Skocz do zawartości
Miguel707

FAQ. Jaki komputer do gier? Polecane zestawy komputerowe - opinie, sugestie i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

@Miguel707 a co byś powiedział na zrobienie czegoś w stylu "wariantów" w poszczególnych kategoriach cenowych? Np jeśli komuś nie odpowiada ASrock w cenie np 400zł, wariantem dla tej płyty może być jakiś DFI. Nie chodzi mi o jakieś szczególne rozpisanie tylko posortowanie wg cen jakiś lepszych płyt, pamięci etc. :)

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chwileczke. To jakie ty te zestawy robisz ? Chyba najlepsze jakie mozna teraz miec tak ? No ale w takim razie te miguela nie sa najlepsze ? Mamy paradoks maly xD Nie latwiej byloby dac link do tematu tutaj kolegi naszego forumowego i juz ? W przeciwnym razie ktorys z was zklamie albo skopiujesz znow :P

Robię inne konfiguracje bo po pierwsze teraz na pewno Miguel się nie zgodzi żebym skopiował jego temat a po drugie ja mam trochę inne mniemanie o sprzęcie i jego podzespołach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miguel oczywiscie ze to retoryka. Gdybym uwazal ze cos mi nie gra to pisalbym.

Bonusso to ma malo sensu, bo roboty w ciul, a fanboye brali by co im pasuje a potem narzekali. A tak choc polowe sie przekona do jakiejs marki. Po za tym te zestawy to sugestia, po to jesto forum by pytac co zmienic w takim zestawie, bo np. pracuje w cadzie i chcialbym max wydajnosc, ale nie w grach tylko wlasnie w programach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Bonusso3

Prolog dokładnie podał o co mi chodzi. Tu chodzi o to by pomóc wybrać coś najlepszego, a nie podpasowywać się pod gusta fanboy'ów marek...

@ MartinMasta128

Skoro tworzysz zestawy na forum Benchmark, to tam o to zapytaj. Tutaj twoja kariera jest skończona.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MartinMasta128

Gdy upomina cię jeden z użytkowników z tego forum olewasz go i twierdzisz, że sam poskładałeś zestawy na benchmark.pl.

Gdy Miguel dołącza się do tematu piszesz, że swoją pracę opierałeś delikatnie na jego zestawach, różnią się nieznacznie, przecież mogłeś wybrać to samo.

Teraz wybierasz inne rzeczy, twierdzisz, że masz inne mniemanie o sprzęcie.

Nie masz pojęcia, a próbujesz wcisnąć nam co innego, moje zdanie na ten temat opiera się na twoich ostatnich postach. Opuść to forum, zajmij się grą w sapera, ewentualnie żebyś się zbytnio nie przemęczał spróbuj Program Lupa.

Edytowane przez kwasior500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Bonusso3

Prolog dokładnie podał o co mi chodzi. Tu chodzi o to by pomóc wybrać coś najlepszego, a nie podpasowywać się pod gusta fanboy'ów marek...

No ok ale czy np. rozpiska wentylatorów, myszek, klawiatur, obudów etc. też jest przejawem fanboy'stwa? Te 'składaki' są dla ludzi którzy sami nie potrafią/nie mają wystarczającej wiedzy aby złożyć sobie samemu. Toteż imo powinno im się ułatwić to zadanie rozszerzając listę 'do wyboru'. Bardziej 'zaawansowani' i tak z tego nie skorzystają :) Mam rację?

EDIT: albo chociaż dać link do takich tematów jak ten Klik! autorstwa @NeoMagNeT ;)

Pzdr

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde mam dziwne wrazenie ze co miesiac ten sam problem xD No to ja juz bym obstawal za dopiskiem zarowno na stronie jak i forum ze po wiecej informacji zapraszamy na forum. Ze na forum kazdy moze sie wypowiedziec i swobodnie pytaco sensowne zmiany w kazdym zestawie ze wzgledu na roznorodnosc zapotrzebowan. Ale tak na logike jezeli ktos bierze taki zestaw jaki tam jest i o nic nie pyta na forum to ewentualne zmiany malo by mu sie przydaly bo to laik jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zestawy komputerowe to gotowce, dla początkujących bądź leniwych (bez obrazy) , taki użytkownik prawdopodobnie nie będzie nic rozbudowywał, po co liczyć na to że coś zmodyfikuje za pół roku, sukcesem będzie jak przez ten czas będzie czytał forum, o wypowiedziach nie wspomnę.

Przemyślałem sprawę i zrobiłem zmianę : w zestawach za 1700 zł i 1800 zł na miejsce X2 5200+ pojawił się X2 7750+ Black Edition. I myślę, że tak to załatwię - AM2+ ma jednak lepsze perspektywy rozwoju, niż LGA775.

Fajnie, X2 7750+ wydajność podobna do e5200, po za tym że żre więcej prądu i po podkręceniu obu, już dostaje od intela, w sumie może zostać, chyba że znajdzie sie taki początkujący co chce się pobawić w OC.

Po za tym dlaczego w zestawach za 1900 i 2200 pozostał intel skoro ta platforma jest "bez przyszłości" ?

Skoro tak, to platforma za 1400 powinna być na intelu, np.

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 305 zł

Płyta Główna : GA-EP31-DS3L - 265 zł

reszta bez zmian

Będzie wydajniej.

Nie rozumiem tego parcia na siłę w kierunku AMD, skoro dziś tańsze zestawy są wydajniejsze na Intelu to powinny być w poradniku. Mamy chyba inne podejście wg. mnie nie ma sensu składać komputera pod kątem tak zwanej przyszłej rozbudowy, szczególnie że każdy zaawansowany użytkownik poradzi sobie bez poradnika a pozostali, patrz pierwsze zdanie.

Pozdro.

Edytowane przez Anon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zestawy komputerowe to gotowce, dla początkujących bądź leniwych (bez obrazy) , taki użytkownik prawdopodobnie nie będzie nic rozbudowywał, po co liczyć na to że coś zmodyfikuje za pół roku, sukcesem będzie jak przez ten czas będzie czytał forum, o wypowiedziach nie wspomnę.

Fajnie, X2 7750+ wydajność podobna do e5200, po za tym że żre więcej prądu i po podkręceniu już dostaje od intela, w sumie może zostać, chyba że znajdzie sie taki początkujący co chce się pobawić w OC.

Po za tym dlaczego w zestawach za 1900 i 2200 pozostał intel skoro ta platforma jest "bez przyszłości" ?

Skoro tak, to platforma za 1400 powinna być na intelu, np.

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 305 zł

Płyta Główna : GA-EP31-DS3L - 265 zł

reszta bez zmian

Będzie wydajniej.

Nie rozumiem tego parcia na siłę w kierunku AMD, skoro dziś tańsze zestawy są wydajniejsze na Intelu to powinny być w poradniku. Mamy chyba inne podejście wg. mnie nie ma sensu składać komputera pod kątem tak zwanej przyszłej rozbudowy, szczególnie że każdy zaawansowany użytkownik poradzi sobie bez poradnika a pozostali, patrz pierwsze zdanie.

Pozdro.

Czy ja wiem czy są tańsze czasami to właśnie Intel przegina z cenami i lepiej kupić zestaw pod AMD który będzie o te 200zł tańszy(zawsze to 200zł więcej w portfelu).A po drugie Amd jest robiony dla użytkowników low-Med no może oprócz serii Phenomów II 920-****.Dla średniego zjadacza chleba wydajność o -10-15% nie będzie robiła różnicy ale w portfelu tak.

Edytowane przez MartinMasta128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel został zastosowany w trochę droższych zestawach ze względu na wstawioną tam lepszą płytę główną : Asus P5QL Pro.

X2 7750+ BE zostanie. Nie będę wstawiał do zestawów wynalazków na P31 i G31 tylko po to, by był to Intel E5200. Właśnie ze względu na rozbudowę i klasę płyt głównych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pkt. 19 : # Pozostałe przewinienia nieujęte taryfikatorem, a łamiące regulamin forum będą ocenianie przez moderatora i na podstawie jego decyzji wystawione zostaną kary.

Ten pan zaś skopiował moją własność, a więc i własność PurePC (patrz zestawy ukazujące się na portalu).

Brak jest argumentów broniących tego "pana".

No to cie rozczaruję, ale ten punkt nie ma tu zastosowania - nie daje on prawa swobodnego decydowania moderatorowi o tym, co jest sprzeczne z regulaminem, a co nie jest. Pozwala on na ustalenie kary za zlamanie punktu regulaminu, a tutaj zadnego nie wskazales - i nie wskazesz, bo takiego nie ma bo go nie ma. Zeby nie było - nie bronie plagiatora, bo nie lubie pasozytnictwa, ale razi mnie forma, w jakiej zostal zabanowany (GTFO od moderatora...), a poza tym miesiac zpp byloby moze lepsze. W koncu czyta i docenia:)

Zeby nie bylo calkiem OT - przejrzalem zestawy i komentarze i podpisuje sie pod stwierdzeniami, ze e5200 na p31 >> x2 5200. Po pierwsze jest szybsze w kazdym przypadku (def czy o/c), po drugie mniej sie grzeje / pobiera mniej pradu, a po trzecie, najwazniejsze - zawsze wychodzilem z zalozenia, ze zestawy sa skladane pod wzgledem tego, co jest najlepsze cena/wydajnosc. Dodajac bardzo watpliwy i trudny do oszacowania element "przyszlosciowosci", obraz staje sie zamazany i zamiast konkretnych faktow wydajnosciowych mamy miejsce na filozofowanie/spory/dylematy. Postawienie sprawy jasno - tu i teraz przy tych cenach dane rozwiazanie zapewni nam najlepsza wydajnosc - wydaje mi sie lepsze. "Wynalazki" na p31 maja sie dobrze i na purepc jest wielu zadowolonych userow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było dorzucić jakaś dedykacje w pierwszym akapicie artykulu dla kogo te zestawy sa przeznaczone.

Zeby bylo wiadomo czy to zestaw pod oc dla poczatkujacego usera (zastepujacy topiki pojawiajace sie na tym forum uprzednio).

Czy dla userow , ktorzy na kompach sie nie znaja, a chca kupic pierwszy komp do samodzielnego skladania czy nie dac sie zwalowac w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra,przestancie juz biadolic i moze ktorys z was wezmie sie do roboty.Miguel707 odwala robote i moim zdanie nie jest krotkowzroczny,dla mnie tak jak i wielu userow na tym forum,czy kreca czy bede dopiero krecic liczy sie tez to,ze dajmy na to,za pol roku bedzie mozna wskoczyc na mocniejsze 4 rdzenie,przy tym nie rujnujac budzetu.Najbardziej pije tym tekstem do Komisarza.A po drugie nie kazdy 5200 kreci sie tak wysmienicie,a na def.taktach nie jest juz tak kolorowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę wstawiał do zestawów wynalazków na P31 i G31

Te „ wynalazki” to obecnie najlepiej sprzedające się chipsety Inteal. Stanowią 43% sprzedawanych przez firmę układów.

Ja także nie rozumiem dlaczego prawie we wszystkich zestawach jest procesor AMD i płyta AsRock. Zupełnie jakby nie istniał Intel i inni producenci płyt głównych. Przecież w bardzo podobnej cenie można było stworzyć równorzędne zastawy w jednym AMD a w drugim jego odpowiednik na Intelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idz do sklepu komputerowego w twoim miescie i sie przekonasz ze tam nawet najwiekszy shit sie sprzedaje. Wiec udzial procentowy w sprzedazy danej firmy to nic znaczacego.

Czemu AMD i AsRock bylo juz na forum tlumaczone kilka razy. Ja mam sprzet stacjonarny juz 6 lat wlasnie na AMD i AsRock xD heh wtedy wszyscy sie nabijali i mieli racje :P Dzis sprawa wyglada tak, ze jest to najbardziej oplacalne pod wzgledem cena/wydajnosc i ew. rozbudowa. Zaraz ktos napisze ze kto kupuje sprzet i mysli od razu ze za pol roku bedzie cos zmienial. Bardzo duzo osob... Zrozumcie ze po to jest forum by napisac np.: Podoba mi sie ten zaestaw za XXXXzł: .... Ale chcialbym inna plyte, bo nie mam przekonania. Czy jaki inny procesor mialby szanse zaistniec na tym poziomie ale z innej stajni. Interesuje/nieinteresuje mnie rozbudowa za pol roku, bo bede/niebede trzymal komputer rok i pozniej znow kupie calosc. Itp. Jezeli kogos nie stac na to by zapytac to nie warto takze zeby ktos sie meczyl i pisal 50 opcji w kazdej polce cenowej. Pomijajac to ze nawet nie wiem czy wystarczylo by 50 opcji, bo przeciez moglo by jakiegos podzespolu zabraknac i by sie obrazil, a co tam ze to shit...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idz do sklepu komputerowego w twoim miescie i sie przekonasz ze tam nawet najwiekszy shit sie sprzedaje. Wiec udzial procentowy w sprzedazy danej firmy to nic znaczacego.

Jak to nic znaczącego? 43% sprzedawanych obecnie chipsetów Intela na świat to P31/G31. Oznacza to że jest to jedno z główny źródeł dochodu firmy, płyty na tych układach znajdują nabywców, po prostu są popularne skoro maja taki udział procentowy w sprzedaży. A ty napisałeś że to „nic znaczącego” :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Restauracja sprzedaje cale dnie tony szybkiego żarcia jak frytki, pseudo kurczaki czy hambiurgery. Ja chodze tam bo maja swietne ryby, ale 90% dochodow to fastfood. Czy to wiec znaczy ze hamburgiery sa lepsze od sandacza bo wiecej sie ich sprzedaje ? Nie. To znaczy mniej wiecej tyle ze zawsze znajdzie sie "glupi" ktory kupi to cos malo wartosciowego, po to abym ja mogl kupic cos dobrego bo firme stac na wypuszczenie takiego towaru gdyz zarabia na popularnym shicie. Wiec jestem wdzieczny osoba ktore to kupuja.

Ps. niczego shitem nie nazywam, prosze sobie nie wmawiac ze mowie tak o p31/g31 gdyz jest to tylko ogolne wylozenie faktow.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzji nie zmieniam. Poczytajcie sobie komentarze do zestawów sprzed miesiąca na temat płyt P31 i G31 (gorąco zachęcam). ASRock A780GXE nie jest wynalazkiem. ASRock jak chce, to potrafi zrobić naprawdę bardzo dobrą płytę główną - te w zestawach są właśnie tymi modelami. Jak ktoś myśli, że te modele, to wynalazki klasy płyt głównych na P31 i G31, to szczerze współczuję. O tego ASRocka możecie popytać twórcę FAQ o płytach głównych pod AM2+ : NeoMagNet.

Mało mnie obchodzi z czego firma zarabia.

Zwłaszcza pomysł zmiany X2 5200+, który nadal pozostaje w tańszych, niż wcześniej zestawach na E5200 + P31. Tani komputer na pewno będzie modernizowany szybciej, niż ten droższy i gdy ktoś sobie tego zażyczy w przypadku rozwiązania z E5200 + P31 obudzi się z ręką w nocniku - jak tu normalnie dołożyć RAM, czy kupić nowy procesor...

W temacie możecie również poczytać o tym co się dzieje, gdy zechce wsadzić się w G31 dobrą kartę dźwiękową (również po zestawach na Luty w tym topicu). Wcześniej przyczepiano się, że G31 / P31 są, a teraz, że nia ma. Finalnie wyznaje pogląd, że to teraz jest tak, jak być powinno.

Jak widać tam gdzie są komputery droższe i ew. modernizacja będzie później - jest E5200 na dobrej P43.

@ komisarz

Przeczytaj sobie cały regulamin. Pkt. 19 nie jest od ustalenia kary od poszczególnych punktów regulaminu, bo inne punkty regulaminu kar mają taryfikator i tego się trzeba trzymać. Wystarczy Ci nazwa "działanie na szkodę forum"? Kara jaką stosuję, to moja sprawa, bo taką możliwość daje mi właśnie ten punkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nic znaczącego? 43% sprzedawanych obecnie chipsetów Intela na świat to P31/G31. Oznacza to że jest to jedno z główny źródeł dochodu firmy, płyty na tych układach znajdują nabywców, po prostu są popularne skoro maja taki udział procentowy w sprzedaży. A ty napisałeś że to „nic znaczącego” :blink:

Sugerujesz, że P31/G31 są dobre, bo "43% sprzedawanych obecnie chipsetów Intela na świat to P31/G31". Prymitywny argument...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy ktoś sobie tego zażyczy w przypadku rozwiązania z E5200 + P31 obudzi się z ręką w nocniku - jak tu normalnie dołożyć RAM, czy kupić nowy procesor...

Jeśli chodzi o procesor to tutaj nie ma problemu. Płyty na P31 obsłużą praktycznie każdy procesor z rodziny C2D czy C2Q.

Jeśli chodzi o pamięć RAM to owszem występują pewne obostrzenia. Maksymalnie 4Gb Ram i przy obłożeniu wszystkich slotów pamięci muszą być jednostronne.

Jeśli ktoś ma awersje do P31 to za 40-50zł więcej może zakupić płytę na P35/P43 do tego E5200 i nawet bez OC ma zestaw wydajniejszy niż A780GXE i AthlonX2 7750.

Decyzji nie zmieniam.

Jako autor masz do tego oczywiście prawo. Pozostaje mi jedynie życzyć więcej obiektywizmu przy pisaniu następnych artykułów tego typu.

Sugerujesz, że P31/G31 są dobre

„Są dobre” to pojęcia bardzo względne. Po prostu niektóre konstrukcje na P31/G31 oferują dobry stosunek możliwości do ceny.

Edytowane przez Daniel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W przypadku ew. upgrade AMD ma lepszą ofertę - zwłaszcza Phenomy II X3 i X4.

2. Tu kolejne 50zł, tam kolejne itd. A zestawy na E5200 i P43 są w zestawach i zajmują pewien przedział cenowy. Czy to przeoczyłeś? E5200 + P43, to już jest trochę inna gadka, inny próg.

3. Nie widzę tu jakiegoś nieobiektywizmu. W swoim poglądzie nie jestem sam.

4. P31 / G31 i dobry stosunek możliwości / cena. To popatrz sobie na ASRocka A780GXE. Ta płyta główna ma znacznie lepszy stosunek możliwości / cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1. Ja tak nie uważam. Procesory Intela z serii E7xxx , czy tańsze modele C2Q są nadal w pełni konkurencyjne wobec Phenom II X3 i X4.

AD2. Oczywiście że są ale E5200 można połączyć z tańszą płytą np. http://www.gral.pl/preview/ASRock/ASRock_P..._Core2__08.html

AD3. Głównie chodzi mi o brak w zestawach procesorów z serii E7xxx które absolutnie nie ustępują wydajnością i ceną Phenom II X3. Oraz brak E8xxx, co prawda nie są tanie ale nadal bardzo wydajne. Jakieś C2Q też by się przydały.

AD4. Zgadza się Asrock jest lepiej wyposażony ale połączenia P31 + E5200 jest wydajniejsze niż ASRock A780GXE + Athlon X2 7750.

Generalnie chodzi mi oto że można było te zestawy ze sobą skontrować. W danym przedziale cenowym zestaw na AMD i jego odpowiednik na Intelu. A tak wyszło na to że tylko zestawy z AMD są godne uwagi co jest nie prawdą.

Edytowane przez Daniel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa zestawy robione z jakims zalozeniem. Np. cena/wydajnosc i latwa mozliwosc upgradu. No wiec gdyby byly dwie opcje to ktoras z nich musi byc sila rzeczy bardziej oplacalna pod wzgledem np. stosunku cena/wydajnosc i upgrade. Lepsze sa zestawy na AMD, jak przez kilka miesiecy wszedzie byl E5200 i E8400 to nikt sie tak nieczepial ze nie ma AMD, bo logiczne bylo ze AMD bylo wtedy mniej oplacalne czy oferujace mniejsza wydajnosc. Teraz jest tak z Intelem a ty nadal swoje. Zrozum ze skoro ktos naprawde chce kupic cos na czym mu zalezy to niepostawi tylko na jednym topciu z zestawami, a spyta sie na forum co dla niego <tu wymieni swoje priorytety> bedzie najbardziej oplacalne. I jezeli bedzie to E7xx to taką informacje od kogod napewno uzyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Xeon E3110 zamiast E8400 ?

Xeon E3110, to serwerowa wersja E8400 - działająca również na dekstopowych płytach głównych. Xeon E3110 działa przy niższym napięciu, niż E8400 i jest wycinany ze środka wafla, a przez to jest lepszy przy OC. Jednak jeśli różnica między nimi, to więcej niż 40 zł - lepiej kupić tańszego E8400.

To raczej można usunąć, ponieważ e8400/e3110 nie ma już w zestawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale połączenia P31 + E5200 jest wydajniejsze niż ASRock A780GXE + Athlon X2 7750.

Nad tym bym się zatrzymał, bo myślę, że to by było bardzo porównywalne wydajnościowo platformy ( e5200+p31 VS 7750 BE + Asrock ), dopiero po OC e5200 będzie zauważalnie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi