerowe - opinie, sugestie i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Ojj Strutter, spadł coś poziom tych konfigów, tak pieczołowicie przez Ciebie zawsze przygotowywanych.

Widać niezdrową fascynację prockami AMD i grafikami nvidii. A taka fascynacja nigdy dobrze się nie kończy.

A ja sie pytam - gdzie PDC i reszta innych Inteli ze zdrowym potencjałem OC ? Płyty pod to nie są wcale dużo droższe, a przecież do 2k można by spokojnie już coś z tego złożyć.

Dziwi mnie zupełny brak Radeonów w zestawach, gdzie HD 48xx ? Niektóre zestawy wyglądają, jak gdybyś metodą ctrl+c, ctrl+v wkleił to samo co powyżej bez zastanawiania się, czy te grafiki aby na pewno już tak dobrze będą współgrały na tych Asrockach...lub na odwrót, w zależności od komponentu, który wymieniłeś i podniosłeś cenę zestawu.

Nie zrozum mnie źle - to dalej jest kawał dobrej roboty. Ale w porównaniu do tego co widziałem ponad 2 lata temu, a co widzę teraz - może nie niebo i ziemia, ale na pewno spora tendencja spadkowa włożonego wysiłku w optymalne dobranie tych konfiguracji. Lecisz na łatwiznę - uważaj więc, by nie zjadła Cie zbytnia pewność siebie w geniusz Twojej roboty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie pytam - gdzie PDC i reszta innych Inteli ze zdrowym potencjałem OC ? Płyty pod to nie są wcale dużo droższe, a przecież do 2k można by spokojnie już coś z tego złożyć.

Piszesz jakby proce AMD się nie kręciły.

X2 240 na BOX można podkręcić na ponad 3.5GHz.

3344563[/snapback]

Dziwi mnie zupełny brak Radeonów w zestawach, gdzie HD 48xx ? Niektóre zestawy wyglądają, jak gdybyś metodą ctrl+c, ctrl+v wkleił to samo co powyżej bez zastanawiania się, czy te grafiki aby na pewno już tak dobrze będą współgrały na tych Asrockach...lub na odwrót, w zależności od komponentu, który wymieniłeś i podniosłeś cenę zestawu.

Tutaj masz rację, powinny być hd4850 zamiast GTS 250.

Dlaczego lepsze karty mają gorzej działać na płytach ASRocka?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X2 240 na BOX można podkręcić na ponad 3.5GHz.

Kolejny wyścig pt. "kto da więcej" ? :>

Pytam z czystej ciekawości, czy te megaherce w AMD coś dają. W Intelu wiem, że dają. Jeżeli zaś jest to kręcenie "dla kręcenia", to ja dziękuje. Miałem już niewątpliwy zaszczyt kręcić "dla kręcenia" Celerona 1,6GHz na 3,0, w wyniku czego wydajność - i tak marna - wzrosła w testach o jakieś 5-10%. Pobór prądu - dwukrotnie.

No ale to taka dygresja z mojej strony, nie orientuje sie za bardzo w tych nowych układach.

A co do grafiki na Asrocku - no niekoniecznie miałem na myśli KONKRETNY model na KONKRETNYM mobo (czyli Asrocku w tym przypadku). Po prostu dziwi mnie, że Strutter ładuje te Asrocki do tylu zestawów. Sam miałem Asrocka 4Core1333 i musze przyznać że płyta sprawowała się naprawdę nieźle, ale gdzie cała reszta producentów ? Oczywiście w droższych zestawach pojawiają się już inne modele, ale ogólnie tak jakoś...biednie. Nie wierze, że w zestawie za 2k Asrock daje takie same możliwości OC, jak płyta 100-150zł droższa, która można by wrzucić kosztem czegoś innego w tej samej cenie.

Edytowane przez nayem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to taka dygresja z mojej strony, nie orientuje sie za bardzo w tych nowych układach.

Więc nie wiem po co piszesz.

Widać, że twoim zdaniem ASRock jest nadal najgorszym producentem tanich płyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że spotkałem prawdziwego pr0 w tych sprawach, a więc powinienem zdać się bez wahania na Twó autorytet.

Wyjaśnijmy sobie coś - być może mamy różne odniesienia co do pojęcia "orientować się". Ja sam siedze w tym kilka ładnych lat i gwarantuje Ci, że wraz ze wzrostem wiedzy proporcjonalnie wzrasta świadomość "maluczkości", którą wciąż ma się w jakimś temacie. W każdym razie nie wypalaj do mnie z tekstem "po co piszesz", bo skoro już pisze, to jednak wiem o czym i po co.

Jeżeli nawet nie orientuje sie w ostatnich rewizjach tych procków, to jednak mam wystarczającą wiedzę by mieć świadomość o czym i co pisze.

A co do Asrocka - no nie oszukujmy się, Asrock - faktycznie - podniósł jakość produktów, ale top producentów toto dalej nie jest.

P.S. A może za Twoją wypowiedzią przemawia zwykły egoizm ? Wszak sam posiadasz mobo Asrocka. Najpierw suche fakty, a potem opinie ;)

Edytowane przez nayem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może daj kilka testów AII i PDC żeby udowodnić, że PDC są lepsze.

Tego AsRocka mam 2 miesiące, wcześniej miałem Gigabyte i jakoś nie zauważyłem żeby asrock był płytą o wiele gorsza.

Pomagałem kręcić już trochę procków na asrockach i nie tylko i nigdy nie było problemu z OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie mówie, że na Asrockach sie źle kręci. Jak napisałem, sam miałem jeszcze pare miechów temu 4Core1333 i spokojnie wykręciłem na tym E2140 do bodaj 2,6GHz, ale dalej już płyta pójść nie chciała. Natomiast kumpel na Asusie P5B na tych samych pamiątkach wykręcił tego proca do 3GHz.

No ale własnie - cena/jakość. Asus kosztował ponad 330zł, a za tego Asrocka dałem bodajże 220. Tak więc w moim mniemaniu Asrock jest zupełnie przyzwoitym producentem mobo dla middle/low-end z jakimiś tam możliwościami OC.

No ale dobra, nie chciałem sie kłócić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. A może za Twoją wypowiedzią przemawia zwykły egoizm ? Wszak sam posiadasz mobo Asrocka. Najpierw suche fakty, a potem opinie ;)

No więc ja nie posiadam AsRocka, więc stwierdzam, że można polecać ich płyty, idealne nie są, ale za tą cenę znacznie bardziej interesujące od konkurencji. Wyjątkiem jest Gigabyte MA770T-UD3P, który cena jakość ewidentnie pokonuje równoległą konkurencję.

@nayem

Pod względem płyt zestawy są właśnie bardzo dobrze dobrane i zarzut tu jest zwykłym błędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dlaczego w zestawach nie ma AMD PHENOM II X4 955 ?

Czy intel q9550 jest lepszym wyborem, bo lepiej się kręci ?

Zastanawiam się nad tymi procami, a zatem i nad platformą (755 vs am3, ddr2 vs ddr3).

Czy zakładając, że sprzęt zmieniam bardzo rzadko i przy kolejnej wymianie

pewnie wymienie od razu cpu + płyta, to lepiej brać intela ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez OC wydajność jest podobna, ale x4 955 ma 3,2ghz a q9550 ,5ghz mniej. Kręcą się na podobne wartości więc w sumie quada można podbić o ok 500mhz więcej niż x4 955. Dlatego lepszym wyjściem jest kupowanie dużo tańszych x3 710 pod warunkiem, że będą miały odblokowany rdzeń. Je także podbijemy do podobnych wartości co Q9550 ale za to zapłacimy za nie połowę tej ceny. Jak się nie uda trafić @x4 to już jest gorzej, ale w tej cenie także całkiem fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Co do x3 710 to trzebaby mieć pewność, że akurat ten egzemplarz da się odblokować.

A do intela warto brać polecaną w zestawach płytę MSI P45 NEO2-FR MOA,

czy warto dopłacić do droższych modeli jak Asus PQ5-E, czy Gigabyte GA-EP45-DQ6, Gigabyte GA-EP45-DS4 ?

Czy MSI ma dobry potencjał oc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem są spore braki w głośnikach. A mianowicie, w 2.0 brakuje Geniusów (SP-HF 1250X, SP-HF 2000A, SP-HF 3000A) a także ModeComów (MC-2110) i Microlabów (FC330 i wiele innych). Większość zaproponowanych to plastkiowe Creativy i Logitechy.. Gdzie np Vigoole 2180, Microlab 5C, 6C i 7C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zestawy do 2500zł są jak najbardziej ok, ale te powyżej już nie.... Poco pchać się jeszcze w s.775 skoro za tą samą cenę można mieć zestaw już na AM3 i DDR3, którego wydajność będzie podobna, a za to otrzymujemy możliwość przyszłej rozbudowy o nowe procesory które pod AM3 będą jeszcze wychodzić, a w przypadku s.775 takie szanse są nikłe. To są zestawy pewnego moderatora, ze strony, na której się bardziej udzielam (nie jest to forum o tematyce komputerowej):

- 2600 zł:

MOBO: AsRock M3A780GXH/128M 325 zł

CPU: AMD Phenom II X4 945 649 zł

RAM: Patriot Extreme Performance DDR3 4GB (2 x 2GB) 1600MHz CL7 339 zł

GPU: PowerColor PCS HD4850 512MB CrossFire 770 zł

HDD: Seagate ST3500418AS 189 zł

PSU: OCZ 500W ModXStream Pro 259 zł

DVD: Samsung SH-S223F 88 zł

Razem: 2619 zł

- 3000 zł:

CPU: AMD Phenom II X4 955 835 zł

RAM: Patriot Extreme Performance Gaming Series DDR3 4GB (2 x 2GB) 1600MHz CL7 359 zł

GPU: PowerColor HD4870 512MB CrossFire 980 zł

PSU: OCZ 600W ModXStream Pro 299 zł

Razem: 3075 zł

- 3400 zł :

CPU: AMD Phenom II X4 955 835 zł

RAM: Patriot Extreme Performance Gaming Series DDR3 4GB (2 x 2GB) 1600MHz CL7 359 zł

GPU: PowerColor HD4890 1GB CrossFire 1380 zł

PSU: OCZ 600W ModXStream Pro 299 zł

Razem: 3475 zł

- 4200 zł :

MOBO: AsRock X58 Extreme 590 zł

CPU: Intel Core i7-920 D0 1049 zł

RAM: G.Skill DDR3 3x2048MB 1600MHz PI BLACK CL8 424 zł

GPU: PowerColor HD4890 1GB CrossFire 1380 zł

HDD: Seagate Barracuda ST31000528AS 295 zł

PSU: OCZ 700W ModXStream Pro 375 zł

Razem: 4201 zł

By Maczoking

Zestawy co prawda nie ze sklepu ESC, ale można tam poszukać alternatyw. Te zestawy są imo bardziej opłacalne od Twoich Miguel707.

Druga sprawa to coolery, Twoje propozycje są dość ubogie, ale to też zapewne dlatego że wszystko jest ze sklepu ESC, więc może tutaj by z tego zrezygnować i pokazać wszystko dobre propozycje, nie tylko ze sklepu ESC? Tutaj też pokaże propozycję z innego forum z którego pochodzą także zestawy, te były akurat przygotowywane przeze mnie:

PENTAGRAM FREEZONE HP-100 AlCu Lite 44zł

Arctic Cooling Freezer 64 Pro 58zł

PENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu Alpaya 59zł

Arctic Cooling Freezer 7 Pro 75zł

PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu Karakorum 88zł

Scythe Katana II 98zł

Auras Wave LPT-709 98zł

Scythe Shuriken 103zł

Thermalright Ultima 90i 109zł

OCZ Venedetta 111zł

Arctic Cooling FREEZER XTREME 115zł

Sctyhe Kama Cross 115zł

Cooler Master Hyper Z600 122zł

Zalman CNPS9700 LED 129zł

Tuniq Tower 120 139zł

Scythe Ninja II 141zł

Xigmatek Red Scorpion HDT-S1283 146zł

Scythe Mugen 147zł

Scythe Andy Samurai Master 149zł

Zerotherm BTF-80 149zł

Zerotherm ZM120 149zł

Scythe Zipang 152zł

Xigmatek HDT S1283 Dark Knight 170zł

Thermaltake V1 178zl

Scythe Mugen II 179zł

Zerotherm BTF-92 Overclocking Edition 179zł

Thermalright Ultra 120 182zł

Thermolab Baram 199 zł

Cooler Master V8 202zł

Thermalright Ultra 120 eXtreame 203zł

Thermalright HR-01 Plus 209zł

Scythe Ninja Cu Anniversary Edition 219zł

Noctua NH-U12P 253zł

Noctua NH-C12P 264zł

Thermalright IFX-14 319zł

Thermalright TRUE Copper 419zl

Wybór obudów też dość ubogi, ale to zapewne z tych samych powodów co coolerów, jeśli chcesz mogę pokazać moje propozycję ;)

To tyle uwag względem zestawów, postąpisz jak będziesz uważać ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obudów, to też uważam, że mogło by być więcej. Co do zestawów, to nie zgadzam się z twoim podejściem.

Q9550 jest wydajniejszy w grach od x4 PII nie ważne który bo liczymy z OC. Do tego jest wydajniejszy w multimediach i zastosowaniach pro. Czasem x4 PII ... bywa wydajniejszy a ogólnie różnice faktycznie nie są duże, ale obietnica superkompatybilnej podstawki na przyszłość nie jest 100% pewna. Tak samo jak już bywało z E2xxx i chipsetami na s775 915 itd. Były to te same sockety ale żaden z nich nie obsłużył wydajnych dwurdzeniowych konstrukcji. Właściciele tych drogich niegdyś zestawów byli i tak skazani na całkowity upgrade bez możliwości częściowej wymiany.

U AMd bywało trochę lepiej, ale tu problemem są biosy. O ile wiem to gigabyte upgradeował stare biosy do obsługi phenoma 2 i na tym koniec. Płyty teoretycznie by mogły, ale biosy nie chcą i co? Wymiana całości.

Tak więc obietnica jest dość wątpliwa i opiera się na dobrej woli. Za poprzednią dobrą wolę zaufał bym gigabyte tym bardziej, że ma dobre płyty pod AM3 ale...

Ale, Q9550 jest wydajniejszy i po prostu to powinno być decydujące dopóki jest w dobrej cenie i płyty są tanie.

Bardzo nie przekonujące jest też zastosowanie dysków seagate które są faktycznie słabsze od samsungów wliczając cały przekrój parametrów. Zasilacze OCZ złe nie są, ale zastosowane w zestawach miquela są tańsze i nie są gorsze. Sprawność 80+ to standard.

Raczej bym więc nie zmieniał na razie nic w zestawach poza kartami nV250 na HD4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są zestawy pewnego moderatora, ze strony, na której się bardziej udzielam (nie jest to forum o tematyce komputerowej):

Ciekaw jestem dlaczego nie podajesz tematyki tego forum. Może dlatego, że za to, co jest na tamtym forum na porządku dziennym tutaj na PurePC dostaje się według regulaminu % i bany?

Druga sprawa to coolery, Twoje propozycje są dość ubogie...

Wybór obudów też dość ubogi...

I wiesz co. Uważam, że wybór i tak jest zbyt bogaty. Tak samo było kiedyś z samymi zestawami - na każdą kwotę były z dwa zestawy. I później tylko ciągle pytania - czy w danej kwocie wziąć zestaw 1, czy wziąc zestaw 2? Problem został rozwiązany całkowicie - na daną kwotę jest jeden zestaw.

Podstaw to pod coolery i obudowy. Moim ideałem jest jedna obudowa / cooler na daną kwotę, by nie było dylematów.

Co do konkretnych zestawów, które zacytowałeś nadal uznaję swój wybór za lepszy. Nawet nie powiem Ci dokładnie, co zmieniłbym w podanych zestawach nawet bez zmiany platformy, bo po co mam wspierać konkurencję (a uzasadnienie tych zmian są na pewno dla userów PurePC oczywiste).

Dopiero się okaże, co będzie znajdowało się w moich zestawach na wrzesień ze względu na wyjście nowych produktów, lecz to nie zmienia faktu, że w chwili ich publikacji zgadzałem się z nimi w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem dlaczego nie podajesz tematyki tego forum. Może dlatego, że za to, co jest na tamtym forum na porządku dziennym tutaj na PurePC dostaje się według regulaminu % i bany?

Możliwe :P Jeśli chcesz się dowiedzieć co to za forum i coś samym autorze zestawów to wpisz w Google: Maczoking i kliknij w (bynajmniej u mnie) 8 link ;)

I wiesz co. Uważam, że wybór i tak jest zbyt bogaty. Tak samo było kiedyś z samymi zestawami - na każdą kwotę były z dwa zestawy. I później tylko ciągle pytania - czy w danej kwocie wziąć zestaw 1, czy wziąc zestaw 2? Problem został rozwiązany całkowicie - na daną kwotę jest jeden zestaw.

Tutaj się zgadzam, lepiej zrobić jeden zestaw niż dwa i być później zalewanym pytaniami który lepszy ;)

Podstaw to pod coolery i obudowy. Moim ideałem jest jedna obudowa / cooler na daną kwotę, by nie było dylematów.

W przypadków coolerów to ok, może i tak jest lepiej, ale w przypadków obudów każdy ma inny gust i dobrze by było pokazać więcej tych dobróch obudów z jednego przedziału cenowego, aby użytkownik mógł się zdecydować co bardziej przydanie mu do gustu jeśli chodzi o wygląd czy zastosowanie.

Co do konkretnych zestawów, które zacytowałeś nadal uznaję swój wybór za lepszy. Nawet nie powiem Ci dokładnie, co zmieniłbym w podanych zestawach nawet bez zmiany platformy, bo po co mam wspierać konkurencję (a uzasadnienie tych zmian są na pewno dla userów PurePC oczywiste).

Forum z którego są te zestawy to nie konkurencja bo to całkiem inna tematyka, ale ja uważam że podane przeze mnie zestawy są bardziej opłacane i przyszłościowe ;) Ale każdy ma prawo do swojego zdania.

Dopiero się okaże, co będzie znajdowało się w moich zestawach na wrzesień ze względu na wyjście nowych produktów, lecz to nie zmienia faktu, że w chwili ich publikacji zgadzałem się z nimi w 100%.

Ok, tak jak napisałem każdy ma prawo do własnego zdania ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum z którego są te zestawy to nie konkurencja bo to całkiem inna tematyka, ale ja uważam że podane przeze mnie zestawy są bardziej opłacane i przyszłościowe ;) Ale każdy ma prawo do swojego zdania.

Zestawy faktycznie nie najgorsze, ale i tak ustępują zestawom Miguela707. Dlaczego? Chodzi mi o CF i Phenoma.

Nie CF, bo jest z nim parę problemów. Na przykład potrzeba mocnego CPU, wykręconego jak najwyżej, bo CF mocno obciąża procesor, a tu nie mamy zaproponowanego wentylatora. Oczywiście można taki sobie sam dołożyć, ale w tym przypadku zainteresowany takim zestawem może np. wybrać za słabe chłodzenie.

Do tego dochodzą różne problemy ze sterownikami, nierówna wydajność (czasem równa 1 GPU) w niektórych grach, mniejsza płynność, niż pokazuje FRAPS.

Co do Phenoma - jest słabszy od Q9550 zegar w zegar, a kręcą się podobnie. Przyszłością nie ma sobie co zwracać głowy, bo nikt nie wie, co wyjdzie na AM3. W styczniu 2010 wychodzi chipset SB850 i znając producentów płyt głównych zmuszą użytkowników SB750/710 do kupna nowej płyty. Nie wierzę, że nie pamiętasz sytuacji z Phenomami i podstawką AM2 - skończyło się na tym, że kupowano AM2+, bo 90% płyt nie obsługiwało nowych procesorów.

W tym przedziale cenowym liczy się wydajność i na to stawia autor tematu. Nie bawi się we wróżenie... i dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawy Miguela są lepsze, ale problemem w tańszych zestawach jest słabo okablowany Fortron. Dla kogoś kto ma w obudowie choć jeden wentylator i kartę taką jak HD4870, ten zasilacz jest pomyłką. Moim zdaniem bardziej opłaca się dopłacić te 15zł do Corsaira lub nawet Chiefteka.

Edit1: Wiem że ciężko jest wyczarować dodatkowe fundusze, ale spróbuj wykombinować coś lepszego na wrzesień. :>

Edytowane przez Polonium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe :P Jeśli chcesz się dowiedzieć co to za forum i coś samym autorze zestawów to wpisz w Google: Maczoking i kliknij w (bynajmniej u mnie) 8 link ;)

Maczokinga znam osobiście ;) Zna się na tym, na pewno miał swoje powody dając takie a nie inne zestawy. Wiem, że u niego na najwyższym miejscu stoi wydajność w grach, OC też jest bardzo ważne. Jego zestawy są imho OK, ale Miguel707 robi lepsze, bo są bardziej "uniwersalne". W grach może niektóre okażą się gorsze, ale w innych zastosowaniach (lub jeżeli chodzi o energooszczędność) wygrywają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawy Miguela są lepsze, ale problemem w tańszych zestawach jest słabo okablowany Fortron. Dla kogoś kto ma w obudowie choć jeden wentylator i kartę taką jak HD4870, ten zasilacz jest pomyłką. Moim zdaniem bardziej opłaca się dopłacić te 15zł do Corsaira lub nawet Chiefteka.

Edit1: Wiem że ciężko jest wyczarować dodatkowe fundusze, ale spróbuj wykombinować coś lepszego na wrzesień. :>

Bajki Panie, bajki.

Fortron 500APN kosztuje 169zł (esc.pl)

Za tak wydajny i mocny zasilacz o tak cichym wentylu co wynika z wysokiej sprawności jednocześnie ze sprawności wynika ekologiczność czyli też niższe rachunki za prąd u innych producentów zapłacisz 250-300zł lub nawet więcej. Do tego wybór jest bardzo ograniczony.

A Ty piszesz o małej ilości kabelków. Kabelki można dokupić to żaden problem, rozdzielacze z molex na 3 pin, na zasilania sATA, na 6 pin, wszystko jest dostępne i działa bardzo dobrze, co więcej większość producentów coolerów dobrej klasy dodaje przejściówki w zestawie. Takie dostałem razem z wentylkiem akasa. Kilka takich przejściówek dostałem też z obudową coolermaster gladiator 600.

Sam widzisz, że lepiej kupić lepszą obudowę, niż droższy zasilacz tej samej klasy i jakości tylko dla kabelków kiedy przejściówki dostajemy za free do obudowy.

Acha, najtańszy Chieftec 500W 230zł (esc.pl) jest gorszy od Fortrona i używając go musisz wybrać wyższą moc aby dał sobie radę a wtedy rośnie też cena 600W 315zł (esc.pl). Same kabelki nie dodają nic wydajności.

Maczokinga znam osobiście ;) Zna się na tym, na pewno miał swoje powody dając takie a nie inne zestawy. Wiem, że u niego na najwyższym miejscu stoi wydajność w grach, OC też jest bardzo ważne. Jego zestawy są imho OK, ale Miguel707 robi lepsze, bo są bardziej "uniwersalne". W grach może niektóre okażą się gorsze, ale w innych zastosowaniach (lub jeżeli chodzi o energooszczędność) wygrywają.

No właśnie w grach zestawy miquela wygrają. Dlaczego? odpisał już Gi3rek.

"Przyszłość znów jest czystą kartką". Albo upgradeują nam biosy albo nie. A jak nie to nasze mobo nie poprowadzą do boju 32nm procesorów i to zarówno Intela jak i AMD. Jak zestaw ma być na przyszłość, to powiedz mi jakie są szanse na upgrade biosów Asus czy Asrock? 0%?

Gigabyte ostatnio udostępnił aktualizacje więc można liczyć, że tym razem znów tak zrobi... no chyba, że nie.

Liczenie na to, że AM3 z SB710 czy 750 i LGA 1156 z P55 poprowadzą standardowo 32nm jest naiwne. Może się tak zdarzyć, ale traktujmy to raczej jako dodatkową potencjalną zaletę a nie pewnik. Bardziej prawdopodobne jest że phenom II x2 550 stanie się dzięki ACC phenomem II x4 965 @3850MHz.

Mieć nadzieję można ale obiecywać ludziom, że tak będzie nie.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o Chieftecu a nie corsair. Corsair są akurat dość dobre.

Nie mogę zrobić zdjęć bo zasilacz jest u kumpla a on nie będzie chciał grzebać w budzie sam.

O ile pamiętam Fortron 500APN ma 2* sATA, 1*6PIN, i parę molexów + stare zasilanie do FDD Do tego 4 pin do procka i 24pin (albo 20+4pin?) do płyty.

To tak z pamięci Ci podaje, ale widzisz, że w zasadzie jest wszystko co potrzebne a jak coś extra potrzeba to przejściówkę się kupuje lub rozdzielacz. Moc łączna na 12V to 408W. Nieźle w tej cenie :D

Braknąć może drugiego 6PIN. Ale do większości kart jeden dodają. U kumpla akurat brakło a nie dodali bo kupił powerclora 4870 (2*6PIN) bardzo taniego ale bez okablowania.

Na szczęście znalazł w opakowaniu po starym redeonie 1950 taką przejściówkę.

Może też braknąć zasilań sATA bo tylko 2 to mało jeżeli mamy DVD sATA i trzy dyski sATA. Taki kabelek można uzupełnić przejściówką z molex na 2* sATA za 4 do 8zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymili. Czy ty ten zasilacz widziałeś? Dobra, on ma tą jedną wtyczkę 6pin, ale co z tego? Ma tylko 2 molexy. Jedna przejściówka na 6pin potrzebuję dwóch molexów. W takim wypadku, każda przejściówka na saty, podłączenie jakiegokolwiek wentylatorka jest już nie możliwe. Wtedy nie ma już molexów, a np w moim wypadku, gdzie mam dwa dyski i napęd już z czegoś bym musiał zrezygnować. Ten zasilacz jest po prostu nie opłacalny. Żadne przejściówki go nie uratują. A nawet jeśli byś nakupował przejściówek, to by wyszło to samo co byś kupił Corsaira czy jakiś inny, zasilacz z kablami z prawdziwego zdarzenia. Co z tego że Fortron poda te 45W więcej, jak nie będziesz prawie nic mógł podłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wydaniu wrześniowym ustalę dokładnie z Miguel707, które zasilacze warto dodać do zestawów.

Co do Corsairów to uważajcie co kupujecie bo producent poszedł teraz w ilość i bardzo dużo tych zasilaczy zaczyna wracać do sprzedawców. Chieftec tak samo różnie z modelami. Dobierzemy odpowiednie zasilacze do odpowiednich konfiguracji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Polonium

O klasie zasilacza świadczy jego łączna moc na liniach 12V oraz sprawność i jako cecha dodatkowa głośność co wynika zazwyczaj ze sprawności. Im wyższa sprawność tym mniej się grzeje czyli wentylator może wolniej się kręcić stąd mnie energii idzie w palnik i jest ciszej.

Ten Fortek spełnia wszystkie te wymogi. Czego chcesz więcej za 169zł?

Dlaczego chcesz aby ludzie wydawali dodatkowo 100zł i więcej na zbędne okablowanie zalegające potem w ich komputerach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi