Skocz do zawartości
Lysyn

Asus Maximus Formula Se Intel X38

Rekomendowane odpowiedzi

za kilka dni? a ja myslalem ze to moze bedzie jeszcze dzisiaj :P Kencho-1 :P

No nie no sorry, ale niektórzy pracują i mają jeszcze dodatkowe sprawy do załatwienia i na zabawę w OC zostaje mało czasu :unsure:

Jak bym wziął kilka dni wolnego to pewnie bym trochę czasu spędził na zabawie w OC, ale jak na razie to zbyt wiele czasu wolnego nie mam <_<

Jutro lub pojutrze tym się zajmę to sprawdzę, więc trenuj cierpliwość.

Poza tym muszę najpierw odnaleźć fotkę z punktem pomiarowym VCore.

UPDATE: ( Fotkę już mam :) )

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A: a co sie stało z Twoją mobo? przez mocne podkrecanie troszke sie zdestabilozowała? i czekam z checią na wrazenia z nowej mobo :)

Chyba nie sądziłeś, że taką płytę kupuje się po to aby trzymać ją na def :D

Pomimo prawie roku czasu na rynku płyta ta nie doczekała się porządnego biosu. Całe szczęście, że da się od RAMPAGE zapodać. Asus trzepie płyty jedna za drugą i niestety nie nadąża z biosami.

oto kolejny wynalazek:

http://www.bit-tech.net/news/2008/06/04/as...-new-features/1

@marcin255A

ftp://ftp.asus.com/pub/asus/mb/socket775/Rampage_Formula/

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacekcz: a to tez jest na ddr2? czy ddr3? chyba na ddr3 mi sie wydaje hm?

a moze to to samo co asus maximus formula SE tylko nowsze? takie maximus 2 + wodniaczek hm?

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zamontowałem 4GB OCZ 2x2GB PC2-9200 (1150MHZ).

Zostawiłem ustawienia po Kingston HyperX PC2-9600 i zmniejszyłem napięcie do 2.1V i wszystko śmiga na 5-5-5-15

Windows Vista SP1 x86 we właściwościach komputera pokazuje 4GB ale już w programach typi Everest czy choćby DXdiag suma RAMU to 3070MB :P

Chłodzenie zastosowane na tych pamięciach jest IMPONUJĄCE!

Narazie nie mam czasu by pomęczyć te pamięci ale może jutro wycisknę z nich max'a :)

Aha... kupiłem też głośniki Logitech G51 (wcześniej miałęm Creative T7900) i powiem z 150W używam może 35% mocy :)

no i jest mini recka :rolleyes:

http://www.frazpc.pl/b/216247

jedziesz 500 FSB UP , co to za lajt ?

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest mini recka :rolleyes:

http://www.frazpc.pl/b/216247

jedziesz 500 FSB UP , co to za lajt ?

;)

zastanawia mnie tylko to 2.1V. Czy to rzeczywiste czy bios .... jeżeli to wartość ustawiona w biosie to w  rzeczywistości jest sporo wiecej. Szkoda, że nie zmierzono napięć miernikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie pewnie 2,12 - 2,14

szkoda że Marcin-prv nie zapuścił Orthos Large na prio 8 tak z 45 min. ale to już nadaje się do tematu o pamieciach 2x2GB

B-)

2.12V-2.14 to minimum. U mnie np dodaje 0.06. Słyszałem o maximusach co i 0.09 potrafią przewoltować.

A ja dzisiaj postanowiłem przetestować konfigurację 4x1GB. Zapodałem Cruciale 1066 i OCZ REAPER 1066. muszę przyznać, że moduły te lubią się :) Zresztą popatrzcie sami. 2.1V bios. NB=1.53

post-147211-1212697329_thumb.jpg

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak mam na początku 530 teraz już 450 ,czy coś się zepsuło chyba nie tak po prostu jest

Zepsuć raczej nic się nie zepsuło. Czasami bios świruje. Ponowny flash nawet tego samego biosu czasami pomaga.

Spróbuj Marcin.

@Marcin-prv

Memory READ niski no ale to moduły 2x2. Ten typ chyba tak ma. Spróbuj może wyższe FSB wtedy zobaczymy.

ustawienia, które widać na screenie w poprzednim moim poście dają MEMORY READ 10300. No ale to 4x1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bloczki z maximusa beda pasowac na P5Q to jest sie nad czym zastanowic....

Aktualnie nie potrzeba mi zmian, ale zmiany na lepsze zawsze sa mile widziane.

Wciaz jeszcze nie zmienilem biosa na rampage - wiec zawsze zmiane moge miec :>

U mnie z 4x1GB s aklopoty...

OCZ + Teamgropu dzialalo swietnie przez 2 miesiace i nagle przestalo...

teraz mam 4xCrucial i bangla az milo - THX to dimek za hinta

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi