Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Ja tu widzę 185zł, a nie 200. Ciekawi mnie jeszcze ta awaryjność Corsair'a... Tu http://www.proline.pl/sklep.php?p=CORSAIR+CMPSU400CXEU jest 209zł. Napisałem w okolicy 200zł a nie za 200zł. Sensem było to, że jest tylko ten jeden czterysta watowy model w okolicy 200zł. Dla mnie 185zł jest w okolicy 200zł. Polecanie corsaira 400W do konfigu HD4850 + x3 lub x4 jest już jazdą po bandzie pomimo, że powszechnie wiadomo, że takie konfigi działają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A tu jest za 171zł. I co? Dalej jest to prawie 200zł? Ceny zestawów są podawane z esc.pl więc też o nich mówimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Na matematyce to ty nie uważałeś chyba. On jest droższy o 16zł, a pociągnie wszystkie zestawy w których był APN. A przy okazji ma kabli, więc nie trzeba się bawić w przejściówki.No Panie, masz już "nobla" z matmy jak w banku :P Fortron FSP400-60GLN 400W 80 Plus za159zł obecny w zestawach i o nim pisałem (przy okazji kłania się czytanie ze zrozumieniem) Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] - 185zł 185-159= aż użyje kalkulatora bo nie uważałem na matematyce ;) = 26zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Weźcie już skończcie dyskusję na temat tego zasilacza Corsair. Nie ma go teraz w zestawach, są inne, więc o co tyle krzyku? To przecież jest temat o zestawach komputerowych, a nie o zasilaczach Corsair... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 W takim wypadku przyznaję że jest to 26zł, lecz czytając posta uważałem że to były APNy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 (edytowane) Co do zestawu za 1300zł, to bardzo łatwo i niewielkim kosztem mozna go przerobiś na AM3: Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 215 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł RAM : GoodRam 2GB 1600MHz CL9 - 145 zł Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB TOP - 210 zł Zasilacz: Fortron FSP400-60GLN - 159 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł RAZEM : 1294 zł Według mnie znacznie lepszy. Ewentualnie mozna by nawet zbić koszty biorąc zwykłą 9600GSO 384MB. Po co płacić 15zł za coś co można zrobić samemu w 5 sekund? Edytowane 27 Sierpnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 (edytowane) W sumie bardziej pomiędzy byłby zestaw za 1200 zł, także po prostu zmieniłem teraz nazwę zestawu z 1300 na 1200 zł. A zestaw za 1400 zł i 1600 zł różni właśnie platforma. Co do 9600GSO 384MB, to wersja TOP, to nie tylko podbite zegary. Sam miałem okazję się o tym przekonać biorąc zwykłego Asusa 8800GS 384MB. Później żałowałem, że nie dołożyłem do TOP (kwestia OC pamięci). PS. W zestawach poczyniłem pewne zmiany ze względu na ogromnie przydatną opcję firmy ASRock mianowicie ASRock Instant Boot. Ta funkcja jest sprawdzona przeze mnie osobiście, powoduje start systemu od włączeniu komputera w kilka sekund. http://www.asrock.com/feature/InstantBoot/index.asp#Models Edytowane 27 Sierpnia 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Też widziałem te filmy i myślę, że w tej sytuacji AsRock jest po prostu lepszym rozwiązaniem. Start systemu w 4 sekundy, lepszy niż z dyskiem SSD który kosztuje 700zł a to wszystko za tak niewielkie pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czy zasilacze w poszczególnych zestawach pozwalają na porządne OC typu PII 955@4Ghz czy są to zasilacze dobierane na "styk" lub z niewielkim zapasem mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Według mnie wystarczą do godnego OC w każdym z zestawow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czy zasilacze w poszczególnych zestawach pozwalają na porządne OC typu PII 955@4Ghz czy są to zasilacze dobierane na "styk" lub z niewielkim zapasem mocy?Wystarczą do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czy zamiast zasilacza OCZ ModXstream Pro 500W z dwoma liniami 12V o natezeniu 18A każda o mocy maksymalnej 432W, może być zasilacz TOPOWER SPW-480W EZA z dwoma liniami 12V o natezeniu 20A każda o mocy maksymalnej 372W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Jeśli ceny są zbliżone do siebie to nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Tylko ze Topower już mam a OCZ musiał bym kupować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polonium Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Da radę. Jeśli miał byś wybierać nowy to bez namysłu wziąłbym OCZ, ale jeśli już go masz, to powinien dać on sobie radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 niby ma mocniejsze linie 12V ale mniej W na nich wiec dlatego spytalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Przecież ten Instant Boot to ściema.... W dodatku nie zawsze działa poprawnie. Testowałem to i według mnie to tylko nic nie znaczący bajer. Zwykłe uśpienie komputera jest tak samo dobre. Instatnt Boot gwarantuje niby jakieś lepsze zabezpieczenia, ale spójrzmy prawdzie w oczy, nikt Wam komputera nie wyniesie jak go uśpicie i nie będzie próbował odzyskac danych z pamięci RAM bo musiałby je zamrozic i posiadac odpowiedni sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Jakoś u mnie działa to znakomicie. Poza tym ze zwykłej "hibernacji" powrót trwa dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Położyliśmy nacisk na spełnienie zawsze 80Plus i modularnego okablowania przy wyższych modelach. ------------------------------------------------------------------ Fortron FSP400-60GLN - zestawy do 1300 zł - zasilacz ok 160zł Dobry zasilacz do zastosowań domowych i komputerów bez prądożernych układów graficznych. Tu używanie kart pokroju 4850 oraz 4 rdzeniowego procesora odpada bo zasilacz jest do tego za słaby i nie polecam nigdy takiego zasilacza do mocnego OC lub bawienie się w przejściówki by jeszcze dopiąć kolejne 2 dyski. Sprawność sprawdzona: Typowa 83% / Znak 80Plus biały ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ Fortron FSP500-60GLN - zestawy do 2100 zł - zasilacz ok 230zł Zasilacz posiada już wystarczającą liczbę wtyczek oraz cyfrowy układ zarządzania rozdzieleniem mocy by sprostać 3-4-em rdzeniom oraz wydajnym układom graficznym. Posiada układ automatycznego sterowania prędkością wentylatora (zasada PWM) Sprawność sprawdzona: Typowa 85% / Znak 80Plus bronze ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ OCZ ModXStream Pro 500W / 600W - zestawy do 4500 zł - zasilacz ok 249zł / 349zł ModXStream to zasilacze można powiedzieć dobrze skrojone. Posiadają odpinane okablowanie, dobrze rozdzielone obciążenie na linie 12V oraz chichy wentylator. Wtyczek nie powinno nam zabraknąć przy rozbudowanych zestawach ani mocy przy OC. Tak jak w przypadku wcześniej opisanych modeli, tu również producentem jest FSP, któremu OCZ zlecił wykonanie tych jednostek. Opierają się one o sprawdzoną płytkę drukowaną T32-h11 znaną już z kilku innych modeli konkurencyjnych producentów. Zmieniono poprowadzenie linii i kilka mniejszych usprawnień. Sprawność sprawdzona: Typowa 84% / Znak 80Plus biały ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ Antec TruePower New 750W- zestawy do 6400 zł - zasilacz ok 569zł Antec w nowej serii wprowadzonej w poprzednim roku trochę zmienił swoje układy i rozplanowanie płytki drukowanej. Poprawiło to wydajność i straty energii co oczywiście przełożyło się na zdobycie Bronze od 80Plus. Liczba wtyczek i rozkład kabli jest wystarczająca do mocnych konfiguracji a zapas mocy pozwala na OC. Sprawność sprawdzona: Typowa 85% / Znak 80Plus bronze ------------------------------------------------------------------ Wszystkie te zasilacze oczywiście można zastąpić innymi konkurencyjnymi. Są to zestawy proponowane w związku z ceną i wydajnością. Jeśli ktoś chciałby posiadać dodatkowe układy jak DC-DC, DXX, podwójne PWM, Japońskie kondensatory czy ekstra długie okablowanie musi spojrzeć w inne układy. Zasilacze są bardzo zróżnicowane i należy dobierać każdy do danej konfiguracji i potrzeb użytkownika. Oczywiście też trzeba wziąć pod uwagę zasobność portfela. Jeśli chcemy mieć dopracowany produkt z układami cyfrowymi, które są naszym zdaniem potrzebne to wtedy zazwyczaj trzeba dopłacić kilkanaście złotych. Moim zdaniem na warte uwagi są w PL zasilacze be quiet! ze względu na jedyną gwarancję w Polsce wymiany sztuka za sztukę przez cały okres gwarancji. Gwarantem jest producent w PL a nie sklep co skraca do 2 max 3 dni wymianę na nową sztukę. Warto policzyć ile trzeba będzie czekać jeśli uszkodzi się wam zasilacz i przyjdzie go wam wymieniać u sprzedawcy wg normalnej wymiany gwarancyjnej, z mojej wiedzy nie zamknięcie się nawet w miesiącu (90-95% RMA tak jest załatwiana). Warto również się zainteresować zasilaczami Tagan, Enermax, OCZ i Antec. W Polsce niestety wiele marek nie ma swoich przedstawicieli. Pamiętajcie, zasilacz kupuje się raz na kilka lat, karty graficzne czy procesory wymieniać można często lecz układ zasilający to serce komputera, jeśli ono będzie słabe to reszta komputera będzie słaba lub umrze w dosłownym słowa znaczeniu. Marki jak Tracer, ModeCom, kilka jednostek Tacens (np. Radix), Logic czy tak zwane No-Name lub OEM omijacie łukiem. Tu niestety większość układów zabezpieczających nie istnieje, kondensatory nabrzmiewają, mosfety mają za małe powierzchnie do odprowadzania ciepła a wiązki są tragicznie krótkie i wykonane nie tak jak potrzeba. Są oczywiście wyjątki jak znany model ModeCom 350W budowany przez Fell (wersja III) lecz większości nie polecam bo to oszczędność krótkotrwała. Spalenie sprzętu, straty energii (mała sprawność) oraz czas jaki będzie potrzebny na RMA nie jest moim zdaniem opłacalny by iść w te produkty. To chyba tyle, można książkę napisać o markach, modelach i dobrze zasilacza do danego produktu, najważniejsze jest to by skupiać się na dobrych produktach a nie tandecie i później długo żałować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Są oczywiście wyjątki jak znany model ModeCom 350W budowany przez Fell (wersja III) lecz większości nie polecam bo to oszczędność krótkotrwała.Ta, bo MC 350 i 400 tez bardzo "złe" były... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3k83 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 mam takie pytanie , jakie kable z zasilacza się podłacza do karty palit 260 sonic , bo sa miejsca na dwa prądy a do karty graficznej jest jeszcze przejściówka 2-1 to ile kali się podłącza 2 czy 3 , w pudełku nie miałem instrukcji , tylko książeczka z instalacją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Ta, bo MC 350 i 400 tez bardzo "złe" były...Nie rozumiem? Które dokładnie ModeCom? Wykonane na Feel I / II / III czy chodzi ci o wersje MC o mocy 530/620W? Większość zasilaczy niestety naszego rodzimego producenta ma co innego na etykiecie a co innego w środku, dodatkowo wiele rzeczy niestety ustępują w nich w stosunku do jednostek innych producentów jak powiedzmy Pentagrama, które też są remarkowane ale wykonane już w Delcie (mowa o nowszych produktach), gdzie stopa RMA jest niższa i jakość materiałów o wiele lepsza co przekłada się na żywotność. ------------------------- bart3k83 zestaw miałeś za pewne taki: zdj: techpowerup.com Złącza to PCI-E - dwa zasilania 6-pin - szukaj w zasilaczu wiązek z czerwonymi złączami na końcu. Jeśli masz tylko jedną, to użyj do drugiego gniazda przejściówki dodanej do zestawu i podłącz ją pod dwa molexy. zdj: techpowerup.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Nie rozumiem? Które dokładnie ModeCom? Wykonane na Feel I / II / III czy chodzi ci o wersje MC o mocy 530/620W? Chodzi o Modecoma MC350 i MC400. Kiedyś bardzo polecany w zestawach. Chyba go już nie produkują. Dziwię się że nie domyśliłeś się iż o nim mowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Dziwię się że nie domyśliłeś się iż o nim mowa ;)A ja nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil90 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Ta, bo MC 350 i 400 tez bardzo "złe" były...Były bardzo dobre, niestety Modecomy MC 350 i 400 już nie są produkowane, teraz można kupić jedynie bliźniacze konstrukcje czyli Amacrox Warrior i Fortron ATX-xxxPNF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaketherake Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 (edytowane) PS. W zestawach poczyniłem pewne zmiany ze względu na ogromnie przydatną opcję firmy ASRock mianowicie ASRock Instant Boot. Ta funkcja jest sprawdzona przeze mnie osobiście, powoduje start systemu od włączeniu komputera w kilka sekund. Z całym szacunkiem Miguel: choć odwalasz kawał dobrej roboty, to wywalenie z proponowanych zestawów 770T-UD3P, w dodatku w dniu opublikowania na portalu testu płyt AM3, który to wygrywa w cuglach, nazwać mogę jedynie... chwilą słabości... :unsure: Edytowane 27 Sierpnia 2009 przez jaketherake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A czy w tym teście płyt AM3 był jakikolwiek ASRock? No nie. Te zaś modele ASRocków mogę polecić osobiście (w swoim domowym komputerze mam A780GXH). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaketherake Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A czy w tym teście płyt AM3 był jakikolwiek ASRock? No nie. Te zaś modele ASRocków mogę polecić osobiście (w swoim domowym komputerze mam A780GXH).Wciąż nie widzę uzasadnienia dla zakupu droższej i nieprzetestowanej bliżej płyty, w porównaniu do (wydaje się) sprawdzonego hitu na AM3 (wystarczy poszukać na ilu zagranicznych portalach dają 770T-UD3P wysokie noty, a teraz także Ryba -> cena/możliwości...) Osobiście nic do Asrocka nie mam, jeśli składałbym komuś teraz zestaw na AM2+, to tylko A780GXH (najlepszy stosunek ceny do mozliwości).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A czy ja twierdzę, że 770T-UD3P? No nie. To jest bardzo dobra płyta, ale przynajmniej przy obecnym układzie cen to ona jest w "alternatywie". Poza tym zauważ, że jest dodatkowo coś, czego ten Gigabyte nie ma - zintegrowana karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3k83 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 bart3k83 zestaw miałeś za pewne taki: zdj: techpowerup.com Złącza to PCI-E - dwa zasilania 6-pin - szukaj w zasilaczu wiązek z czerwonymi złączami na końcu. Jeśli masz tylko jedną, to użyj do drugiego gniazda przejściówki dodanej do zestawu i podłącz ją pod dwa molexy. dziękuje za podpowiedź a mam jeszcze takie pytanie , od czego jest ten mały cienki kabel ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...