olo21 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Wrócę do cen: - phenom 955 już jest po 639zł a nie jak jeszcze parę godzin temu po 599zł Chyba się szaleju najedli :angry: Edytowane 1 Czerwca 2010 przez olo21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chattab Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 W tej sytuacji bardziej opłaca się już chyba brać 965 - można go znaleźć niewiele drożej od tego 955. A jeszcze niedawno Esc był synonimem opłacalności :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Teraz wszędzie są podobne ceny. 955 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Wilk Elektronik wypuści niebawem bardzo ciekawe dyski SSD w przystępnych cenach. Kości MLC, cała elektronika toshiby. Maksymalna prędkość odczytu 230 MB/s Maksymalna prędkość zapisu 180 MB/s Pojemności do 256GB. Wg mnie dobrze aby esc jak najszybciej zaopatrzyło się w ten sprzęt a topowy zestaw dostał jeden z nich na pokład. Nie dość, że to produkt polski to lepszy i tańszy od wielu klasowych ssd z Tajwanu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Może jednak poczekajmy na nieco więcej niż jeden test a i ceny modeli nieco mniejszych niż 256GB by się przydały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Wilk Elektronik wypuści niebawem bardzo ciekawe dyski SSD w przystępnych cenach. Kości MLC, cała elektronika toshiby. Maksymalna prędkość odczytu 230 MB/s Maksymalna prędkość zapisu 180 MB/s Pojemności do 256GB. Wg mnie dobrze aby esc jak najszybciej zaopatrzyło się w ten sprzęt a topowy zestaw dostał jeden z nich na pokład. Nie dość, że to produkt polski to lepszy i tańszy od wielu klasowych ssd z Tajwanu. W polsce to on jest tylko skladany, wszystkie podzespoly sa wlasnie z tajwanu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) No wiesz czullo, złożyć dysk SSD to też nie jest taki luz. To nie jest pendrive ;) części japońskie: No na pewno teraz miquel nie doda tych dysków bo ich nie ma w esc. Piszę, że trzeba na nie zwrócić uwagę, bo cena wydaje się zachęcająca jak za taką pojemność i wydajność. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 to ze fiaty czy ople sa skladane w polsce nie oznacza ze sa "polskie" to tylko taka mala dygresja odnosnie polskosci tych dyskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Czy te wszystkie Xeony są wydajniejsze od Phenomów X6? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 W większości zastosowań - tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 to ze fiaty czy ople sa skladane w polsce nie oznacza ze sa "polskie" to tylko taka mala dygresja odnosnie polskosci tych dyskow. Nie polecał bym tego dysku, jak by cena wydajność pojemność nie była ciekawa. To, że jest produkowany, bo składanie dysku to jest już produkcja a nie tylko montaż, w Polsce. To tylko taka dodatkowa zaleta poza ceną i wydajnością. W większości zastosowań - tak.Mam tego phenoma 2 @x4 i jeszcze nie znalazłem zastosowania aby proc klęknął. Gram w takie gry, że proc ma co robić więc. Nie ma sensu za bardzo kupować na zapas, wiec dopłacać do xeona nie warto, ale jak w podobnej cenie to czemu nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Nie polecał bym tego dysku, jak by cena wydajność pojemność nie była ciekawa. To, że jest produkowany, bo składanie dysku to jest już produkcja a nie tylko montaż, w Polsce. To tylko taka dodatkowa zaleta poza ceną i wydajnością. Ok ile kosztuje wersja 64 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 Mam tego phenoma 2 @x4 i jeszcze nie znalazłem zastosowania aby proc klęknął. Gram w takie gry, że proc ma co robić więc. To, że Ty nie znalazłeś nie oznacza, że inni nie znajdą :wink: . Ja na i5 750 migrowałem z Q9400 i zauważyłem dużą różnicę, głównie w kluczowych momentach (dym/wybuchy/duża liczba jednostek na planszy). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aeMaeTH Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 pytanie zaczepliwe :) Dlaczego dla pierwszych (najtańszych) zestawów proponowana jest jedna kość 2gb zamiast dwóch po 1gb? Trochę szkoda pomijać poczciwego już DualChannel'a :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jak tak ci zależy na do 2% różnicy wydajności to kupując zawsze możesz wziąć 2x1 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Gdybym miał kupować kompa za 3400zł na pewno nie wybrałbym Phenoma X6. Bym wolał wziąć zestaw za 3600zł i odjąć od niego dodatkowe chłodzenie na procesor, co za bzdura brać 6-rdzeniowy procesor... Druga sprawa - cytat: Zestaw składa się z procesora Intel Core i5 750. Jest to obecnie najtańszy procesor dostępny na podstawkę LGA1156. Kolejna bzdura, a i5 650 albo i3?? :blink: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Gdybym miał kupować kompa za 3400zł na pewno nie wybrałbym Phenoma X6. Bym wolał wziąć zestaw za 3600zł i odjąć od niego dodatkowe chłodzenie na procesor, co za bzdura brać 6-rdzeniowy procesor... Druga sprawa - cytat: Kolejna bzdura, a i5 650 albo i3?? :blink: Pewnie zabrakło słowa najtańszy czterordzeniowy procesor... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 @ DejwiT11 W każdym zestawie od 2300 zł w górę jest dodatkowe chłodzenie i moją zasadą jest, że w wyższych przedziałach cenowych nie robię wyjątków. To, że nie wziąłbyś Phenoma II X6, to Twój problem. Są względy, które decydują o tym, że w tej cenie akurat takie rozwiązanie jest warte uwagi. Jak chcesz sobie odejmować chłodzenie, proszę bardzo. Myślałem, że w Polsce są teraz upały, ale sądząc z takiego kroku chyba się mylę... @ Wreq Dokładnie o to chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Miguel707 Zestawy HTPC wyglądają też biednie, wszystkie ograniczone do jednej obudowy, mało "salonowej" zresztą. Wszystko na AMD podczas gdy są bardzo ciekawe rozwiązania na i3 intela pod HTPC, energooszczędne, wydajne. Zapoznaj się może ztym tematem przed kolejną edycją "Zestawów". Być może nasuną Ci się inne pomysły w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 @ DejwiT11 W każdym zestawie od 2300 zł w górę jest dodatkowe chłodzenie i moją zasadą jest, że w wyższych przedziałach cenowych nie robię wyjątków. To, że nie wziąłbyś Phenoma II X6, to Twój problem. Są względy, które decydują o tym, że w tej cenie akurat takie rozwiązanie jest warte uwagi. Jak chcesz sobie odejmować chłodzenie, proszę bardzo. Myślałem, że w Polsce są teraz upały, ale sądząc z takiego kroku chyba się mylę... Chyba raczej jego zysk bo nie bedzie mial syfu w kompie, ktory w wiekszosci zadan bedzie mial wydajnosc jak odblokowany X4 za 400 pln czy intelowskie quady sprzed dwoch generacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 (edytowane) Chyba raczej jego zysk bo nie bedzie mial syfu w kompie, ktory w wiekszosci zadan bedzie mial wydajnosc jak odblokowany X4 za 400 pln czy intelowskie quady sprzed dwoch generacji. Syf w kompie to kwestia kosmetyczna i bardzo łatwo ją "zneutralizować", a boxowy "wyjec" raczej do większego Oc się nie nadaje - co jest wskazane (oc) przy proponowanych przez kolegę zestawach komputerowych... Edytowane 4 Lipca 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 No niby latwo , ale jak pomysle ile bede mial uzerania by wywalic x6 z plyta na allegro to mi sie troche odechciewa. A jeszcze bede ze 150-200 zeta w plecy. Wiec juz chyba lepiej poczekam na Q4 by zobaczyc co Sandy Bridge pokaze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agr Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 W zestawie do 7600zł jest podany dysk 1tb, a w opisie jest o 500gb Zestawy komputerowe na Sierpień 2010 | PurePC.pl ;) Moje pytanko czy lepsze dyski sa z 5400rpm Samsung 1 TB 5400rpm 32MB cache SATA-II F3EG [HD105SI] - 249zł : Esc.pl czy drozsze o 10zl z 7200rpm Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 [HD103SJ] - 259zł : Esc.pl Jakies roznice sa (np. w glosniosci dzialania albo jest jedynie niezauwazalna poprawa szybkosci?) ze nie warto doplacic tych 10zł? W zestawach HTPC sa polecane wlasnie te tansze dyski z 5400rpm. Ja tam sie nie znam, a stoje przed wyborem dysk 1tb i nie wiem, ktory lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Oczywiście, że 7200 RPM.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 5400 mają znacznie lepszą kulture pracy, mniejsze drgania i ogolnie ciszej. Moim zdaniem 7200 nie sa zauwazalnie szybsze by poswiecic cisze :P Ale jesli ktos ma dobra bude albo inny element ktory i tak zagluszy dysk to 10 zl to niewiele ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Dyski 7200rpm są zauważalnie wydajniejsze, ale też głośniejsze. Według mnie jednak lepiej wziąć 7200 i próbować go uciszyć gdyby był za głośny (w co wątpię) niż brać wolniejszy którego przyśpieszyć się nie da. Samsungi ogólnie mało hałasują, więc myslę że ten 1TB 7200rpm będzie w miarę cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Pytanie do Miquela - tańsze procki intela (i3 dokładniej) są całkiem do niczego, że aż do i5 same AMD? Nie mam nic do AMD, bo proce zacne, tak tylko się pytam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zaraz bedzie kilku rzecznikow prasowych wiec i ja sie w niego pobawie :P Ale podam tylko moja opinie. Otoz i3 nie jest mega wydajnym wyborem i ma tylko 2 rdzenie z czyms co czasem dziala jak rdzen trzeci. Problemem jest to co zawsze czyli cena cpu i mobo ;) Tak wiec w momencie gdy moglby zastapic x2 AMD fundusze na gpu bylyby nizsze i zamiast 4850 bylby jakis GT240... Gdy dojdziemy do momentu gdzie pasowalby cenowo to juz jest x4 i sie koncza zawody. Ma sens do HTPC ale tez nie duzy bo z tym 1080p to raczej srednio :P Normalne gpu daje o wiele lepsze wyniki, np 5450 a zre kilka W tylko. Bylby dobrym wyborem dla kogos kto chce poczekac troche i upgreadowac do i5 ale jaki to znowu ma sens skoro tego socketu za rok juz nie bedzie :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 OK, w takim razie rozumiem. Procki może i fajne, ale ceny nie fajne -> AMD bardziej opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Widzę w zestawach zasilacz Tacensa Radix 450W. Bardzo przyjemny zasilacz tylko dziwi mnie wrzucenie go do gtx460 i hd4870. Zasilacz nie ma wtyczki 6pin do grafy, a przy 4 molexach---> 2 przejsciowki tracimy calkiem molexy w zasilaczu. Wiem ze to wtyczki z poprzedniej epoki ale się przydają jeszcze ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...