Skocz do zawartości
Lysyn

Asus Maximus Formula Se Intel X38

Rekomendowane odpowiedzi

bedzie pewnie 2,12 - 2,14

szkoda że Marcin-prv nie zapuścił Orthos Large na prio 8 tak z 45 min. ale to już nadaje się do tematu o pamieciach 2x2GB

B-)

2.12V-2.14 to minimum. U mnie np dodaje 0.06. Słyszałem o maximusach co i 0.09 potrafią przewoltować.

A ja dzisiaj postanowiłem przetestować konfigurację 4x1GB. Zapodałem Cruciale 1066 i OCZ REAPER 1066. muszę przyznać, że moduły te lubią się :) Zresztą popatrzcie sami. 2.1V bios. NB=1.53

post-147211-1212697329_thumb.jpg

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch

Uwzględniłem, że płyta daje około 0.8V więcej na DDR i w BIOS-ie ustawiłem 2.02-2.04V (teraz nie pamiętam dokładnie).

Chciałem zrobić by wyszło równe 2.1V i się udało :)

A tutaj wyniki po przejściu na Vistę 64-bit (pamięci dostały ogromnego kopa).

Dołączona grafika

Całe porównanie Visty Ultimate SP1 x86 vs x64 tutaj: http://www.frazpc.pl/b/216302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak mam na początku 530 teraz już 450 ,czy coś się zepsuło chyba nie tak po prostu jest

Zepsuć raczej nic się nie zepsuło. Czasami bios świruje. Ponowny flash nawet tego samego biosu czasami pomaga.

Spróbuj Marcin.

@Marcin-prv

Memory READ niski no ale to moduły 2x2. Ten typ chyba tak ma. Spróbuj może wyższe FSB wtedy zobaczymy.

ustawienia, które widać na screenie w poprzednim moim poście dają MEMORY READ 10300. No ale to 4x1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bloczki z maximusa beda pasowac na P5Q to jest sie nad czym zastanowic....

Aktualnie nie potrzeba mi zmian, ale zmiany na lepsze zawsze sa mile widziane.

Wciaz jeszcze nie zmienilem biosa na rampage - wiec zawsze zmiane moge miec :>

U mnie z 4x1GB s aklopoty...

OCZ + Teamgropu dzialalo swietnie przez 2 miesiace i nagle przestalo...

teraz mam 4xCrucial i bangla az milo - THX to dimek za hinta

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacekcz

Tak jak chciałeś Orthos Large na Prio 8 + uTorrent z 2000 połączeń + Winamp + DreamScene w Visty Ultimate

Myślę, że 1 godzina wystarczy.

post-159778-1212838565_thumb.jpg

post-159778-1212838578_thumb.jpg

Jak widać wszystko stabilne, ale przy max obrotach wentylatorów 120 @ 2700RPM.

Gdy dam na 1200RPM procek dochodzi do 70'C a chipset ~50'C i na Vista x86 miałem problemy, teraz na x64 jeszcze nie doświadczyłem żadnego BSOD...

I sam niewiem... kupić dodatkowe 4 wentylatory 120 (góra obudowy, 2 na boczną ścianę i wymienić na lepszy z tyłu) i puścić wszystko na min czy lepiej wymienić tylko chłodzenie na chipsecie na Thermalright HR-05 SLI i dodatkowy mały cooler na SB?

Edytowane przez Marcin-prv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pęczuś

Słuchajcie mam problem.. a mianowicie to mój brat go ma. Wgrałem mu jakiś czas temu bios od Rampage na Maximusa, wszytsko było ok aż zaczał mu znikac obraz pojawiac sie czarny ekran.. pozniej komputer zacząl sie restartowac itp itd.. spoczątku myslalem ze to wina grafiki którą niedawno wymienil ( dwa miechy temu) ale przyniosłem swoja grafe do niego i problem nadal wystepował. Zmienił bios z 307 (od rampage) na najnowszy jaki znajduje sie na stronie asusa, bios sie wgrał bez problemu ale po restarcie komp nie wstał... normalnie sie go odpala ale nie ma sygnału z głosniczka ani POST'u. Ktoś wie jak można to naprawic i co moze byc przyczyna...?

Dodam że osobiscie tez mam wgrany bios od rampage i u mnie smiga bez problemu... tylko u Niego jest coś nie tak... :/

Edytowane przez Pęczuś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pęczuś

Uffff.... nie wiem co było grane ale odłączyłem kompa od sieci i po 15 min ruszył bez problemu. Póki co problem z zanikającym obrazem zniknał <hura> :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a moze byc tak ze na jakiejs mobo karta graficzna w niektorych grach sie zawiesza? a na niektorych działa w tych samych grach poprawnie?

obczajcie juz jest na SLI

Asus P5N72-T PREMIUM nVidia nForce 780i SLI

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,56399/

a Asus Maximus II Formula Intel P45 staniał juz jakies 150zl lol ;)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch

Uwzględniłem, że płyta daje około 0.8V więcej na DDR i w BIOS-ie ustawiłem 2.02-2.04V (teraz nie pamiętam dokładnie).

Chciałem zrobić by wyszło równe 2.1V i się udało :)

A tutaj wyniki po przejściu na Vistę 64-bit (pamięci dostały ogromnego kopa).

Dołączona grafika

Całe porównanie Visty Ultimate SP1 x86 vs x64 tutaj: http://www.frazpc.pl/b/216302

FSB 500 i wyniki deko lepsze ;)

Dołączona grafika

:wink:

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha thx!

LOKAJCIE TO!! :rolleyes:

http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...84&Itemid=1

i z tego co mi sie wydaje chodz nie jestem pewien to bedzie mozna wywalic całą miedz bez wywalania bloku wodnego!? czy sie uda? no wlasnie mam nadzieje ze tak : > chociarz ten blok wodny wyglonda dziwnie... ciekawe czy trzeba jakies nakretki do tego czy co : > (bo ddr3 mnie kusi i chyba w tym kierunku pojde -> na poczatek jakies slabe kosci np 1066 a pozniej w przyszlosci np 1800)

a i pytanie: czy do ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME z blokiem wodnym da sie wkrecac nakretki?! a jezeli nie to jakich rurek uzywacie? 8/10? czy 8/11,2!?

Proponuję zapoznać się ze słownikiem języka polskiego lub wyposażyć swój system w przeglądarkę z kontrolną pisowni (np. Mozilla Firefox).

Edytowane przez ULLISSES
Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi