jacool Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 (edytowane) bedzie pewnie 2,12 - 2,14 szkoda że Marcin-prv nie zapuścił Orthos Large na prio 8 tak z 45 min. ale to już nadaje się do tematu o pamieciach 2x2GB B-) 2.12V-2.14 to minimum. U mnie np dodaje 0.06. Słyszałem o maximusach co i 0.09 potrafią przewoltować. A ja dzisiaj postanowiłem przetestować konfigurację 4x1GB. Zapodałem Cruciale 1066 i OCZ REAPER 1066. muszę przyznać, że moduły te lubią się :) Zresztą popatrzcie sami. 2.1V bios. NB=1.53 Edytowane 5 Czerwca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 a jak za mocno sie przekreci maximusa to moze tak sie stac ze jak kiedys było stabilnie na 500fsb to pozniej bedzie np tylko stabilnei na 450fsb? bo cos juz w niej sie zepsuło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 ja tak mam na początku 530 teraz już 450 ,czy coś się zepsuło chyba nie tak po prostu jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Racuch Uwzględniłem, że płyta daje około 0.8V więcej na DDR i w BIOS-ie ustawiłem 2.02-2.04V (teraz nie pamiętam dokładnie). Chciałem zrobić by wyszło równe 2.1V i się udało :) A tutaj wyniki po przejściu na Vistę 64-bit (pamięci dostały ogromnego kopa). Całe porównanie Visty Ultimate SP1 x86 vs x64 tutaj: http://www.frazpc.pl/b/216302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 ja tak mam na początku 530 teraz już 450 ,czy coś się zepsuło chyba nie tak po prostu jest Zepsuć raczej nic się nie zepsuło. Czasami bios świruje. Ponowny flash nawet tego samego biosu czasami pomaga. Spróbuj Marcin. @Marcin-prv Memory READ niski no ale to moduły 2x2. Ten typ chyba tak ma. Spróbuj może wyższe FSB wtedy zobaczymy. ustawienia, które widać na screenie w poprzednim moim poście dają MEMORY READ 10300. No ale to 4x1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 mam ją gdzies zamówiłem P5Q Deluxe , bios flaszowałem już tyle razy ,że .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 (edytowane) Jesli bloczki z maximusa beda pasowac na P5Q to jest sie nad czym zastanowic.... Aktualnie nie potrzeba mi zmian, ale zmiany na lepsze zawsze sa mile widziane. Wciaz jeszcze nie zmienilem biosa na rampage - wiec zawsze zmiane moge miec :> U mnie z 4x1GB s aklopoty... OCZ + Teamgropu dzialalo swietnie przez 2 miesiace i nagle przestalo... teraz mam 4xCrucial i bangla az milo - THX to dimek za hinta Edytowane 7 Czerwca 2008 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 jakie bloczki ? d-tek pasuje bo to intel 775 a na NB jest na stałe na Maximusie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 (edytowane) Jacekcz Tak jak chciałeś Orthos Large na Prio 8 + uTorrent z 2000 połączeń + Winamp + DreamScene w Visty Ultimate Myślę, że 1 godzina wystarczy. Jak widać wszystko stabilne, ale przy max obrotach wentylatorów 120 @ 2700RPM. Gdy dam na 1200RPM procek dochodzi do 70'C a chipset ~50'C i na Vista x86 miałem problemy, teraz na x64 jeszcze nie doświadczyłem żadnego BSOD... I sam niewiem... kupić dodatkowe 4 wentylatory 120 (góra obudowy, 2 na boczną ścianę i wymienić na lepszy z tyłu) i puścić wszystko na min czy lepiej wymienić tylko chłodzenie na chipsecie na Thermalright HR-05 SLI i dodatkowy mały cooler na SB? Edytowane 7 Czerwca 2008 przez Marcin-prv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 nie wiem czym się tak zachwycacie na 2.15 V real 1255 Mhz 5-5-5-15 i moderate pl 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 (edytowane) marcin255A Te wyniki w 3DMarkach to na GAINWARD 9600GT 512 MB GOLDEN SAMPLE wykręciłeś? Edytowane 7 Czerwca 2008 przez Marcin-prv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 marcin255A Te wyniki w 3DMarkach to na GAINWARD 9600GT 512 MB GOLDEN SAMPLE wykręciłeś? jasne :wink: 9800GX2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 jasne :wink: 9800GX2 No tak tylko, głupie pytanie zadałem (nawet się nie zastanowiłem) - pomyślałem że może jakieś SLI masz. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Bloczki od EK dedykowane pod maximusa. D-Tek przeciez na kazde LGA wejdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 chodzi ci o bloczek na mosfety? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Jasne Przeciez NB i SB bedzie pasowal na 99% Aczkolwiek ich mocowanie pozostawia wiele do zyczenia i styk z chlodzonym ellemtem jest niepewny... przynajmniej u mnie tak to wyglada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 tak się zastanawiam ..... Ciekawe czy od Asus Rampage Extreme dałoby się wgrać bios do MAXIMUSA :D :D To też na X48. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Rampage Formula is the DDR2 version and the Extreme is the DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Słuchajcie mam problem.. a mianowicie to mój brat go ma. Wgrałem mu jakiś czas temu bios od Rampage na Maximusa, wszytsko było ok aż zaczał mu znikac obraz pojawiac sie czarny ekran.. pozniej komputer zacząl sie restartowac itp itd.. spoczątku myslalem ze to wina grafiki którą niedawno wymienil ( dwa miechy temu) ale przyniosłem swoja grafe do niego i problem nadal wystepował. Zmienił bios z 307 (od rampage) na najnowszy jaki znajduje sie na stronie asusa, bios sie wgrał bez problemu ale po restarcie komp nie wstał... normalnie sie go odpala ale nie ma sygnału z głosniczka ani POST'u. Ktoś wie jak można to naprawic i co moze byc przyczyna...? Dodam że osobiscie tez mam wgrany bios od rampage i u mnie smiga bez problemu... tylko u Niego jest coś nie tak... :/ Edytowane 8 Czerwca 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 sprawdź ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Uffff.... nie wiem co było grane ale odłączyłem kompa od sieci i po 15 min ruszył bez problemu. Póki co problem z zanikającym obrazem zniknał <hura> :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 marcin255A: i jak zamowiles juz tą mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 czekam na dostawę :-? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) ej a moze byc tak ze na jakiejs mobo karta graficzna w niektorych grach sie zawiesza? a na niektorych działa w tych samych grach poprawnie? obczajcie juz jest na SLI Asus P5N72-T PREMIUM nVidia nForce 780i SLI http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,56399/ a Asus Maximus II Formula Intel P45 staniał juz jakies 150zl lol ;) Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Racuch Uwzględniłem, że płyta daje około 0.8V więcej na DDR i w BIOS-ie ustawiłem 2.02-2.04V (teraz nie pamiętam dokładnie). Chciałem zrobić by wyszło równe 2.1V i się udało :) A tutaj wyniki po przejściu na Vistę 64-bit (pamięci dostały ogromnego kopa). Całe porównanie Visty Ultimate SP1 x86 vs x64 tutaj: http://www.frazpc.pl/b/216302 FSB 500 i wyniki deko lepsze ;) :wink: Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 niech dadzą tego asusa maximus 2 do testów jakiemus portalowi ;) bo mnie ciekawi jaki on jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 A nie wiecie czy da sie odblokowac dodatkowe czujniki i monitoring napiec bez wgrywania biosu od rampage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : > Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Powinno wszystko dzialac i dac sie jeszcze krecic :) Wiec bez obaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) aha thx! LOKAJCIE TO!! :rolleyes: http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...84&Itemid=1 i z tego co mi sie wydaje chodz nie jestem pewien to bedzie mozna wywalic całą miedz bez wywalania bloku wodnego!? czy sie uda? no wlasnie mam nadzieje ze tak : > chociarz ten blok wodny wyglonda dziwnie... ciekawe czy trzeba jakies nakretki do tego czy co : > (bo ddr3 mnie kusi i chyba w tym kierunku pojde -> na poczatek jakies slabe kosci np 1066 a pozniej w przyszlosci np 1800) a i pytanie: czy do ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME z blokiem wodnym da sie wkrecac nakretki?! a jezeli nie to jakich rurek uzywacie? 8/10? czy 8/11,2!? Proponuję zapoznać się ze słownikiem języka polskiego lub wyposażyć swój system w przeglądarkę z kontrolną pisowni (np. Mozilla Firefox). Edytowane 4 Lipca 2008 przez ULLISSES ort Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...