Gość Pęczuś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Słuchajcie mam problem.. a mianowicie to mój brat go ma. Wgrałem mu jakiś czas temu bios od Rampage na Maximusa, wszytsko było ok aż zaczał mu znikac obraz pojawiac sie czarny ekran.. pozniej komputer zacząl sie restartowac itp itd.. spoczątku myslalem ze to wina grafiki którą niedawno wymienil ( dwa miechy temu) ale przyniosłem swoja grafe do niego i problem nadal wystepował. Zmienił bios z 307 (od rampage) na najnowszy jaki znajduje sie na stronie asusa, bios sie wgrał bez problemu ale po restarcie komp nie wstał... normalnie sie go odpala ale nie ma sygnału z głosniczka ani POST'u. Ktoś wie jak można to naprawic i co moze byc przyczyna...? Dodam że osobiscie tez mam wgrany bios od rampage i u mnie smiga bez problemu... tylko u Niego jest coś nie tak... :/ Edytowane 8 Czerwca 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 sprawdź ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Uffff.... nie wiem co było grane ale odłączyłem kompa od sieci i po 15 min ruszył bez problemu. Póki co problem z zanikającym obrazem zniknał <hura> :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 marcin255A: i jak zamowiles juz tą mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 czekam na dostawę :-? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) ej a moze byc tak ze na jakiejs mobo karta graficzna w niektorych grach sie zawiesza? a na niektorych działa w tych samych grach poprawnie? obczajcie juz jest na SLI Asus P5N72-T PREMIUM nVidia nForce 780i SLI http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,56399/ a Asus Maximus II Formula Intel P45 staniał juz jakies 150zl lol ;) Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Racuch Uwzględniłem, że płyta daje około 0.8V więcej na DDR i w BIOS-ie ustawiłem 2.02-2.04V (teraz nie pamiętam dokładnie). Chciałem zrobić by wyszło równe 2.1V i się udało :) A tutaj wyniki po przejściu na Vistę 64-bit (pamięci dostały ogromnego kopa). Całe porównanie Visty Ultimate SP1 x86 vs x64 tutaj: http://www.frazpc.pl/b/216302 FSB 500 i wyniki deko lepsze ;) :wink: Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 niech dadzą tego asusa maximus 2 do testów jakiemus portalowi ;) bo mnie ciekawi jaki on jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 A nie wiecie czy da sie odblokowac dodatkowe czujniki i monitoring napiec bez wgrywania biosu od rampage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : > Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Powinno wszystko dzialac i dac sie jeszcze krecic :) Wiec bez obaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) aha thx! LOKAJCIE TO!! :rolleyes: http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...84&Itemid=1 i z tego co mi sie wydaje chodz nie jestem pewien to bedzie mozna wywalic całą miedz bez wywalania bloku wodnego!? czy sie uda? no wlasnie mam nadzieje ze tak : > chociarz ten blok wodny wyglonda dziwnie... ciekawe czy trzeba jakies nakretki do tego czy co : > (bo ddr3 mnie kusi i chyba w tym kierunku pojde -> na poczatek jakies slabe kosci np 1066 a pozniej w przyszlosci np 1800) a i pytanie: czy do ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME z blokiem wodnym da sie wkrecac nakretki?! a jezeli nie to jakich rurek uzywacie? 8/10? czy 8/11,2!? Proponuję zapoznać się ze słownikiem języka polskiego lub wyposażyć swój system w przeglądarkę z kontrolną pisowni (np. Mozilla Firefox). Edytowane 4 Lipca 2008 przez ULLISSES ort Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : > Przeczytaj ten wątek w całosci to się dowiesz. Są nawet wyniki między innymi moje. Pytasz o ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME - przecież tej płyty jeszcze nie ma w sprzedaży. skąd my mamy to wiedzieć? Płyta jest na x48 - nie wiem czy zauważyłeś. Edytowane 13 Czerwca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) o tu mozna kupic np http://olimp.sklep.pl/sklep/produkt/57452/ :> ASUS MAXIMUS EXTREME :> o tą mi chodzi : >>>> ale to loozik sam sie dowiem :) poczytam :D : > http://www.ceneo.pl/896201 : P Edytowane 14 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 o tu mozna kupic np http://olimp.sklep.pl/sklep/produkt/57452/ :> ASUS MAXIMUS EXTREME :> o tą mi chodzi : >>>> ale to loozik sam sie dowiem :) poczytam :D : > http://www.ceneo.pl/896201 : P Racja. ASUS MAXIMUS EXTREME jest w sprzedaży. Mi się pomyliło z RAMPAGE EXTREME. Dlatego pisałem, że jest na X48. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 no wiec wlasnie ;-) dlatego pytam o te nakretki jak ktos wie a jak nie to poszukam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwiartek Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 mam teraz zamontowane na plycie pamieci 2x1gb ocz 1066 chcem dokupic drugie takie same kosci tylko 2x2gb. Czy to bedzie dobrze chodzilo ze soba? Czy lepiej dokupic jeszcze drugie 2x1gb i miec 4gb zamiast 6gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 ja bym kupił te 2x2gb ale to tylko moje zdanie : P jak sa takie same to powinny Ci dobrze chodzic ale ewentualnie moga sie lekko gorzej krecic? tak mi sie wydaje : P ale wystarczająco ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 ja bym kupił te 2x2gb ale to tylko moje zdanie : P jak sa takie same to powinny Ci dobrze chodzic ale ewentualnie moga sie lekko gorzej krecic? tak mi sie wydaje : P ale wystarczająco ;)Oj nie wiem czy ktoś z nas tutaj obecnych próbował 2x1+2x2 - raczej nie. jeżeli masz możliwść to pożycz moduły, potestuj i dopiero podejmij decyzję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 no ja na pewno nie testowalem takiego czegos ale w sumie teoretycznie nie powinno sie nic stac... a jak sie zamawia to mozna chyba w 10dni bez podania przyczyny oddac pamięci : P cos takiego jest : P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Witam gdzie sie zmienia w biosie dzielnik FSB : DRAM ? cche 1:1 ale nei wiem gdzie. Mam asus maximus formula, pamieći mushkin xp2 8000 2x2gb redline 1000mhz, proc e8400 Chcę podrkecic proc na 4ghz ale nie wiem gdzie ustawic dzielnik??? Dałem fsb 350 i pamięci się ustawiły na 1053mhz a proc 3,16ghz ... czy jak dam wyzsze fsb to pamieci pójdą sie je**** ? Proszę pomóżcie co zrobić aby mieć 4ghz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 powinny do 1100 na 2.3 V robic na cl.5 fsb/ram masz taka opcję pod mnoznikiem procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 nie mam takiej opcji, jak ona sie nazywa dokładnie? wpisuje sie tam 1:1 czy wybiera z listy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 fsb strap to north bridge---manual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 nie da sie tego ustawić na manual, jest 100mhz 200mhz itd , 4opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 to jest manual 200- 266-333-400 takie strapy powinny być ustawiasz 400 i ram masz 800 na 1:1 i w dram mozesz wybrać inne ustawienia ustwienie 500x8 daje 4 ghz strap 400 i w dram ustwiasz sobie taka prędkośc ramu jaką chcesz- jaka tam jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) . Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez diff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) cpu V 2.25 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba 1.25V czego nie rozumiesz wybierasz sobie strap 266/333/400 ponizej (następna zakładka ) masz szybkość ramu - DRAM frequency -mozesz dać auto albo wybrać w zalezności od strapu szybkośc ramu -pokażą ci się opcje po co ruszasz trfc ? ps. ja posiadam Maximusa!! Edytowane 18 Czerwca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 bez ustawienia tRfc mam bluescreeny przez te pamięci wogóle to nie są rozpoznawane jako 1000mhz tylko 800mhz, niby nie są walnięte były wielokrotnie testowane wiec chyba niezbyt sie lubią z maximusem. To jaki strap mam wybrac bo nie wiem? jak chce mieć 1:1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Jezu ,przeczytaj temat ,przeczytaj FAq bo nie masz pojęcia o OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...