andrew777 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 64gb na system byłoby ok. 32gb to może być trochę mało jeżeli ktoś instaluje gry, itp. na partycji systemowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Po raz kolejny proszę o usunięcie z zestawów AC Freezer Xtreme z powodu jego słabej wydajności. Po teście na pclab, przyszedł kolejny na egieldzie, który pokazał, że to chłodzenie jest niewarte wydanych pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Dołączam się do sugestii lukmeka, ponadto proponuję podawanie jakichś alternatyw choćby w przypadku płyt głównych... Uparłeś się na te AsRocki i zasiłki OCZ jakby nic innego wartego uwagi nie było na rynku :huh: Edytowane 15 Listopada 2009 przez qrvich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgadzam się, Freezer jest drogi i słaby, znacznie mniejszy i tańszy Auras Wave lepiej się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Najwyraźniej nie masz zupełnie pojęcia o żadnych z tych dysków. Ani SSD ani o raptorach. Zestaw jest rozsądnie zaproponowany. Pod jakim wzgledem polecanie w zestawie A-daty na jmicronie za 1100 zeta, kiedy na rynku sa Intele G2 po 900 PLN za 80GB jest rozsadnie zaprojektowanym zestawem ? Nawet jesli musimy niewolniczo trzymac sie oferty jednego sklepu to Vertex 60 byłby lepszy o lata swietlne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Panowie na dzień dzisiejszy dyski 128GB SSD są drogie.Zgadza sie, nie lepiej po prostu zrobić raida z 2 lub wiecej dyskow 32gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Co do Freezer Xtreme. To fajny radiator. Wydajność na poziomie karakorum, ale w tej cenie nie jest opłacalny tym bardziej, że Mugen 2 potaniał. Ja swojego kupiłem poniżej 150zł. W tej sytuacji mugen, którym można całkowicie wyciszyć komputer będzie znacznie bardziej opłacalny. Przy czym trzeba dodać przy takim zestawie opis, zalecana szerokość obudowy 20cm+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Problem z Freezerem Xtreme jest taki, że coraz częściej zdarzają sztuki z krzywym spodem i tym można tłumaczyć kiepskie wyniki na PCL i EG. Dlatego też opowiadam się za zmianą polecanego w zestawach chłodzenia - obniżenie jakości produktu powinno być w ten sposób karane... Trzeba się jeszcze zastanowić, jakie chłodzenie może zastąpić Freezera. @QrVicH Temat alternatyw był już wałkowany wiele razy... Odpowiedź była zawsze taka sama i osobiście ją akceptuję. Co do SSD - faktycznie można by polecać mniejszy dysk - moim zdaniem 64GB do high-endu jest więcej niż wystarczające i wciąż opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) No więc z oferty esc: Tacens Gelus II (9dB, 12cm Fan) Nie podają na jakie podstawki można go przypiąć. Scythe Ninja II Z polecanych tylko do AMD Scythe Mugen II Kompatybilność zestawu: Intel Socket 1366, Intel Socket 775, Intel Socket 478, AMD Socket AM3 / AM2+ / AM2, AMD Socket 754/939/940.No więc problem dotyczy głównie i5. Ok, tacens II wchodzi na 1156. Z z droższych Ninja 2 rev. B, ale kosztuje aż 159zł. Edytowane 17 Listopada 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Temat alternatyw był już wałkowany wiele razy... Odpowiedź była zawsze taka sama i osobiście ją akceptuję.Dla mnie brak alternatyw jest zupełnie niedopuszczalny... No ale to nie moja sprawa, nie mój "poradnik" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Dla mnie brak alternatyw jest zupełnie niedopuszczalny... No ale to nie moja sprawa, nie mój "poradnik" :)Alternatywy w poradniku wprowadzają chaos. Ktoś kto chce wybrać komputer dla siebie szuka konkretnej rady ale nie jest zobowiązany do zakupu podanego zestawienia. Wystarczającą alternatywą jest to, że może sobie poszukać innych zestawów lub zapytać o swój na tym forum. Inaczej było by non stop pytanie na forum, ale mam wziąć zalecany procesor czy alternatywę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Pod jakim wzgledem polecanie w zestawie A-daty na jmicronie za 1100 zeta, kiedy na rynku sa Intele G2 po 900 PLN za 80GB jest rozsadnie zaprojektowanym zestawem ? Nawet jesli musimy niewolniczo trzymac sie oferty jednego sklepu to Vertex 60 byłby lepszy o lata swietlne. Albo Kingston V+ byłoby tanio i na Samsungu BTW czemu mnie cytujesz? To nie mój pomysł z tym jmicronem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Bo napisałeś ,że zestaw jest rozsądnie zaprojektowany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Może zbyt uogólniłem, miałem na myśli obecność ssd w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark77 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Mam sugestię czy do droższych zestawów nie powinno już zalecać się dwóch dysków by złożyć macierz RAID0? Znacznie to poprawia komfort korzystania z komputera. Co o tym myślicie? Oczywiście przy SSD cena zbytnio by wzrosła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Mam sugestię czy do droższych zestawów nie powinno już zalecać się dwóch dysków by złożyć macierz RAID0? Znacznie to poprawia komfort korzystania z komputera. Co o tym myślicie? Oczywiście przy SSD cena zbytnio by wzrosła.A jaki jest sens robienia raid0 z SSD? SSD juz same z siebie bardzo szybkie, a urwanie 0.2sec przy otwieraniu aplikacji nie jest warte tych kilkuset zl. Ale jesli juz... to raid1 bo lepsze/bezpieczniejsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Poza tym nie wszyscy potrafią zrobić raid0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark77 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 A jaki jest sens robienia raid0 z SSD? SSD juz same z siebie bardzo szybkie, a urwanie 0.2sec przy otwieraniu aplikacji nie jest warte tych kilkuset zl. Ale jesli juz... to raid1 bo lepsze/bezpieczniejsze :) Wyjaśniam, że chodziło mi tylko wyłącznie o macierz na dyskach HDD. :rolleyes: Wiadomo, że jeden dysk SSD jest wydajniejszy niż macierz (przynajmniej przy dwóch dyskach i choćby w czasie dostępu do danych). Tak gwoli ciekawostki w Youtube jest filmik pokazujący komputer pracujący na macierzy z kilku dysków SSD. Tam słowo błyskawicznie jest właściwe do wszystkiego co robi ten komputer przy normalnym korzystaniu z niego. do andrew777: W macierzach jestem początkujący ale nie uważam by było to zbyt trudne zwłaszcza, że na tutaj jest dokładny poradnik jak co zrobić, którym się kierowałem i dość szybko skonfigurowałem macierz na dwóch nowych Samsungach F3. Ale fakt, za pierwszym razem się posypała bo jeden z dysków powodował błędy więc musiałem go wymienić. RAID1 pewnie się zdecyduję ale w przyszłości jak mi RAID0 wywinie numer i stracę 1GB multimediów :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Ale po co ten raid na dyskach HDD ? Raid 0 to imho tylko kłopoty, a zysk rzeczywisty niewielki. Tym bardziej jeśli jest zamontowany systemowy SSD a dyski są głównie jako storage. Ja bym to zostawil dla ludzi , ktorzy naprawde potrzebuja tych szybkich transferow przy gigantycznych obrabianych plikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Jak ktoś chce to sobie zrobi. Nic nie stoi na przeszkodzie dokupować dyski, tworzyć macierze itd komputer to nie jest konfiguracja do końca życia. Więc czy będzie w propozycjach czy nie każdy chętny sobie to odpali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Mam małą sugestię w kwestii zestawów HTPC, propnuję zmienić chłodzenie na Scythe Big Shuriken SCBSK-1000 moim zdaniem bardziej ten cooler pasuje do sugerowanej obudowy. Druga kwestia to obudowa htpc - ładniejsza wersja od sugerowanej jest Tacens Theca - argument podoba się kobietom bo nie wygląda jak zwykły komp :lol2: Osobiście jestem w posiadaniu chłodzenia i obudowy taką jak proponuję :) Dodatkowo obudowa jest wyposażona w 4 dodatkowe wentyle 1x120 i 3x80 - osobiście mam je odłączone komp ma być przecież jak najcichszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan92 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Mam wrażenie, że autor tego poradnika dyski twarde uznaje za najmniej istotny podzespół w komputerze... Dobrze byłoby zwrócić uwagę na dyski WD Caviar Black AALS/FALS. Chodzi mi tu też nie tylko o wydajność ale i pojemność. Mając taki sprzęt nikt nie oprze się na pewno wielu grom, które zajmują też sporo miejsca. 500GB dla takich osób to niezbyt wiele. Do droższych zestawów, powyżej 2000zł spróbowałbym upchnąć WD1001FALS. Przez benchmark.pl został mianowany dyskiem roku 2009. Ja sam mam model WD6401AALS i powiem Wam, że jest niesamowity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Jeżeli ktoś kupuje oryginalne gry, a nie piraci to 500gb powinno wystarczyć. Poza tym jeżeli ktoś uzna, że 500gb to będzie dla niego za mało może kupić większy dysk lub kupić dwa. Edytowane 29 Listopada 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Mam wrażenie, że autor tego poradnika dyski twarde uznaje za najmniej istotny podzespół w komputerze... Dobrze byłoby zwrócić uwagę na dyski WD Caviar Black AALS/FALS. Chodzi mi tu też nie tylko o wydajność ale i pojemność. Mając taki sprzęt nikt nie oprze się na pewno wielu grom, które zajmują też sporo miejsca. 500GB dla takich osób to niezbyt wiele. Do droższych zestawów, powyżej 2000zł spróbowałbym upchnąć WD1001FALS. Przez benchmark.pl został mianowany dyskiem roku 2009. Ja sam mam model WD6401AALS i powiem Wam, że jest niesamowity. NIESAMOWITY to jednak jest Samsung F3EG (5400rpm) przy WD5001AALS (7200rpm) - czyli model prawie jak Twój. Główna przewaga samsunga niewidoczna na tych testach to głośność pracy. A jeśli chodzi o pojemność BENCHMARKI SAMSUNGA F3 1TB średnia prędkość ~117 GB/s, czas dostępu ~13,5 ms (HD TUNE). Podaj wyniki WD1001FALS. I zostaje jeszcze współczynnik cena/wydajność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Wysokie wyniki w hdtachu nie sa miara szybkości dysku pod systemem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AllEyezOnMe Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam, chce złożyć komputer w oparciu o zestaw za 1000zł i mam kilka pytań: 1. czym się różni hdd w pierwszym zestawie (Samsung 500GB 16MB Cache F3EG) od hdd w pozostałych (Samsung 500GB 16MB Cache F3). Chyba warto te 15zł dopłacić jeśli ten F3 jest lepszy? 2. pamięć - i pytanie jak wyżej: zestaw za 1000 - pamięć 1333mhz, pozostałe 1600mhz. Może już kupić tą 1600? 3. napęd - mam już w jednym komputerze samsunga i w drugim chciałbym innej firmy na wypadek jakby jakaś płytka się nie czytała. Zawsze większa szansa, że w którymś pójdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 1. F3EG to 5400rpm, a F3 to 7200rpm. 2. Różnica w cenie to 10zł więc można dołożyć. 3. Skąd ta bajka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Co do napędu to bez znaczenia, aczkolwiek polecam LG, do napędu dostajesz potrzebny soft, mają bardzo dobrą gwarancję i są niesamowicie ciche. Od dawno uzywam tylko LG i jeszcze ani razu się nie zawiodłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AllEyezOnMe Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi @andrew777 Jaka bajka? rózne napędy mają różną korekcję błędów i różnie będą sobie dawać radę np. z porysowanymi płytkami. @NeoMagNeT U mnie odwrotnie. Miałem napęd combo LG i odczyt/zapis tragedia :) Edytowane 29 Listopada 2009 przez AllEyezOnMe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) A kto w dzisiejszych czasach uzywa jeszcze nagrywarki? :wink: dziwie sie,bo dla mnie to juz prehistoria, wiec po co komu szybkosc zapisu i jakies korekcje,wazne zeby plyte odtworzylo,a do tego kazdy Lg sie nadaje. Edytowane 29 Listopada 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...