naxt Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 hmm, muszę przyznać że ten dell prezentuje się nie gorzej od mojego gatka :>a widziales tego della na zywo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 nie, w Prison Break'u :P fajny monit, ale fiolet dyskwalifikuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaras77 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 hmm, muszę przyznać że ten dell prezentuje się nie gorzej od mojego gatka :> Wydja mi sie ze jakosc wykoniania Della i dizajn sa sporo lepsze od gatka ale to juz kwestia kto co lubi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 hmm, muszę przyznać że ten dell prezentuje się nie gorzej od mojego gatka :>Jest po prostu inny. Wybór sprowadza się do IPS czy PVA. Dell lepiej wypadnie w grach od Gateway ale w filmach bedzie na odwrót. ps. Dell to dobra firma ... może kiedyś wprowadzą 10 bitową elektronikę aby nie było zupełnie nawet szczątkowego bandingu - sądzę że ta firma potrafi ... jednak w modelu 2007 to raczej nie ma szans nastąpić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaras77 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Niestety nie zapodam zadnego przykladowego materialu, bo nie mam czego podlaczyc pod monitor. Ale to powinno chyba wystarczyc :) Jesli bedziesz mial okazje podpiac jakies zrodlo obrazu to bede wdzieczny za info jak wyglada zwykly obraz o formacie 4:3 na podgladzie. Czy go porozciaga dopasowujac do okienka na format 16:10. EDIT: Zamowilem sobie panoramke z firmy we Wroclawiu :) pewnie w poniedzialek do mnie przyjedzie :) Edytowane 24 Października 2007 przez Jaras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) W moim egzemplarzu można zauważyć także migotanie niektórych barw (czytałem o tym problemie w poprzednich rewizjach) – dotyczy to kolorów ciemnych, np. jakiś odcień szarego, czy też fioletu/purpury. Nie jest to uciążliwe – trza będzie się po prostu przyzwyczaić do tego… Ja nie zauważyłem drzenia ale w menu serwisowym jest opcja Soft Dither on/off (defaultowo na ON) - profilaktycznie to wyłączyłem ( OFF ) bandingu tez nie ma: warunek: CustomColor i RGB na 100, nic w sterownikach nie ruszane, tryb desktop ciekawe tez ze w menu serwisowym masz 553 godziny pracy monitora... :unsure: Edytowane 25 Października 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Co dziwne (o czym zapomnialem wspomniec), to po wejsciu do menu serwisowego, zmieniaja mi sie kolory (na customowe). A co do Soft Dither to mimo wylaczenia go, niektore barwy dalej migaja (jak sprawdzam to na gradiencie, to dodatkowo minimalnie sie nasila banding). Po wyjsciu z menu serwisowego kolory wracaja na Normal, a Soft Dither zdaje sie ponownie uruchamiac. Myslalem tez wlasnie nad ustawieniem kazdego kanalu na 100 - w sumie nie widzialem wtedy dominacji ktoregos z kolorow. Jednak wtedy troche daje po oczach (zwlaszcza wieczorem) - wiec trza bedzie chyba zjechac z jasnoscia wtedy blisko zeru :) A co do godzin, to rzeczywiscie masz racje... Wyglada na to, ze monitor musial byc wczesniej na chodzie, bo sredni czas uzywania dziennie (nawet teraz przy ok 850h) wychodzi kolo 23h... Ten czas powinien byc nizszy o jakies 15h na dzien... Ale tez nie nie widzialem niczego co by wskazywalo na to, ze monitor byl uzywany. Wszystko elegancko zapakowane etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 A co do godzin, to rzeczywiscie masz racje... Wyglada na to, ze monitor musial byc wczesniej na chodzie, bo sredni czas uzywania dziennie (nawet teraz przy ok 850h) wychodzi kolo 23h... Ten czas powinien byc nizszy o jakies 15h na dzien... ten licznik to pokazuje czas włączenia monitora do gniazdka bo nawet na czuwaniu licznik nalicza godziny, ja teraz mam 293 a ~5 dni wcześniej miałem 172 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 @Brachol Przeczytałem twoją reckę i powoli przymierzam się do tego monitora. Czy możesz napisać jak wygląda praca z tekstem (pakiet office). Trochę się tego obawiam - chodzi mi o wysokość tej panoramy, która jest identyczna z 17". Może jednak 19" byłaby lepsza? I druga sprawa czy jest PIVOT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 (edytowane) @Brachol Przeczytałem twoją reckę i powoli przymierzam się do tego monitora. Czy możesz napisać jak wygląda praca z tekstem (pakiet office). Trochę się tego obawiam - chodzi mi o wysokość tej panoramy, która jest identyczna z 17". Może jednak 19" byłaby lepsza? I druga sprawa czy jest PIVOT? Jezeli chodzi o prace z pakietami biurowymi, to od kad mam ten monitor, to nie mialem z nimi za duzo do czynienia. Jednak kilka razy zdazylo mi sie cos pisac w wordzie i nie zauwazylem zadnego dyskomfortu jezeli chodzi o prace z tekstem - jak dla mnie jest dobrze. A jezeli chodzi o wysokosc to troche nie rozumiem... Przeciez nie wysokosc sie liczy, a rozdielczosc (pomijam kwestie plamki)... 20 cali w panoramie ma 1050px w pionie a 17/19 (zakladam, ze chodzi o proporcje 5:4) cali 1024px... Wiec jak by nie patrzec, wiecej zobaczysz na tej panoramie. Kolejna zaleta takiej rozdzielczosci jest zmieszczenie sie dwoch stron A4 obok siebie w wordzie (word 2k3: 100%, wylaczone linijki; lub 99% z wlaczonymi linijkami). A jezeli chodzi o PIVOT, to pisalem, ze jest i nawet dziala tak jak powinien ;) Musialo Ci sie ominac :) @gmfriend: w sumie to by sie i zgadzalo, dzieki za info :) Edytowane 31 Października 2007 przez Brachol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) ten efekt pyłu na matrycy to jest denerwujący i jednak ciężko mi się do niego przyzwyczaić... Edytowane 7 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 teraz to piszesz jak już do mnie przesyłka idzie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) Siedze 3 tygodnie na zmianę na dellu i gatewayu, może to jest powód bo za każdym spojrzeniem na PVA widzę tą perfekcyjną gładkość :-P ale i tak w ogólnej ocenie monitora DELL ten pył to szczegół :) Każdy monitor ma wady i zalety, w przypadku tego della najistotniejsze dla mnie wymieniłem juz na samym początku :rolleyes: Podsumowując wady po tym okresie użytkowania: co mi najbardziej doskwiera w dellu 2007FP: -efekt pyłu -brak regulacji kontrastu (trzeba bawić się składowymi) -kruczo czarne ramki -fiolet na czerni juz przy niewielkim kącie patrzenia -zbyt mały piksel -brak pośredniej rozdzielczości między 1600x1200 a 1280x1024 (przydała by się np 1400x1050) reszta to same zalety:) ale jak większość moich LCDków i dell pójdzie na sprzedaż w niedługim czasie B-) Edytowane 4 Listopada 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaras77 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Dzis kurier mi przywiozl 2007WFP :) Podlaczylem przez wejscie analogowe ale sprzet jest wypas na maxa :) Jutro bede przeinstalowywal system i sobie wszysko ladnie skonfiguruje to napisze cos wiecej bo teraz lece z kumplem na browar opijac sprzet :) Edytowane 7 Listopada 2007 przez Jaras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 wczoraj przyszedl do mnie monitorek. co prawda nie panorama ale jej brat 2007FP. wersja A04, prawdopodobnie S-IPS. jak na razie jestem zadowolony chociaż faktycznie brakuje regulacji kontrastu i czerń mogła by być troszkę lepsza. niestety jako stary wymiatacz w Urban Terror zawiodłem się na tym monitorku podczas gry a naczytałem się, że z lepszych matryc (nie TN) to właśnie S-IPS jest zalecana dla graczy. na tą chwilę nie potrafię powiedzieć czym to jest spowodowane (czyżby zauważalnym smużeniem?) ale celność spadła mi drastycznie i mam okrutne problemy z trafieniem kogokolwiek... może to kwestia przyzwyczajenia a może faktycznie LCD nie są dla "pro" graczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 wczoraj przyszedl do mnie monitorek. co prawda nie panorama ale jej brat 2007FP. wersja A04, prawdopodobnie S-IPS. jak na razie jestem zadowolony chociaż faktycznie brakuje regulacji kontrastu i czerń mogła by być troszkę lepsza. niestety jako stary wymiatacz w Urban Terror zawiodłem się na tym monitorku podczas gry a naczytałem się, że z lepszych matryc (nie TN) to właśnie S-IPS jest zalecana dla graczy. na tą chwilę nie potrafię powiedzieć czym to jest spowodowane (czyżby zauważalnym smużeniem?) ale celność spadła mi drastycznie i mam okrutne problemy z trafieniem kogokolwiek... może to kwestia przyzwyczajenia a może faktycznie LCD nie są dla "pro" graczy ;) rozmycie zawsze jest na LCD ale to kwestia miesiąca i się przyzwyczaisz, ja tez miałem takie objawy, pocieszeniem jest tylko fakt ze ten monitor jest szybszy od xPVA a najszybsza TNka tak na moje oko prześciga max 2x della. ustawienia na jakich siedze: Jasność 20 Kolory na PC Custom i RGB na 76,80,86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Zassałem tą gierkę urbanterror (bo darmowa:) żadnego smużenia nie widzę, jest niewielkie rozmycie przy szybkich ruchach ale to nie jest smuzenie. Mam ustawienia 1600x1200 Vsync OFF FPS 60Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 ok, czyli pozostaje mi kwestia przyzwyczajenia się do monitora. zobaczymy za parę dni jak będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eses Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam wszystkich, _Dugi_ tez mam zamiar zgarnac 2007FP i jezeli to nie tajemnica to mam pare pytan: 1. Gdzie kupowales? U Pana "zdzislawa" z Wrocka? 2. Jaka cena? 3. Jest gwarancja na ile i czy Polska? 4. Czy jestes pewien ze to S-IPS? Jkaie oznaczenia masz w naglowku menu serwisowego? Pytam bo z tego co zauwazylem to w Polsce jest malo dealerow oferujacych ten sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) huh, wyczaiłem to menu serwisowe i prawdopodobnie trafiła mi się S-PVA... monitor wyprodukowany w Czechach. v1b22 uw473 - czyli jeśli dobrze wyszukałem to nie jest S-IPS? właśnie nie zauważyłem żeby czerń przechodziła w fiolet... to by też tłumaczyło dlaczego widzę lekkie smużenie, którego nie ma gmfriend. a kupiłem okazyjnie za połowę polskiej ceny sklepowej z tym, że już tylko 2 lata gwarancji... (prawdopodobnie leżak magazynowy). trochę mnie sprzedawca wkurzył bo miał być S-IPS ale jako alternatywę miałem Gateway'a 2185w więc nie żałuję :) ps. to mój pierwszy LCD więc się za dobrze nie znam ;) Edytowane 7 Listopada 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eses Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 No to pewnie masz S-PVA (Panel Code UW473: S-PVA Samsung LTM201U1). BTW. Jaka masz ostatnia literke w serial number? Ktory to numer rev.? S-IPS powinien fioletowac wyraznie, tak jak w otwierajacym poscie Brachola. Co ciekawe wydaje mi sie ze w przypadku Delli "made in czech" wiekszosc panoram 2007FWP jest na S-IPS a wiekszosc kwadratow na PVA. Mam u siebie w pracy po ok 10 sztuk kazdego z tych modeli i doslownie wszytskie kwadraty sa na PVA podczas gdy wszytskie panoramy na S-IPS. Jak rozpoznac matryce jest opisane w innym forum. Zeby nie linkowac podpowiem jak znalezc: Ask google:"Dell Censors Panel lottery info. Share info here." _Dugi_ sorry ze zburzylem Twoj spokoj ale jak go kupiles za polowe ceny to nie przejmuj sie. Oferta atrakcyjna. Ile miales przeleciane w menu servisowym. Dasz namiar na sprzedawce i podaj cene. Jak nie mozna rekamowac na forum to wyslij na priv. BTW2. Czy to ten sam sprzedawca co sprzedal 2007FP koledze gmfriend'owi za 900PLN? Moze ten egzemplarz tez nie jest S-IPS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) No to pewnie masz S-PVA (Panel Code UW473: S-PVA Samsung LTM201U1). BTW. Jaka masz ostatnia literke w serial number? Ktory to numer rev.?Rev. A04. a ostatnia literka to S - czyżby Samsung? w menu serwisowym 240h. BTW2. Czy to ten sam sprzedawca co sprzedal 2007FP koledze gmfriend'owi za 900PLN? Moze ten egzemplarz tez nie jest S-IPS?tak, to ten sam. i ponoć wszystkie miały być w tej samej wersji i matrycy. ps. jak uda mi się dziś dorwać jakiś aparat to pstryknę parę fotek. jakieś konkretne ustawienia? ps2. jak wyregulować optymalnie ten panel? Edytowane 8 Listopada 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Jak patrzysz pod ukośnym kątem na czarny i zamiast niego jest fiolet - to oznacza SIPS jak tu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=35a254abf117b44c Ja dostałem bankowo SIPS (czerń pod kątem: po lewej PVA po prawej SIPS): Szkoda ze trafiło na wymagającego gracza bo zwykły użytkownik byłby bardziej zadowolony z SPVA (mniejszy pył, głębsza czern) Jak będziesz miał aparat to pstryknij fotki INPUTLAGU, zegar jest tu: http://tft.vanity.dk/inputlag.html podłącz z CRT i krótka migawka, moze się okazać ze będzie >=30ms IL a wtedy granie w urbanterror na pewno nie będzie przyjemne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 bankowo mam S-PVA - czerń pod kątem co najwyżej robi się szarawa no i oznaczenia w menu serwisowym na to wskazują. narzekać nie będę bo i tak jest o niebo lepszy od Gatewaya, do którego podchodziłem w marcu... co do fotek to czekam na aparat. jak będzie to wrzucę parę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Co do zabawy z ustawieniami monitora to polecam http://www.nicomsoft.com/dtuner/ ma on najważniejsze regulacje dla tego monitora czyli jasność i składowe RGB (w tym przypadku kontrast): Ja mam zaprogramowane 5 profili i bardzo szybko przełączam tym programem bo poruszanie się po menu w celu jednoczesnej regulacji jasności i kontrastu składowymi to mordęga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) ja używam DDCControl ale możliwości ma dość ograniczone lub ich jeszcze nie opanowałem ;) ale chodziło mi o to jak najlepiej ustawić parametry obrazu bez kalibratora. Edytowane 8 Listopada 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eses Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) gmfriend, jakie masz oznaczenia w menu serwisowym? mozesz to sprawdzic? I podaj ostania litere w nr serial. Jak wejsc chyba wiesz, na wszelki wypadek podaje: 1. Wylaczasz monitor 2. Wciskasz "menu" i "+" i z wcisnietymi wlaczasz monitor. 3. Po pojawieniu sie obrazu puszczasz "menu" i "+" a potem naciskasz "-" Oznaczenia matryc: UW473: S-PVA Samsung LTM201U1: HN210: S-IPS LG.Philips LM201U05: Edytowane 8 Listopada 2007 przez eses Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Ja mam HN 210: serial na koncu ma ...03RL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eses Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Zastanawiam sie czy kupic ten monitor od waszego dostawcy, ale pewnie wiaze sie to z jakims ryzykiem. Pewnie sa to refubs albo lezaki. _Dugi_ a ile miales przeleciane w menu servisowym? Czy licznik byl wyzerowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Zastanawiam sie czy kupic ten monitor od waszego dostawcy, ale pewnie wiaze sie to z jakims ryzykiem. Pewnie sa to refubs albo lezaki. _Dugi_ a ile miales przeleciane w menu servisowym? Czy licznik byl wyzerowany?a ma jeszcze te monitory? bo nie widzę aukcji, mój miał licznik na 0, jedyna wątpliwość to praktycznie brak gwarancji...refub tez na pewno to nie jest bo wszystko pachniało fabryką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...