jacool Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : > Przeczytaj ten wątek w całosci to się dowiesz. Są nawet wyniki między innymi moje. Pytasz o ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME - przecież tej płyty jeszcze nie ma w sprzedaży. skąd my mamy to wiedzieć? Płyta jest na x48 - nie wiem czy zauważyłeś. Edytowane 13 Czerwca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) o tu mozna kupic np http://olimp.sklep.pl/sklep/produkt/57452/ :> ASUS MAXIMUS EXTREME :> o tą mi chodzi : >>>> ale to loozik sam sie dowiem :) poczytam :D : > http://www.ceneo.pl/896201 : P Edytowane 14 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 o tu mozna kupic np http://olimp.sklep.pl/sklep/produkt/57452/ :> ASUS MAXIMUS EXTREME :> o tą mi chodzi : >>>> ale to loozik sam sie dowiem :) poczytam :D : > http://www.ceneo.pl/896201 : P Racja. ASUS MAXIMUS EXTREME jest w sprzedaży. Mi się pomyliło z RAMPAGE EXTREME. Dlatego pisałem, że jest na X48. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 no wiec wlasnie ;-) dlatego pytam o te nakretki jak ktos wie a jak nie to poszukam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwiartek Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 mam teraz zamontowane na plycie pamieci 2x1gb ocz 1066 chcem dokupic drugie takie same kosci tylko 2x2gb. Czy to bedzie dobrze chodzilo ze soba? Czy lepiej dokupic jeszcze drugie 2x1gb i miec 4gb zamiast 6gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 ja bym kupił te 2x2gb ale to tylko moje zdanie : P jak sa takie same to powinny Ci dobrze chodzic ale ewentualnie moga sie lekko gorzej krecic? tak mi sie wydaje : P ale wystarczająco ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 ja bym kupił te 2x2gb ale to tylko moje zdanie : P jak sa takie same to powinny Ci dobrze chodzic ale ewentualnie moga sie lekko gorzej krecic? tak mi sie wydaje : P ale wystarczająco ;)Oj nie wiem czy ktoś z nas tutaj obecnych próbował 2x1+2x2 - raczej nie. jeżeli masz możliwść to pożycz moduły, potestuj i dopiero podejmij decyzję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 no ja na pewno nie testowalem takiego czegos ale w sumie teoretycznie nie powinno sie nic stac... a jak sie zamawia to mozna chyba w 10dni bez podania przyczyny oddac pamięci : P cos takiego jest : P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Witam gdzie sie zmienia w biosie dzielnik FSB : DRAM ? cche 1:1 ale nei wiem gdzie. Mam asus maximus formula, pamieći mushkin xp2 8000 2x2gb redline 1000mhz, proc e8400 Chcę podrkecic proc na 4ghz ale nie wiem gdzie ustawic dzielnik??? Dałem fsb 350 i pamięci się ustawiły na 1053mhz a proc 3,16ghz ... czy jak dam wyzsze fsb to pamieci pójdą sie je**** ? Proszę pomóżcie co zrobić aby mieć 4ghz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 powinny do 1100 na 2.3 V robic na cl.5 fsb/ram masz taka opcję pod mnoznikiem procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 nie mam takiej opcji, jak ona sie nazywa dokładnie? wpisuje sie tam 1:1 czy wybiera z listy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 fsb strap to north bridge---manual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 nie da sie tego ustawić na manual, jest 100mhz 200mhz itd , 4opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 to jest manual 200- 266-333-400 takie strapy powinny być ustawiasz 400 i ram masz 800 na 1:1 i w dram mozesz wybrać inne ustawienia ustwienie 500x8 daje 4 ghz strap 400 i w dram ustwiasz sobie taka prędkośc ramu jaką chcesz- jaka tam jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) . Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez diff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) cpu V 2.25 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba 1.25V czego nie rozumiesz wybierasz sobie strap 266/333/400 ponizej (następna zakładka ) masz szybkość ramu - DRAM frequency -mozesz dać auto albo wybrać w zalezności od strapu szybkośc ramu -pokażą ci się opcje po co ruszasz trfc ? ps. ja posiadam Maximusa!! Edytowane 18 Czerwca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 bez ustawienia tRfc mam bluescreeny przez te pamięci wogóle to nie są rozpoznawane jako 1000mhz tylko 800mhz, niby nie są walnięte były wielokrotnie testowane wiec chyba niezbyt sie lubią z maximusem. To jaki strap mam wybrac bo nie wiem? jak chce mieć 1:1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Jezu ,przeczytaj temat ,przeczytaj FAq bo nie masz pojęcia o OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 (edytowane) Maximus inaczej Edytowane 19 Czerwca 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Wygląda to w miarę żeśko. Ot taki WuCecik w Cosmosie :wink: Jestem tylko ciekaw jaką ma temperaturę twój procek jak włączysz jakąś gierkę i chłodzisz go wodą która przepływa wcześniej przez dwa bloki i jest już ciepła. A tak przy okazji: jaką metodą ściągałeś chłodzenie z NB ?? Jakaś suszarka system czy coś innego ?? Ja u mnie wolałem zastosować po prostu dwa obiegi wody, czyli dwa zestawy WC. Osobny który chłodzi samego procka i osobny który chłodzi sam NB. Mój nowy E8400 chodzi z pamięciami na max ok 4500/1,475V /1200-1280 ( niestabilnie ), 4300/1,45V/1200 ( raczej stabilnie aczkolwiek potrafi się wysypać po kilku-kilkunastu godzinach lub z nienacka zawiesić ), oraz tak jak go sobie ustawiłem do codziennego działania 24/7 czyli 4005/1,4V i pamięci na 1068Mhz 4-4-4-10 2T PL7. Nie mam na razie czasu na zabawę w OC więc nie testuję go dalej ( maksymalne ustawienia mam zapisane w profilu w Biosie, ale musiał bym się trochę pomęczyć żeby je ustabilizować. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) to tak pokoik na podaszu 27C,wierząc CPU-z to proc pod obciążeniem 65C (na ultrze 120 Cpu-z pokazywał 77C)4.23Ghz@1.43xxx z ustawieniami musze się pobawić bo 2 miechy asus był u brata,NB 44C @1.53 Grafa 774/1944/2100 51C.Musze jeszcze pobawić się ustawieniami od CPU. A metoda to do zamrażarki mobo na parę minut praktycznie samo odleciało to żelastwo. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 maxforce: dzieki za metode jakby co do pozbycia sie zelastwa ;D a wlasnie odnosnie pencil moda to tam pisalo aby był ołówek 2B lub 4B... a jak ja mam 3B to moze byc? :D jaki proponujecie najbardziej? chyba 4B jest najlepszy tak? niestety nie było w sklepie takiego ołówka ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Witam Opcja jest taka że ołówek 8B jest najbardziej miękki a 2B najmniej ( oczywiście z serii B ), więc różnica jest taka że ołówkiem 8B może wystarczyć jedno mocniejsze pociągnięcie, 4B dwa pociągnięcia , a 2B trzy pociągnięcia, aby mod zadziałał. Im bardziej miękki grafit tym więcej prądu przewodzi ponieważ więcej go zostanie na zamalowywanym elemencie. Nie wyczytałem nigdzie ile należy zmniejszyć rezystancję tego rezystorka więc trzeba to robic "na oko" co jest raczej mało profesjonalne, bo ja takie mody wolę robić z miernikiem w ręku. Ja się trochę pobawiłem dzisiaj w OC i bariera 10s w SuperPI 1M prawie pękła. Jak tylko zmontuję czysty system to zapewne pęknie bezproblemowo . Procka wykręciłem na 9x515 ( ok 4,635GHz ) a pamięci na ok 1240Mhz 5-5-5-15 ( Strap 333 > nie pamiętam dokładnie ile miały, bo w między czasie kimnąłem sobie trzy godzinki po pracy ). Jutro walczę z barierą 10s ( muszę ją pokonać bo dzięki temu wygram czteropak Pilznerka u znajomego niedowiarka ). Pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Kencho-1: wielkie dzięki za odp.! a btw. mam zdjecia Twojego kompa na dyski juz od jakiegos dluzszego czasu i sobie je oglondam :D podoba mi sie taki troche chaos w nim ale zarazem wszystko ma swój porządek :D ten klimacik jest niezły ;) Ostatnio posprzątałem sobie all kable ktore były poplątane i w ogole i ladnie dałem listwy zasilające (kupiłem dodatkowo jedną) i posklejałem niektore kable tasmą klejącą i wyglonda teraz to 100x lepiej :D i jak siadam do kompa to zaglądam pod biurko i przyglądam sie 4rem kablom spiętym w taki 1 gruby i ktore idą do listwy :D aaaa fajnie %-D dodałem se dodatkowo lampke drugą i wiatraczek do chłodzenia :D i mysle nad porządnym systemem audio ;) ale to juz innym razem ;-) bo obecny mi sie rozpada ;) Marcin255A: masz już tą mobo!? a moze mi ktos prosto wytlumaczyc czym jest ten strap? bo czytam po necie i nie moge zrozumiec do konca... im wiekszy strap tym wiecej moge fsb dac? : > Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 mobo w poniedziałek :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) marcin255A: czy mi sie zdaje czy masz teraz inną mobo niz maximus? widze p5q delux -> podobno dosc dobra ;) Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Kencho-1: wielkie dzięki za odp.! a btw. mam zdjecia Twojego kompa na dyski juz od jakiegos dluzszego czasu i sobie je oglondam :D podoba mi sie taki troche chaos w nim ale zarazem wszystko ma swój porządek :D ten klimacik jest niezły ;) Ostatnio posprzątałem sobie all kable ktore były poplątane i w ogole i ladnie dałem listwy zasilające (kupiłem dodatkowo jedną) i posklejałem niektore kable tasmą klejącą i wyglonda teraz to 100x lepiej :D i jak siadam do kompa to zaglądam pod biurko i przyglądam sie 4rem kablom spiętym w taki 1 gruby i ktore idą do listwy :D aaaa fajnie %-D dodałem se dodatkowo lampke drugą i wiatraczek do chłodzenia :D i mysle nad porządnym systemem audio ;) ale to juz innym razem ;-) bo obecny mi sie rozpada ;) Marcin255A: masz już tą mobo!? a moze mi ktos prosto wytlumaczyc czym jest ten strap? bo czytam po necie i nie moge zrozumiec do konca... im wiekszy strap tym wiecej moge fsb dac? : > Ano niestety przy dwóch panelach ( jeden 5 wentylatorów i drugi trzy wentylatory + trzy czujniki temperatury ) + kupa kabli zasilających , cztery twardziele, pompka z rezerwuarem od NB, itp. to jest z przodu obudowy lekki chaos, ale w okolicach płyty głównej jest to tak poukładane żeby powietrze miało spokojny przepływ. Już nawet w tak dużej obudowie zabrakło miejsca na napęd optyczny i jest on wyprowadzony przez śledź E-SATA na zewnątrz budy i leży sobie koło monitora ( zamontowałem mu pod spód takie kwadratowe podkładki tłumiące drgania i mające działanie antypoślizgowe ) :) Ciężko jest przy takiej ilości gadgetów w budzie zachować sterylność wnętrza. Sterylne jest wnętrze nowego kompa którego złożyłem Starszej ( E2200/P5K-SE/Nv7300/Pioneer 112/Samsung 80GB Sata2/2x1GB Kingmax 800Mhz@900Mhz/Modecom Feel3 350W/Buda Tracer, 3x8cm Arctic Fann Pro 2 TC ), ale dzięki temu że jest tam tylko garść niezbędnych podzespołów. Wszystkie kabelki są w nim ładnie schowane za szyną z napędami. Najlepsze jest to że w tej konfiguracji ten kom jest praktycznie niesłyszalny ( dopiero jak się otworzy obudowę i przystawi głowę koło bebechów to słychać że pracuje ) :rolleyes: PS. Jak ktoś chce jakiś biosik lub pakiet do przeróbki na Rampage to wrzuciłem te pliki na mojego Chomika :) ( LINK ). Jutro robię odświeżanie kompa ( rozmontuję na części pierwsze, czyszczę, składam i przeinstalowuję system, więc zapewnę porobię trochę świeżych fotek i wrzucę na chomika ). Spróbuję też jutro zdjąć chłodzenie z płyty ( specjalnie rozmroziłem i wyczyściłem dzisiaj zamrażarkę w lodówce, żeby "Quick Freeze" działał z pełną mocą :) Jeżeli chodzi o Strap to jest to zarządzenie dzielnikiem pamięci względem FSB, ale nie pamiętam jaka jest tego dokładna definicja itp bo się w to nigdy nie wkręcałem :unsure: A Propo's płytki P5Q Deluxe to powinna być bardzo rześka płyta. Następca chpsetu P35 czyli P45, natywna obsługa pamięci 1200Mhz, SB ICH10R, niezłe Audio na pokładzie, 16fazowe zasilanie i zapewne niezłe możliwości OC. Ja na razie płyty nie zmieniam, ale ja bym zmieniał to była by to jedna z opcji na którą bym się zdecydował. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Ano niestety przy dwóch Pozdrawiam a co to wszystko ma wspólnego z tematem?? Edytowane 20 Czerwca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Conajmniej dwie rzeczy: PS. Jak ktoś chce jakiś biosik lub pakiet do przeróbki na Rampage to wrzuciłem te pliki na mojego Chomika icon_smile3.gif ( LINK ). Jeżeli chodzi o Strap to jest to zarządzenie dzielnikiem pamięci względem FSB, ale nie pamiętam jaka jest tego dokładna definicja itp bo się w to nigdy nie wkręcałem unsure.gif A ty co ze służb porządkowych się urwałeś ?? Nie czepiaj się, bo zacznę wyszukiwać twoje posty niezgodne z tematem. A jak już chciałeś wtrącić swoją uwagę to mógł byś to zrobić bez niepotrzebnego cytowania bo to tylko zwiększa niepotrzebnie objętość forum. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 twój wywód skutecznie juz zwiekszył objetość , biosy sa na ftp asusa , a definicja strapu -1 sza klasa i to tyle -koniec OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...