Skocz do zawartości
Lysyn

Asus Maximus Formula Se Intel X38

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pęczuś

Słuchajcie mam problem.. a mianowicie to mój brat go ma. Wgrałem mu jakiś czas temu bios od Rampage na Maximusa, wszytsko było ok aż zaczał mu znikac obraz pojawiac sie czarny ekran.. pozniej komputer zacząl sie restartowac itp itd.. spoczątku myslalem ze to wina grafiki którą niedawno wymienil ( dwa miechy temu) ale przyniosłem swoja grafe do niego i problem nadal wystepował. Zmienił bios z 307 (od rampage) na najnowszy jaki znajduje sie na stronie asusa, bios sie wgrał bez problemu ale po restarcie komp nie wstał... normalnie sie go odpala ale nie ma sygnału z głosniczka ani POST'u. Ktoś wie jak można to naprawic i co moze byc przyczyna...?

Dodam że osobiscie tez mam wgrany bios od rampage i u mnie smiga bez problemu... tylko u Niego jest coś nie tak... :/

Edytowane przez Pęczuś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pęczuś

Uffff.... nie wiem co było grane ale odłączyłem kompa od sieci i po 15 min ruszył bez problemu. Póki co problem z zanikającym obrazem zniknał <hura> :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a moze byc tak ze na jakiejs mobo karta graficzna w niektorych grach sie zawiesza? a na niektorych działa w tych samych grach poprawnie?

obczajcie juz jest na SLI

Asus P5N72-T PREMIUM nVidia nForce 780i SLI

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,56399/

a Asus Maximus II Formula Intel P45 staniał juz jakies 150zl lol ;)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch

Uwzględniłem, że płyta daje około 0.8V więcej na DDR i w BIOS-ie ustawiłem 2.02-2.04V (teraz nie pamiętam dokładnie).

Chciałem zrobić by wyszło równe 2.1V i się udało :)

A tutaj wyniki po przejściu na Vistę 64-bit (pamięci dostały ogromnego kopa).

Dołączona grafika

Całe porównanie Visty Ultimate SP1 x86 vs x64 tutaj: http://www.frazpc.pl/b/216302

FSB 500 i wyniki deko lepsze ;)

Dołączona grafika

:wink:

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha thx!

LOKAJCIE TO!! :rolleyes:

http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...84&Itemid=1

i z tego co mi sie wydaje chodz nie jestem pewien to bedzie mozna wywalic całą miedz bez wywalania bloku wodnego!? czy sie uda? no wlasnie mam nadzieje ze tak : > chociarz ten blok wodny wyglonda dziwnie... ciekawe czy trzeba jakies nakretki do tego czy co : > (bo ddr3 mnie kusi i chyba w tym kierunku pojde -> na poczatek jakies slabe kosci np 1066 a pozniej w przyszlosci np 1800)

a i pytanie: czy do ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME z blokiem wodnym da sie wkrecac nakretki?! a jezeli nie to jakich rurek uzywacie? 8/10? czy 8/11,2!?

Proponuję zapoznać się ze słownikiem języka polskiego lub wyposażyć swój system w przeglądarkę z kontrolną pisowni (np. Mozilla Firefox).

Edytowane przez ULLISSES
Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a mozna do maximus formula wlozyc ram 1200MHz (PC2-9600)?? bo na komputroniku pisze "(DDR2-1200 przy O.C.)" hmm? a jezeli mozna wlozyc taki ram to czy nie da sie go mocniej podkrecic niz 1200MHz? czy jak to jest bo nie rozumiem? : >

Przeczytaj ten wątek w całosci to się dowiesz. Są nawet wyniki między innymi moje.

Pytasz o ASUS MAXIMUS FORMULA EXTREME - przecież tej płyty jeszcze nie ma w sprzedaży. skąd my mamy to wiedzieć?

Płyta jest na x48 - nie wiem czy zauważyłeś.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tu mozna kupic np http://olimp.sklep.pl/sklep/produkt/57452/ :> ASUS MAXIMUS EXTREME :> o tą mi chodzi : >>>>

ale to loozik sam sie dowiem :) poczytam :D : >

http://www.ceneo.pl/896201 : P

Racja. ASUS MAXIMUS EXTREME jest w sprzedaży. Mi się pomyliło z RAMPAGE EXTREME. Dlatego pisałem, że jest na X48.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym kupił te 2x2gb ale to tylko moje zdanie : P jak sa takie same to powinny Ci dobrze chodzic ale ewentualnie moga sie lekko gorzej krecic? tak mi sie wydaje : P ale wystarczająco ;)

Oj nie wiem czy ktoś z nas tutaj obecnych próbował 2x1+2x2 - raczej nie. jeżeli masz możliwść to pożycz moduły, potestuj i dopiero podejmij decyzję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam gdzie sie zmienia w biosie dzielnik FSB : DRAM ? cche 1:1 ale nei wiem gdzie.

Mam asus maximus formula, pamieći mushkin xp2 8000 2x2gb redline 1000mhz, proc e8400

Chcę podrkecic proc na 4ghz ale nie wiem gdzie ustawic dzielnik??? Dałem fsb 350 i pamięci się ustawiły na 1053mhz a proc 3,16ghz ... czy jak dam wyzsze fsb to pamieci pójdą sie je**** ? Proszę pomóżcie co zrobić aby mieć 4ghz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu V 2.25 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba 1.25V

czego nie rozumiesz wybierasz sobie strap 266/333/400 ponizej (następna zakładka ) masz szybkość ramu - DRAM frequency -mozesz dać auto albo wybrać w zalezności od strapu szybkośc ramu -pokażą ci się opcje

po co ruszasz trfc ?

ps. ja posiadam Maximusa!!

Edytowane przez marcin255A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez ustawienia tRfc mam bluescreeny przez te pamięci wogóle to nie są rozpoznawane jako 1000mhz tylko 800mhz, niby nie są walnięte były wielokrotnie testowane wiec chyba niezbyt sie lubią z maximusem. To jaki strap mam wybrac bo nie wiem? jak chce mieć 1:1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi