Skocz do zawartości
Lysyn

Asus Maximus Formula Se Intel X38

Rekomendowane odpowiedzi

Yeah, w koncu doszedlem do 3.2GHz. Okazalo sie, ze jak dam tryb AUTO na napieciach NB, to ta plyta wraz ze wzrostem FSB laduje wiecej V na NB, a co za tym idzie temperatury NB rosna szybiucko w gore. Czy ktorys z kolegow moze mi podpowiedziec napiecie na NB (odczytane z Everesta) dla waszych ustawien od 3.2GHz w gore?? U mnie przy ustawieniu w BIOSie 1.51V pokazuje 1.54-1.55V w Everescie.

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yeah, w koncu doszedlem do 3.2GHz. Okazalo sie, ze jak dam tryb AUTO na napieciach NB, to ta plyta wraz ze wzrostem FSB laduje wiecej V na NB, a co za tym idzie temperatury NB rosna szybiucko w gore. Czy ktorys z kolegow moze mi podpowiedziec napiecie na NB (odczytane z Everesta) dla waszych ustawien od 3.2GHz w gore?? U mnie przy ustawieniu w BIOSie 1.51V pokazuje 1.54-1.55V w Everescie.

no widzisz........ A wystarczyło przeczytać uważnie ten wątek. Wiedziałbyś to wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Musisz sam popróbować jakie napięcie NB będzie wystarczające dla danego FSB.

Ja to olewam i daję na oko z lekką nadwyżką, bo i tak o temperaturę NB się martwić nie muszę.

Przy moim procku ustawiałem zazwyczaj ok 1,4V dla FSB do 350, 1,5V dla FSB do 450 , 1,6+V dla FSB 500+.

Kiedyś sprawdzałem jakie jest minimum dla każdej z wartości, ale teraz już mi się nie chce i jak chcę się pobawić w podkręcanie to daję np. 1,64V w biosie ( ok 1,7V real ) i moge kręcić bez obaw że to napięcie NB mnie blokuje, bo nawet przy napięciu 1,7V na NB mam temperaturę w stresie max 42-44*C.

Pozdrawiam

PS w temacie o maximusie na Xtremesystems masz w pierwszym poście tabelkę o ile spadają napięcia względem ustawień w biosie ( LINK )

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc na dobrych ramach spokojnie dojedziesz do 1250-1280 na PL=7. Dalej to już nawet ustaweinie PL=15 nic nie daje.

Wnioski z własnych eksperymentów.

Tylko, że Zulus zapewne pytał o wysokie PL nie żeby się dowiedzieć jak się kręcą memki, tylko żeby ktoś napisał czy jest zysk z FSB na prockach 45nm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że Zulus zapewne pytał o wysokie PL nie żeby się dowiedzieć jak się kręcą memki, tylko żeby ktoś napisał czy jest zysk z FSB na prockach 45nm ;)

To już dawno zostało powiedziane. Max FSB koło 510-530 - zależy od sztuki. Wysokie PL nic tutaj nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim ukladzie, poki nie bedzie wyjasniona sprawa wysokiego PL w serii P5Q, moze sie okazac ze to troszke puste MHz do np. spi.

Widzialem ze niektorzy manualnie juz ustawiaja 9 i im dziala, ale rekordowych wynikow narazie nie ma - 535 z tego co widzialem - full stable.

Narazie poczekajmy

P.S. Ja zrobilem nas swoim maximusie 550.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jacekcz

550 zrobilem dawno temu na biosie 0405 - bylo mniej problemow z 1:1 na strapie 400 w okolicach fsb 500.

Wiem ze mialem straszna dziure pomiedzy 510 a 550 a sutawienia byly ROX - ogolnie czerwono w ustawieniach z napieciami.

Teraz na 0907 jest klopot odpalic wogle....MEM CHECK wyskakuje.

Przy 523 laduje sie, ale nie ma mowy o spi nawet.

Podsumowujac:

Maximus do piachu

Wybacz ze podnioslem ci cisnienie, ale opieralem sie jedynie na wlasnych doswiadczeniach, niestety po kilku formatach nie mam juz screenow.

Na potwierdzenie mam jedynie post #67 zdaje sie z X 2007

EDYTA

Aktualnie teszcze sobie okolice fsb 500, bo na takich taktach zatrzymalem sie z teszczeniem mojego 8400

500x6 nie przechodzi SPI !!!!

Wiec juz chyba wiem co blokuje mojego bidnego klocka.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cos czytalem na necie ze wychodzi ta nowa seria maximusow i rampage itd itp taka juz na maxa ulepszona w porownaniu do starszych maximusów i juz pozniej bedzie zupelnie cos nowego... nowy chipset czy cos : P -> ciekawe ciekawe : P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sam popróbować jakie napięcie NB będzie wystarczające dla danego FSB.

Ja to olewam i daję na oko z lekką nadwyżką, bo i tak o temperaturę NB się martwić nie muszę.

Przy moim procku ustawiałem zazwyczaj ok 1,4V dla FSB do 350, 1,5V dla FSB do 450 , 1,6+V dla FSB 500+.

A co jest objawem niedowoltowania NB i FSB Termination Voltage tak wlasciwie? Wczoraj w nocy testowalem pare konfiguracji schodzac w dół z napieciami. Nie mialem za duzo czasu, wiec 1 petla 3dmarka 2003 i superPI 8M, z ustawien CPU/VDIMM/NB z poziomu 1.3/2.2/1.45 (oczywiscie realnie to juz bywa inaczej : 1,27/2,29/1,49) do poziomu 1.3/2,1/1,35 (real 1,27/2,19/1,39). Najwazniejsze, ze mi temp NB zjechala do 54 stopni teraz, a wszystko wyglada na to, ze dobrze smiga. Jeszcze CPU PLL (chyba cos takiego) zmienie na 1.5V z poziomu AUTO, pozycja FSB VTT=1,33V (w/g Everestu). Problem w tym, ze tak naprawde nie wiem co zmieniac. Jak mi sie cos wywali na SuperPI to zwieksze RAMy jak na 3dmarku to VCore, a co warunkuje podniesienie napiecia na NB i FSB??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, każdy ma inną metodę, jak dla mnie pomysł z zamrażarką lepszy, ciesze się, że mam to już za sobą :) U mnie na SB dotykąło tylko połową powierzchni, widać po odcisku na paście...

Chciałeś chyba powiedzieć cemencie, bo z pastą to ma mało wspólnego, skoro nie da się tego zdrapać np. kartą kredytową i trzeba to zmywać jakąś chemią :lol2: Powinni to reklamować: zaprawa termoprzewodząca do stosowania na różne powierzchnie > uwaga silnie spaja łączone powierzcnie. skład: cement, klej, termoprzewodnik, utwardzacz, szary barwnik ( zawiera od 0,0005% do ???% srebra> zależy od humoru właściciela fabryki ) :wink:

Jak widać na moich fotkach z chomika, NB dotykał konkretnie chłodzenia ok połową powierzchni, a SB nie dotykał części rogu radiatora ( ok 1/8 powierzchni ). :blink:

Ja również potwierdzam że metoda na zamrażarkę jest według mnie najwygodniejsza i najbardziej bezpieczna, ponieważ podczas rozgrzewania NB suszarką można również nagrzać zbyt mocno jakieś elementy koło samego NB, oraz sam NB przegrzać. Nie mówiąc już o tym że ta metoda niezbyt dobrze działa. Ja nagrzałem swój NB aż był bardzo gorący a i tak chłodzenie ani drgnęło. Natomiast po włożeniu płyty do zamrażarki na 10 minut i podważeniu plastikową łyżką do opon ( taką rowerową X-Tools po 1,50zł/szt. > widoczna na jednym ze zdjęć > dostępne w sklepach rowerowych ) chłodzenie odeszło bez użycia większej siły, wystarczyło leciutko nacisnąć i odskoczyło prawie samo :).

Odnośnie FSB to mi płyta/procek wstaje na maxa przy ok 9x522 bez napięć na czerwono. Jest to mega niestabilne, ale Super PI 1M policzy ( min. w 10.172s :rolleyes: ). Niedługo będę walczył z granicą 10s to dam znać ile mi się udało wykrzesać na maxa. Walczę oczywiście na biosie 0403 od Rampage, ale z tego co pamiętam niezłe wyniki OC miałem również na początku przy biosie 0505. Jak wykrzesam poniżej 10s w 1M pi to zapodam całe ustawienia biosu na jakich udało mi się tego dokonać ( oczywiście zakładki z ustawieniami CPU/MEM/napięciami, bo reszta jest raczej nikomu nie potrzebna.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super, ale co to ma wspólnego z tematem ??

Jak chcesz się pochwalić to idź do tematu o SuperPI,a nie się lansujesz ze swoim wynikiem.

Może byś chociaż napisał dokładnie na jakich ustawieniach w biosie, i przede wszystkim na jakiej płycie ( maximus czy P5Q ). Dzięki temu inni użytkownicy forum mogli by coś skorzystać na tym twoim poście, a nie dostają suche informacje o jakimś wyniku który i tak nie jest jakiś specjalny, bo aktualnie na HWBot pierwsza setka najlepszych wyników jest grubo poniżej 9s a pierwsza dwudziestka poniżej 8s. Oczywiście wyników dla twojego procka E8500.

Napisz dokładnie jakie miałeś ustawienia: Napięcia, Timingi itp. itd. to będzie to coś wartościowego, a tak to twój post nadaje się jedynie do zaraportowania.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo będę walczył z granicą 10s to dam znać ile mi się udało wykrzesać na maxa. Walczę oczywiście na biosie 0403 od Rampage, ale z tego co pamiętam niezłe wyniki OC miałem również na początku przy biosie 0505. Jak wykrzesam poniżej 10s w 1M pi to zapodam całe ustawienia biosu na jakich udało mi się tego dokonać ( oczywiście zakładki z ustawieniami CPU/MEM/napięciami, bo reszta jest raczej nikomu nie potrzebna.

Pozdrawiam

Jak chcesz się pochwalić to idź do tematu o SuperPI,a nie się lansujesz ze swoim wynikiem.

A skoro podałem wynik w temacie o Maximusie to zostawiam twojej inteligencji odpowiedź na jakiej plycie .

ps.

V NB -1.7

Vcpu-1.65

V fsb 1.65

V Ram 2.2 V

517 FSB to max przy pomocy Set FSb , stabilne only do spi 1 M

Edytowane przez marcin255A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A: ale ty na jakiej mobo to robisz? na tej swojej nowej czy maximusie?

a moze to wina ramu? moze zmniejsz jego takty - chodz watpie ze to jego wina : P -> moze to juz max mobo... jezeli napiecia wrecz na maxa juz nie pomagaja : P

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A: a jakby zwiekszyc jeszcze mocniej napiecia to moglaby sie stabilnosc poprawic? tak do:

V NB -1.7-> 1.8

Vcpu-1.65->1.75

V fsb 1.65->1.75

V Ram 2.2 V->2.25/2.3

taaaaa ... i co jeszcze. Spędziłem wiele dni i nocy na testach. Zakres napieć bardzo szeroki. Próbowałem różnych kombinacji.

uparte bydle i tyle. Wrócę do testów jak się pojawi nowy bios. Zanając podejście Asusa nie nastąpi to zbyt szybko.

Aktualnie 494x8.5 i ramy koło 1230.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze szyne pci zwieksz jak masz na 100 to na 110 moze cos pomoze w wiekszym fsb?

ten wynik marcin255A ze E8500 na 4,9 to calkiem ładny... ale ja tam widze ze ludzie dają nawet ponad 6! WOW

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A: moglbys napisac jak miales ustawiony bios ze osiągnąleś 4,9? ciekawi mnie jak miales "Transaction Booster" i "Boost level" ale jak niechcesz nie musisz mowic pff ;) a i czy miales strapa 400?

Zulusman: moze sproboj dac PCI na 115 (chodz watpie ze to cos zmieni ale moze chodz leciutko) : P

"PCI-E Frequency: If the ICH9R SATA ports are used then a setting around 115 MHz is safe, though scores do not seem affected by the minimal 15MHz overclock. We noticed anything over 118MHz would cause problems with the drives or even the POST routines. Benchmarkers as usual are best off using an IDE drive, turning off all the peripherals, and then trying to maximize the bus speed."

a swoja droga ciekawe byloby gdyby ustawic strapa na auto hmm ktos probowal? w filmiku na youtube tak jest hmm ; > i dali quada na 4giga ;)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi