Skocz do zawartości
neoHannibal

Twinmos Twister Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem zalozyc topic o tych stosunkowo tanich pamieciach. Zobaczymy jak sie sprawdza.

Tak jak obiecalem zakupilem te pamieci i teraz je zamierzam dla wszystkich zainteresowanych przetestowac, poniewaz jest to moja pierwsza platforma na Intelu od czasow pentium 200 pro, a mam naprawde malo czasu, bo rok akademicki sie juz zaczal na dobre. Chcialbym was prosic zebyscie zaproponowali jakies ustawienia, na ktorych chcielibyscie widziec jak te pamieci chodza. Tak jak pisalem w zwiazku z tym, ze nie mam doswiadczenia w podkreceniu pamieci i procka na Intelu, a zanim sie czegos naucze przy braku czasu, to zapewne wielu z was chcialoby wiedziec cos wiecej o tych pamieciach. Na razie postanowilem dzis po przyjezdzie do akademika sprobowac puscic procka na def vcore na FSB 333MHz z poziomu zworek na plycie.... co propoujecie dalej? Zwiekszac FSB przy timingach 5-5-5-15? slyszalem ze na tym MSI bardzo wazne sa tez inne timingi, zeby ich nie zostawiac na def. nie znam sie na nich az tak bardzo, czy ktos moglby cos poradzic? Glownie chodzi o to, zeby przetestowac te pamieci jak najszybciej dla ogolnej wiedzy naszego forum.

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym prosił ustawienie 1GHz przy 5-5-5-15...czy w ogóle pójdą tyle i na jakim napięciu. Poszukuję pary dla moich Hynixów PC5300 i te Twinmosy wygladają ciekawie.

A tak mniej samolubnie ;) to chyba max. mhz przy CL5 i, jeśli starczy czasu, to i CL4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci poszly na 1000Mhz na 5-5-5-15 przy napieciu 2.1-2.2V nie wiem dokladnie, musze wgrac tez nowy bios do plyty bo ponoc 1.2 nie jest dobry. Zbyt duzo testow nie przeprowadzilem, MemTest przeszedl. Nie znam sie az tak dobrze na timingach alpha, moglby ktos podac jakies ustawienia, bo ponoc w przypadku tej MOBO to bardzo istotne. Teraz mam 5-5-5-15-32-5-5-5-5 czy jakos tak.... procek na szynie 333 czyli 9 x 333 = 3GHz dzielnik pamieci 1:1.5 daje 1000MHz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da rady, chyba ze to wina dzielnikow, albo Mobo lub wersji Biosu. Nie znam sie tez zbyt dobrze na konfiguracji alpha timingow. Jakby ktos podal jakas rozsadna konfiguracje, to moge sprawdzic. Bo moja nauka troche potrwa. A zwlaszcza, ze MSI troche przeklamuje alphy...

na razie za bardzo pamieci maja opory zeby chodzi przy innych dzielnikach niz 1:1.2, tzn chodza, ale nie chca sie tak wysoko krecic. na tym dzielniku, czyli starndardowym da sie zrobic 1000Mhz 5-5-5-15 @ 2.2V, 4-4-4-12 nie da rady, chyba ze przy wiecej V. Ja na razie wiecej nie daje. A pod radiatorami siedza Elpidy na 99%. W tej cenie to raczej nie znajdziesz 1000Mhz 4-4-4-12. Jak znasz takie to wal smialo, sam osobiscie kupie 4 x 1GB ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie to raczej nie znajdziesz 1000Mhz 4-4-4-12. Jak znasz takie to wal smialo, sam osobiscie kupie 4 x 1GB ;p

2x1GB DDR2 Corsar 667Mhz CL4.Tylko tu trzeba miec podwojnego farta,po pierwsze trzeba trafic na rev 7.1 a rewizji tych pamieci jest kilka,po drugie w rev 7.1 siedza albo elpidy albo promosy,takze tutaj tez trzeba miec farta,ogolnie bardzo trudni juz trafic na promosy w tych pamieciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naxt sam sobie odpowiedziales.... :D

Choc zastanawiam sie czy jednak nie wymienic tych TwinMosow.... Nie sa jakichs gornych lotow... :/

1000Mhz 2.2V CL5 - jeszcze musze potestowac stabilnosc. Jednak to nie jest szczyt marzen sami przyznacie. Teraz juz mam Bios 1.4 wiec raczej nie wina Mobo. Do jakiego napiecia na codzien jest bezpiecznie na MEM? Powiem szczerze ze nawet w max stressie te pamieci sa nawet nie letnie... A sprawdzalem na poczatku, ze radiatory przylegaja wszedzie szczelnie do chipow..... Starac sie jeszcze cos z nich wydusic??

Jesli bym je wymienial to na co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale te Twinmosy sa jednak tansze, wcale nie przecze - nie sa wcale za dobre. Ale moze problem tkwi w czyms innym. Powinienem za jakis czas miec inne pamieci - wtedy sie okaze czego to wina a do tego czasu jeszcze pomecze te Twistery i wtedy sie okaze. Na razie faktycznie ich nie polecam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze masz plyke MSI. Czytales o niej na Egieldzie ? Bo na niej sa jakies akcje z Alphami przez co wydajnosc jest sporo nizsza niz powinna. Popatrz na Egielde na test jesli nie widziales.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi