daemonaray Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Witam, Jakie powinienem zakupić pamięci do zestawu: - Intel E2140 BOX - MSI P35 NEO2-FR Sysak w konstrukcji zestawu użył: DDR2 2x1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/2GDC Natomiast miguel707 w zestawach na październik użył już: DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/2GDC Coprawda użył ich na Neo-F a ja chce na Neo2-FR, ale myślę że to chyba nic tutaj nie zmienia? Więc jakie pamięci powinienem zastosować? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Wystarcza 667. Podejrzewam, ze Sysak dal 667MHz poniewaz bylo tansze od 800MHz. Teraz 800MHz kosztuje tyle co 667MHz wtedy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daemonaray Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Wystarcza 667. Podejrzewam, ze Sysak dal 667MHz poniewaz bylo tansze od 800MHz. Teraz 800MHz kosztuje tyle co 667MHz wtedy ;)Tak, ale gdybym kupił 800 to pamięci będą "chulać" na 800 przy w/w konfiguracji? Generalnie chodzi mi właśnie o to, bo jeżeli ma się to przełożyć na użytkowanie to wolałbym dopłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 I tak same z siebie nie beda dzialac na 800Mhz. Trzeba ustawic inny dzielnik albo podniesc taktowanie procka - fsb. Jednak przy ramkach 800MHz masz zagwarantowane 800MHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daemonaray Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Różnica jest 12 zł więc dopłacę, dodam tylko iż procesor będzie kręcony w zamierzeniu do 3.0GHz - ale za to jeszcze się nie zabieram. W intelu jestem laikiem i to w zasadzie mój pierwszy zestaw na nim od dłuższego czasu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Wystarczą 667MHz ja mam też 667Mhz i po OC mam 875Mhz i więcej, ale tyle mi wystarcza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) Witam Jesli dobrze wyczytałem chodzi o pentium dual core 1,6ghz Prosze Pana procesor ten współpracuje docelowo z pamięciami dd2 800 także montowanie niższych standardów tzn 667 byloby niewskazane poniewaz obnizy to osiągi nominalne tego procesora, najlepszym rozwiazaniem jest zawsze dazenie do synchronizacji sygnalu tzn szyna procesora 800 = szynie pamięci czyli 800 i tak zostal skonstruowany ten procesor. Chce Pan osiągnąć czestotliwosc 3ghz a więc ma Pan zamiar postawic CPu na szynie 1333mhz (mniej wiecej nie liczylem tego) tak wiec wskazane byloby uzycie pamieci 1066mhz dobrej jakości. uprzedzam ze nie kazda plyta potrafi osiagnac tak wysokie parametry pracy chociaz mysle ze przy chipsecie p35 jest szansa. Chcialbym jeszcze dodoc iz przydaloby sie dobre chlodzenie. Przy standardowych ustawieniach ten procesor w idle trzyma temp 12-16stC (przy malym obciazeniu automatycznie zmienia mnoznik co powoduje obnizenie czestl. pracy) natomiast przy duzym obciazeniu temp waha sie w granicach 19-24stC dalej przy OC(przetaktowanie lekkie - obciazony) temp miedzy 29-31, powyzej obserwujemy drastyczny wzrost temp procek staje sie niestabilny i wymaga dobrego wydajnego chlodzenia. Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2007 przez Serafin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Ja polecam ocz value 667mhz. Podobno lecą na 800mhz a przy tym stosunkowo tanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...