Skocz do zawartości
Lysyn

Asus Maximus Formula Se Intel X38

Rekomendowane odpowiedzi

Użyłem starego BIOSu, który co prawda jest jak przystało na pierwszy rzut zwalony - ale przynajmniej działa kilka rzeczy które nie chodzą na 0504.

Mi akurat strap 266 odpowiada, bo zegary pamiątek ładniej mi się zgrywają niż na 333. No ale wydajność ciągle [gluteus maximus]wa.

Na P5K Premium bez trudu przekraczałem 10k FritzMarków, Maximus nie dociąga nawet do 10000 mimo wyższego Performance Levela.

Podaj ustawienia swoje. Obadam na P5E z takimi samymi ustawieniami.

CPU/Ram ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dział już Loadline!

Reszta podobnie jak na 0504 nie - strap 266 dla FSB 400 i Transaction Booster.

DEVILEK - a cóż tu sprawdzać.

FSB 400

Strap 266

Memki 4x1GB @ 1k MHz, czasy 5-4-4-12-3-30-5-3, CR 2 (tyle ustawiam 24/7 bo karmie je tylko 2V - to w końcu GMH, chcę aby trochę pożyły ;)

Transaction Booster 3

Crazy Function na Strong (nie zauważyłem by coś dawała)

Static Read Ctrl Auto albo wyłączone

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dział już Loadline!

a jak to zrobiłeś? U mnie bios 505 doprowadza do szału płyta nie zapamiętuje ustawień ,i ciągle zgłasza błędne ustawienia nawet na def.

Procek do 3.6 Ghz potrzebuje 1.39V V-droop po ołowku 0.01V a i jeszcze jedno nie dziala oszczędzanie energii [ w biosie wł] mnożnik spada a napięcie zostaje co wy na to ?

a i co to jest CPU i NB GTL?

Edytowane przez marcin255A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodziło o wgranie biosu tylko ,że działa u mnie po wgraniu tego biosu cały czas są problemy Please enter setup to recover bios setting

taki komunikat za każdym uruchomieniem ,płyta dziala tylko na def, jakiekolwiek przetaktowanie kończy sie porażką płyta zawsze resetuje się do def-bateria dziala ,gubi wentylatory-w biosie ich nie widzi ,przy uruchamianiu zawsze F1 a po oc jak wciskam F2 -load def. w czasie startu to bios pokazuje 2.4Ghz a ładuje się 3.6 Ghz ,nie działa oszczędzanie energii ,napięcie zawsze takie same mimo wł w biosie i everest pokazuje ,że funkcja działa i jest wł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również zagościł MAXIMUS. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Zapodałem bios 505. Vista x64 zaistalowana bez problemu.

Przy def ustawieniach system stabilny. Ramki 1066 płyta ustawiła jako 667. Aktualnie działam strapie 333 i nie widzę problemów. Inne do przetestowania.

Trzeba uważać na ustawienia napięć. Ja dzisiaj sobie zapodałem przez nieuwagę 2.5V na ramki - dochodzi jeszcze ref. voltage. :)

Aktualnie płyta niestety nie oferuje nic nadzwyczajnego jeżeli chodzi o OC. Wynika to proawdopodobnie z niedopracowanego biosu.

Zmiana ustawień w biosie często powoduje zawieszenie się płyty i trzeba resetować bios. Pamieci chodzą na 1200 ale więcej niestety mi się nie udało uzyskać. No cóż .... trzeba poczekać na nowszy bios.

FSB koło 500 ale nie wiem czy ograniczeniem nie jest tutaj mój proc, który na DQ6 zachowywał sie podobnie.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest Transaction Booster?

Bo jak ustawie na 3 to komp nie wstaje, na 1 i 2 mam czasem zwiechy, a jak na 0 jest ok.

Bios 505.

U mnie ta opcja działa podobnie jak u ciebie czyli powoduje niestabilność.

ma wpływ na performance level.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Vdrop występuje tylko na procku 1.26875 w biosie - w cpu-z i everescie 1.24 V - E6600@3Ghz. Nie robiłem jeszcze moda.

Pamiątki bez Vdropa czyli 4x1GB 800@1000 4-4-4-12-2.2V. FSB 500 1:1 z pamiątkami.

NB V ustawione na minimum czyli 1.250V a SB na 1.05V. Bios 203 bo to P5E@Maximus pod naklejką.

Nie bawiłem sie jeszcze FSB powyżej 500...

Edytowane przez m@rcinpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam p5e ze 2 dni.perzednia mialem ds3 i tam moj e6750 szedl na maxana 3750 i niezaleznie czy dawalem 1.6 1.8 czy 2.0 v to po przekroczeniu 3750 nawet niepokazywal w poscie ramu od razu resety.teraz bez wiekszych problemow idzie na 4 giga przy pierwszym lepszym 1.6v jakie ustawilem wiec jest lepiej

plyta mnie wyszla jakies 550zl

aaa to chyba sie nazywa vdrop bo widze ze jak ustawie 1.6 to i w programie asusa i w cpu-z pokazuje jakies 1.5

jest jakis na to sposob?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moja pojechała do zwrotu , banki pamięci po lewej nie działają

Co do pamięci to umnie też coś dziwnego się dzieje. Czasami przy restarcie płyta wiesza się na DET MEMEORY. Testowałem banki lewe i prawe - nie ma różnicy. Ten sam problem.

Na razie zatrzymałem się na 440x9 na ok 1.5V. Nie mogę się z nią dogadać co do napięć aby pójść wyżej.

ktoś przedstawi swoje ustawienia V?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wszsytko na zielono dla fsb 520.

To na bank nie napiecia...popracuj nad ustawieniami pamieci...

Pogodzilem sie z 0505 i jak narazie jest ok.

Moj E6750 natomiast nie lyka wiekszego MHz niz 3950 - cokolwiek wiecej bez wzledu na Vcore - BSOD w stresie.

Wogle jeszcze nie widzialem bledu w orthosie - zawsze BSOD - niepokoii mnie to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj E6750 natomiast nie lyka wiekszego MHz niz 3950 - cokolwiek wiecej bez wzledu na Vcore - BSOD w stresie.

Wogle jeszcze nie widzialem bledu w orthosie - zawsze BSOD - niepokoii mnie to...

jak nic proc ma ścianę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższych testach okazało się, że 440x9 tez nie jest stabilne. Obniżyłem do 439 i chyba jest OK. Czyli podobnie jak u ciebie 439x9=3951 i przy wyższych FSB też zawsze BSOD a nie błąd w orthos. Próbowałem inne ustawienia pamięci ale nic to nie daje. Aktualnie mam 5:6 czyli 524 a pamieci są 1066. 1:1 na 4-4-4-12 nie działa - ciemność. FSB wall odpada - ten sam proc na QUAD-GT robił 4GHz.

Trzeba czekać na nowszy bios.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogule = nigdy nie mam bledow tylko restarty po BSOD

niezaleznie czy to 3.6GHz czy 4 GHz...po 10 min, stresu wylancza sie komp.

Tempy rozne, wiec ewidentnie brak Vcore - podnoszenie daje efekty.

@maax990Wgraj bios 0505 i nie bedziesz mial dropa. Jedyny klopot to zanizanie napiec biosa... 1.4 Ustawiasz a w windzie masz 1.37 - okolo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi