Skocz do zawartości
adamson_81

Fs Lifebook C1020

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam problem z laptopem FS Lifebook C1020. Otóż od pewnego czasu zaczął się sypać na potęgę - non stop bluescreen'y z różnymi błędami w większości przypadków dotyczących pamięci chociaż zdarzały się błędy systemu plików itp. Podejrzewałem że to pamięć - kupiłem nową i to samo. Często laptop nie chce wystartować - włącza się wentyl, dysk stoi i matryca czarna. Rozebrałem kiedyś drania i jak ściągnąłem radiator to się lekko przeraziłem - fabrycznej pasty już nie było (wyparowała) - laptop ma 4 lata i nie jest mój - właścicielka nie zwracała uwagi na to że się grzeje :). Rdzeń procesora miał już taki ciemny nalot co świadczy o tym że nieźle dostawał w kość. Najlepsze jest to że cała instalacja systemu, sp2 itp przebiega bez problemu - "wysypki" zdarzają się podczas korzystania z laptopa albo jak sobie stoi bezczynnie. Podejrzewam że procesor ma już dosyć i teraz pytanie czy do tego laptopa podejdzie Celeron M na s478 z tym że na nieco innym napięciu (1,26 lub 1.4V) niż fabryczny Celeron 2,4GHz (1,3V)? Mam możliwość wpakowania na próbę proc z innego laptopa z tym, że jest to Celeron M chyba 1,6Ghz albo 1,3GHz - dokładnie będę wiedział jak p niego pojadę :). Nie chcę niechcący sfajczyć nowego procka dlatego pytam ?? Może wiecie jakie procesory można pakować to tego zabytku - nie chcę kupować na oślep bo nie będę składu w domu robił :)

Za wszelką pomoc z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi