Wyspa Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 a miales vdroopy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Nie wiem, nie sprawdzałem, ale zapewne tak, bo płytę mam bez moda. Ja nie zwracałem uwagi na tą kwestię bo przy moim WC nawet jak raczyłem Quada napięciem rzędu 1,6V w biosie to jego temperatura w stresie nie przekraczała 60*C. E2200 też nie ma lekko bo mu zapodałem 1,5V w biosie, ale temperaturę w IDLE ma ok 34-36*C a w stresie ok 55*C. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) e to spoko... a moglby mi ktos dokladnie wytlumaczyc jak zrobic vmoda? widzialem gdzies tutaj obrazek ktory costam trzeba zamalowac? i jaki ołówek dokladnie ma byc itd itp : > (nie wiem gdzie ten obrazek jest) :) ja tez bede mial wodne wiec temp pewnie beda niskie w sumie ale zapewne vmod moze sie przydac a przynajmniej warto dowiedziec sie co i jak ;) ale z quada przydaloby sie wycisnąć powyzej 4g hmm : > moze sie uda :) http://pl.youtube.com/watch?v=NNm9O_T0Ifw koles na B3 wycisnął 4g ale na jakim V :D Edytowane 1 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 4GHz będzie ciężko zrobić, choć może na biosie z Rampage lub najnowszym maximusa będzie to możliwe ( u mnie wcześniej płyta kończyła się przy Quadzie na 9x427, 9x429było już nie stabilne i nie pomagało mocne dovoltowywanie całej płyty i procka ). Dużo zależy od tego na jakiego procka trafisz. Zdjęcie moda masz np. w odpowiednim temacie na Techpowerup ( LINK ). Wystarczy przeciągnąć dwa/trzy razy ten rezystorek zaznaczony na zdjęciu. Należy uważać na opiłki grafitu więc dobrze jest za wczasu przygotować sobie pod ręką odkurzacz ( bardzo przydatny przy takich zabawach jest mini odkurzacz pod USB + zasilacz USB pod 220V ), powietrze w sprayu, gumkę i pędzelek z naturalnego włosia ( taki się nie elektryzuje ). Oczywiście niezbędny będzie również odpowiedni ołówek czyli coś miękkiego typu np. 4B. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) kapuje a jak sie to usuwa to zwyklym lakierem do paznokci takim przezroczystym z tego co rozumiem? :) chyba tak ale troche bym sie bał chyba tego robic ale bede gotowy jakby co... mysle tez nad tym maximusem 2 albo maximus formula : P mysle mysle :) moze maximus 2 bedzie stabilniejszy i warto poczekac hmm :) mysle ze poczekam jakie beda opinie o nim :) moze napiecie bedzie stabilne na nim... warto poczekac :) jakby co to byłoby to na najnowszym biosie rampage :) - moze u kogos kto nie robił ołówkowego na tym biosie takie vdroopy nie wystepują już? http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,56287/ !!!!!!! :D ASUS MAXIMUS FORMULA II :D Edytowane 1 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) kapuje a jak sie to usuwa to zwyklym lakierem do paznokci takim przezroczystym z tego co rozumiem? :) chyba tak ale troche bym sie bał chyba tego robic ale bede gotowy jakby co... mysle tez nad tym maximusem 2 albo maximus formula : P mysle mysle :) moze maximus 2 bedzie stabilniejszy i warto poczekac hmm :) mysle ze poczekam jakie beda opinie o nim :) moze napiecie bedzie stabilne na nim... warto poczekac :) jakby co to byłoby to na najnowszym biosie rampage :) - moze u kogos kto nie robił ołówkowego na tym biosie takie vdroopy nie wystepują już? http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,56287/ !!!!!!! :D ASUS MAXIMUS FORMULA II :D Po pierwsze zbastuj z tym komputronikiem, bo pisałem już że to że jakiś sprzęt jest u nich w cenniku to nic specjalnego, jak go mają na stanie to wtedy można się zastanawiać nad zakupem, choć komputronika bym raczej nie polecał bo to jeden z najdroższych sklepów. Prosty przykład jak weszły do oferty karty graficzne "Asus 3870x2 4xDVI" to się na nie z kumplem napaliliśmy i czekaliśmy na nie przez dwa miesiące, aż w końcu on kupił tego radka Sapphire a ja dołożyłem tą kasę do nowego roweru. Natomiast na stanie magazynów komputronika te karty pojawiły się dopiero po ok półtora miesiąca !! Przez ten czas ciągle słyszałem info że będą w ciągu tygodnia/ max dwóch i za każdym razem okazywało się że jeszcze z tą dostawą nie dotarły. Nie ma się więc co podniecać ofertą komputronika. Natomiast jeżeli chodzi o moda to: 1.Na pewno nie usuniesz tego lakierem do paznokci !!! Lakier do paznokci stosuje się przy piszczeniu cewek ( zamalowuje się uzwojenie cewki lakierem aby nie wydawały piszczących dźwięków jak wpadają w wysokie wibracje rzędu 50-60Hz ). 2.Moda zrobionego ołówkiem ściera się po prostu miękką gumką !! 3.Natomiast gadget do paznokci używany jako "czyściwo" do wszelakich past termoprzewodzących lub innych zanieczyszczeń to "Zmywacz do paznokci z ACETONEM" lub np. Alkohol izopropylowy, Aceton techniczny ( zmywacz do paznokci z acetonem można bez problemu dorwać w sklepach Tesco ;) ). Reasumując: 1.moda wykonuje się zamalowując odpowiedni rezystorek miękkim ołówkiem ( dwa, max trzy pociągnięcia ołówkiem 4B wystarczą w zupełności ). 2.usuwa się go miękką gumką. 3.należy uważać aby opiłki grafitu nie zrobiły gdzieś zwarcia ponieważ grafit bardzo dobrze przewodzi prąd i jak by się dostał w jakieś nieodpowiednie miejsce to może być zonk. Jak będę nie długo robił odkurzanie kompa to zrobię tego moda i zapodam info jak się sprawuje. Pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2008 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) ok! doczekac sie nie moge wyników :) ale sprawdz dokladnie jakie miałeś vdroopy przed modem a jakie po ;) moze tym orth programem ;-) a moze jeszcze przed wszystkim wgralbys najpierw bios rampage? podobno lepsze wyniki sie robi ale vdroop chyba zostaje nadal... : > Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) ok! doczekac sie nie moge wyników :) ale sprawdz dokladnie jakie miałeś vdroopy przed modem a jakie po ;) moze tym orth programem ;-) a moze jeszcze przed wszystkim wgralbys najpierw bios rampage? podobno lepsze wyniki sie robi ale vdroop chyba zostaje nadal... : > BIOS od Rampage to konieczność gdy ktoś chce podkręcać na Maximus Formula :P "podobno lepsze wyniki sie robi" - nie podobno tylko na pewno! Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Marcin-prv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 No już nie przesadzaj, nie konieczność, bo na biosach od maximusa też się dobrze podkręca ( ja używałem przez kilka miesięcy 0907 i nie było żadnych problemów z OC, po za oczywiście wallem na 429, ale mi to nie przeszkadzało ponieważ Quad wykręcony do 3,84GHz mi w zupełności wystarczał :) ). Na biosie od rampage jest po prostu więcej ustawień i ponieważ jest nowszy, więc zapewne jest bardziej dopracowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) kencho: czekam z niecierpiwoscią na Twoje wyniki :D Edytowane 2 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 kencho: czekam z niecierpiwoscią na Twoje wyniki :D ( Według "Netykiety" nick'i innych użytkowników powinno się podawać w nie zmienionej formie, czyli w ich oryginalnym brzmieniu, poza wyjątkami które poda ten użytkownik np. zamiast "Cyberdeath" zezwala na używanie formy skróconej "Cyber" ) eee tam wyniki jak wyniki, z biurowym prockiem nic ciekawego nie pokażę :lol2: , z resztą sprzęt mam po Downgrade, a do Upgrade jeszcze kilka miechów zostało :unsure: A tak na poważnie to powinienem jakoś jutro lub pojutrze wziąć się z sprzątanie kompa to zmierzę VCore przed i po modzie to zobaczymy jaka będzie różnica. Muszę tylko odszukać fotkę z tym punktem pomiaru VCore, bo z tego co pamiętam jest on dość solidnie schowany i nie ma do niego zbyt dobrego dojścia. Na szczęście mam na procku blok wodny więc jakoś sobie chyba poradzę ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 za kilka dni? a ja myslalem ze to moze bedzie jeszcze dzisiaj :P Kencho-1 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) za kilka dni? a ja myslalem ze to moze bedzie jeszcze dzisiaj :P Kencho-1 :P No nie no sorry, ale niektórzy pracują i mają jeszcze dodatkowe sprawy do załatwienia i na zabawę w OC zostaje mało czasu :unsure: Jak bym wziął kilka dni wolnego to pewnie bym trochę czasu spędził na zabawie w OC, ale jak na razie to zbyt wiele czasu wolnego nie mam <_< Jutro lub pojutrze tym się zajmę to sprawdzę, więc trenuj cierpliwość. Poza tym muszę najpierw odnaleźć fotkę z punktem pomiarowym VCore. UPDATE: ( Fotkę już mam :) ) Edytowane 3 Czerwca 2008 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 ok bede trenowac :) ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 Rozpocznę trochę inny temat zwiazany z Maximus Formula: Regulacja wentylatora na procesorze. W mojej maszynie posiadam kilka wysokoobrotowych wentylatorów 120mm więc wyobraźcie sobie hałas przy 2700RPM. Mogę niby regulować za pomocą pokrętła, ale robi się to powoli męczące. Nie pisałbym bez powodu, gdyż inne wentylatory można spokojnie regulować w BIOS-ie np. ustawić pożądaną temperaturę lub % mocy na stałe. Mnie interesuje automatyczna regulacja CPU do temperatury. W BIOS-ie przy CPU można wybrać (o ile pamiętam):Optimal, Silent i Performance. Zmiana nic nie daje i wentylator działą cały czas z tą samą prędkością (może potrzebny jest jakiś fan z 4-pinami) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 podepnij pod inne gniazdo na płycie i tam reguluj, a fan na cpu daj na ignore i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 podepnij pod inne gniazdo na płycie i tam reguluj, a fan na cpu daj na ignore i tyle... wozaq Już tak próbowałem, ale jak podepnę pod inne wtedy muszę ignorować odczyt dla CPU (a wtedy pod Windowsem nie pojazuje mi wogóle odczytów z innych wentylatorów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 @Marcin-prv jest zdaje sie jakis tool pod winde co to robi za wsio.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) Właśnie zamontowałem 4GB OCZ 2x2GB PC2-9200 (1150MHZ). Zostawiłem ustawienia po Kingston HyperX PC2-9600 i zmniejszyłem napięcie do 2.1V i wszystko śmiga na 5-5-5-15 Windows Vista SP1 x86 we właściwościach komputera pokazuje 4GB ale już w programach typi Everest czy choćby DXdiag suma RAMU to 3070MB :P Chłodzenie zastosowane na tych pamięciach jest IMPONUJĄCE! Narazie nie mam czasu by pomęczyć te pamięci ale może jutro wycisknę z nich max'a :) Aha... kupiłem też głośniki Logitech G51 (wcześniej miałęm Creative T7900) i powiem z 150W używam może 35% mocy :) Edytowane 4 Czerwca 2008 przez Marcin-prv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) moja juz nie chce pracować stabilnie powyzej 450 FSb - zamowilem Asus P5Q Deluxe ps. co jest z tym hasłem do ftp.asus cos ktos wie ? Edytowane 4 Czerwca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 marcin255A: a co sie stało z Twoją mobo? przez mocne podkrecanie troszke sie zdestabilozowała? i czekam z checią na wrazenia z nowej mobo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 nie wiem nic z nia nie robiłem od miesiaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) marcin255A: a co sie stało z Twoją mobo? przez mocne podkrecanie troszke sie zdestabilozowała? i czekam z checią na wrazenia z nowej mobo :) Chyba nie sądziłeś, że taką płytę kupuje się po to aby trzymać ją na def :D Pomimo prawie roku czasu na rynku płyta ta nie doczekała się porządnego biosu. Całe szczęście, że da się od RAMPAGE zapodać. Asus trzepie płyty jedna za drugą i niestety nie nadąża z biosami. oto kolejny wynalazek: http://www.bit-tech.net/news/2008/06/04/as...-new-features/1 @marcin255A ftp://ftp.asus.com/pub/asus/mb/socket775/Rampage_Formula/ Edytowane 4 Czerwca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) jacekcz: a to tez jest na ddr2? czy ddr3? chyba na ddr3 mi sie wydaje hm? a moze to to samo co asus maximus formula SE tylko nowsze? takie maximus 2 + wodniaczek hm? Edytowane 4 Czerwca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2008 dzieki jacek nie kupuję już takich wynalzazków za dużo poupychane na tych płytach i walą się szybko Potestuje tego P5Q i jak kaszana to na bazar i kupuje DFI na P35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 a gdzie znalazles tego p5q do kupienia? i kiedy dojdzie do Ciebie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Komputronik ma być 3-4 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Właśnie zamontowałem 4GB OCZ 2x2GB PC2-9200 (1150MHZ). Zostawiłem ustawienia po Kingston HyperX PC2-9600 i zmniejszyłem napięcie do 2.1V i wszystko śmiga na 5-5-5-15 Windows Vista SP1 x86 we właściwościach komputera pokazuje 4GB ale już w programach typi Everest czy choćby DXdiag suma RAMU to 3070MB :P Chłodzenie zastosowane na tych pamięciach jest IMPONUJĄCE! Narazie nie mam czasu by pomęczyć te pamięci ale może jutro wycisknę z nich max'a :) Aha... kupiłem też głośniki Logitech G51 (wcześniej miałęm Creative T7900) i powiem z 150W używam może 35% mocy :) no i jest mini recka :rolleyes: http://www.frazpc.pl/b/216247 jedziesz 500 FSB UP , co to za lajt ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 no i jest mini recka :rolleyes: http://www.frazpc.pl/b/216247 jedziesz 500 FSB UP , co to za lajt ? ;) zastanawia mnie tylko to 2.1V. Czy to rzeczywiste czy bios .... jeżeli to wartość ustawiona w biosie to w rzeczywistości jest sporo wiecej. Szkoda, że nie zmierzono napięć miernikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 bedzie pewnie 2,12 - 2,14 szkoda że Marcin-prv nie zapuścił Orthos Large na prio 8 tak z 45 min. ale to już nadaje się do tematu o pamieciach 2x2GB B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...