MajQ Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Zastanawiam sie czy kupic ten monitor od waszego dostawcy, ale pewnie wiaze sie to z jakims ryzykiem. Pewnie sa to refubs albo lezaki. _Dugi_ a ile miales przeleciane w menu servisowym? Czy licznik byl wyzerowany?mój miał 240h na starcie. problem w tym, że jak pisze gmfriend, gwarancji zapewne nie da się wyegzekwować bo nie ma żadnych dokumentów zakupu... input lag: na jednej fotce różnica wyniosła 30-pare ms ale poza tym całkiem nieźle jak na S-PVA. Edytowane 8 Listopada 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaras77 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Panowie jakie macie ustawienia obrazu w panoramie bo powiem wam ze strasznie mnie oczy bola i nawet glowa od tego monitorka.......na poczatku myslalem ze to minie bo oczy sie przyzwyczaja ale niestety. Wczesniej mialem belinee tez lcd no i w pracy tez mam lcd wiec teoretycznie nie bylo do czego sie przyzwyczajac gdyz nie przesiadalem sie z banki. Mam podlaczone przez dvi kontrast juz zjechalem do 30% i kurde jednak czuje zmeczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Ja siedze na ustawieniach RGB 82 86 92 i jasność 10 - 15% Edytowane 7 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Panel ma bardzo dużą jasność. W nocy, jak dla mnie nawet 10%, to zdecydowanie za dużo. Należałoby "lecieć" z rgb. Ale do pracy w dzień, w jasnym pokoju 10% jasności i rgb po 100 jest mniej więcej w sam raz. Panel na niskiej jasności trochę "mruga", lampy nie dają zbyt stabilnego światła - da się to niekiedy zobaczyć nawet bez kamery, ale mi to na razie nie przeszkadza - nie odczuwam dyskomfortu po dłuższej pracy. Aczkolwiek nie każdy organizm będzie miał taką tolerancję. Można więc też podciągnąć jasność i obniżyć gamme w sterach grafy - szybkie i dość skuteczne rozwiązanie. @Jaras77 - jak panel masz podpięty pod dvi, to z kontrastem nic nie zrobisz. Edytowane 28 Listopada 2007 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 @Jaras77 - jak panel masz podpięty pod dvi, to z kontrastem nic nie zrobisz.Ale masz dostęp do R G B - a obniżenie wszystkich tych wartości o np. 10 jednostek to dokładnie tak jak byś obniżył kontrast o 10 jednostek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Ale masz dostęp do R G B - a obniżenie wszystkich tych wartości o np. 10 jednostek to dokładnie tak jak byś obniżył kontrast o 10 jednostekOk, nie wiedziałem o tej zależności. Edytowane 28 Listopada 2007 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaras77 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ale masz dostęp do R G B - a obniżenie wszystkich tych wartości o np. 10 jednostek to dokładnie tak jak byś obniżył kontrast o 10 jednostekRobilem rowniez skladowymi ale wzrok mi sie meczy ze masakra......jakas tandetna Belinea 17 cali z marketu za 700 zeta nie meczyla mi tak wzroku.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Robilem rowniez skladowymi ale wzrok mi sie meczy ze masakra......jakas tandetna Belinea 17 cali z marketu za 700 zeta nie meczyla mi tak wzroku....A powiększyłeś systemowe /na stronach WWW czcionki o minimum 10% i włączyłeś cleartype (i wyregulowałeś) ? Oczywiście nawet nie wspominam że to wszystko przy rozdzielczości nominalnej na DVI. Dodatkowo kolor biały w elementach systemu zmień z 255 255 255 na ~240 ~240 ~240. W osd monitora ustaw max kontrast ( RGB ) pewnie będzie to 100 ( chyba że występuje przepalenie - musisz odnaleźć max ) a zmniejsz jasność (do najmniejszej wartości w której nie jest uszczuplana paleta ) Edytowane 29 Listopada 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Robilem rowniez skladowymi ale wzrok mi sie meczy ze masakra......jakas tandetna Belinea 17 cali z marketu za 700 zeta nie meczyla mi tak wzroku.... Powody - moja teoria: -powłoka "pylista z efektem śniegu" utrudniająca oczkom łapanie ostrości -miganie lamp zaczynające się od 80% jasności w dół -mały piksel, mimo powiększenia czesto czcionki są duze i "chude" :) -bardzo ciemna czarna ramka (brak TCO 03) Edytowane 7 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Powody - moja teoria: -powłoka "pylista z efektem śniegu" utrudniająca oczkom łapanie ostrości 1 -miganie lamp zaczynające się od 80% jasności w dół 2 -mały piksel, mimo powiększenia czesto czcionki są duze i "chude" :) -bardzo ciemna czarna ramka (brak TCO 03) Efekt jest taki ze teraz siedzę na szitowatym gatewayu za 650zł, który wygląda marnie przy tym dellu, obraz mimo PVA znacznie gorszy, jednak na nim mogę wysiedzieć 12h jak potrzeba a na dellu 2h to max 1 - zdecydowanie to może powodować poważne trudności 2 - po włączeniu cleartype tego problemu chudej litery czy cienkiej linii litery nie ma - można też wybrać czcionkę o nazwie system - polecam pooglądać ... jest szczególna - nie działa na nią cleartype, ma grube pionowe elementy i jest tylko jedna wielkość która powinna być ok na mniejszym pikselu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) 1 - zdecydowanie to może powodować poważne trudności 2 - po włączeniu cleartype tego problemu chudej litery czy cienkiej linii litery nie ma - można też wybrać czcionkę o nazwie system - polecam pooglądać ... jest szczególna - nie działa na nią cleartype, ma grube pionowe elementy i jest tylko jedna wielkość która powinna być ok na mniejszym pikselu To chyba jest wina XP który nie do końca w 100% jest skalowalny...czy na viscie jest lepiej ? tego nie wiem...:( Co do punktu pierwszego to znalazłem rozwiązanie: jasność ~60 juz wystarcza a przyciemniam matrycą przez składowe rgb na 60 65 69 i jest OK obraz jest stabilny Edytowane 7 Grudnia 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Sorki... że zmienię temat, ale znalazłem "coś", co i mnie dotyczy. :wink: Na matrycy mam walniętego jednego pixela/subpixela (nie jestem pewien, bo pierwszy raz coś takiego w ogóle widzę, więc proszę o uświadomienie). Znajduje się on mniej więcej w połowie wysokości ekranu i ok. 1,5cm od lewej krawędzi. Jeżeli się na niego nie przypatruję, to go w ogóle nie widzę i nie przeszkadza w normalnej pracy. Także nie jest najgorzej. raczej to wygląda na jakiś pyłek pod matrycą, [...] No i powtórze jeszcze swoje pytanie z recki. Czy ten bad (na zdjęciu) to badpixel czy subpixel? Mam u siebie coś podobnego. W moim przypadku (nie wiem czy tak będzie u ciebie) nie jest to żaden bad/dead subpx/pixel tylko zniekształcenie sbupixela zielonego w danym pixelu. Badałem to dość dokładnie pod w miarę dobrą lupą. Sub G działa - świeci (jest wpełeni sprawny), ale jest po prostu patologicznie węższy w stosunku do innych subpixeli. Na tym polega jego ułomność. W związku z tym w obrębie pixela jest przewaga 2 innych kolorów. Powoduje to to, że na białej planszy mam punkt lekko wpadający w róż, a na seledynowym pixel ma ~kolor zgnitej zieleni. Da się jeszcze ich zobaczyć (mam 2 tak wybrakowane pixele) na innych planszach jasnych... aczkolwiek trzeba wiedzieć, gdzie szukać. Chyba będę musiał się pogodzić z ich ułomnościami (dobrze że są nieznaczne), bo nie jest to np. zacięcie sub, więc wyświetlanie plansz ze szybko zmieniającymi się kolorami odpada. To samo dotyczy "macania". Edytowane 29 Listopada 2007 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Z drugiej strony mozna powiedzieć ze jest to wina XP który nie do końca w 100% jest skalowalny...czy na viscie jest lepiej ? tego nie wiem...:(Faktycznie zauważyłem już kiedyś że po włączeniu cleartype zupełnie nie ma antyaliasu dla czcionek w pionie ... jedynie w poziomie z dokładnością subpikselową - to dla mnie dziwne bo zwykłe wygładzanie "wygładza" w pionie ... ale w poziomie precyzja jest jedynie "całopikselowa" i z tego powodu lepiej użyć mimo wszystko cleartype. Edytowane 29 Listopada 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaras77 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Efekt jest taki ze teraz siedzę na szitowatym gatewayu za 650zł, który wygląda marnie przy tym dellu, obraz mimo PVA znacznie gorszy, jednak na nim mogę wysiedzieć 12h jak potrzeba a na dellu 2h to max ja mam identycznie nawet na zwylym CTR po 20 godzinnym siedzeniu mnie tak oczy nie bolaly jak przy tym monicie :( i widze ze nie jestem jedyny bo na poczatku myslalem ze juz mam tak rozpierdzielony wzrok i nie jest to wina monitora..... Wlasnie wrocilem z roboty w ktorej mam syfiastego LCD fhilipsa 8H siedzenia nie czulem zadnego zmeczenia...przychodze do domu wlaczem siedze lasnie jakies 30 min....i oczy juz zaczynaja mnie piec i czuje delikatny bol glowy..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...