jacool Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) Oj lipa z tym strapem 400, próbowałem właśnie kombinacji FSB ok 455 / ram ok 1220 i jest wyraźna różnica niż na trochę niższych ustawieniach z pamięciami na 1070 CL4. Na 1220 windozja ładuje się wyraźnie wolniej i samo działanie w windozji jest dużo gorsze ( jakieś odświeżanie okien przez kilka sekund, krzaczory itp.). To niemożliwe, że wolniej działa. Sprawdź w everest memory READ. Zobaczysz, że jest spory zysk. Coś jeszcze chyba ustawienia nie tak skoro jest wolniej - pewnie system niestabilny. PS. O PL6 przy 1200 też mogę zapomnieć. Komp nie wstaje. Pozdrawiam Spróbuj FSB koło 450-460 i dzielnik 3:4 - tylko na tym ustaweiniu uzyskałem PL=6. moje ballistxy chodzą wtedy bez problemu na PL=6. Twoje teoretycznie też powinny. Fajna jest wtedy wydajność pamieci. Edytowane 27 Czerwca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Ok. sprawdzę wieczorem, bo teraz muszę zmykać do pracy. Potestuję i posprawdzam różne ustawienia to dam znać jakie są wyniki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 bios 406 RAMPAGE http://kielbaski.com/pmp/MB/ASUS_X48_SERIE...ormula-0406.zip Link added by pmp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 na rampage pozwala na fajne fsb, 575 3d stabilne z e8500 bez problemu mialem. na maximusie niestety juz tak nie fika radosnie. testowac z mniejsza niz 4x2gb iloscia ramu, nie chce mi sie kompa rozbierac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 na rampage pozwala na fajne fsb, 575 3d stabilne z e8500 bez problemu mialem. na maximusie niestety juz tak nie fika radosnie. testowac z mniejsza niz 4x2gb iloscia ramu, nie chce mi sie kompa rozbierac. Na maximusie x38 nic nie daje ten bios jeżeli chodzi o FSB - tak wskazują pierwsze testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 wniosek taki że Maximus od Rampage nie tylko bios różni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 A do Formula i Formula SE jest ten sam BIOS? Bo na stronie ASUSa nie ma nic do ściągnięcia dla SE - http://support.asus.com/download/download....cial%20Edition) Te dwie płyty różni tylko chłodzenie? Sorry jesli było, ale nie ma FAQ na pierwszej stronie a czytać całego tematu mi się nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) SE to wersja z konewka, non-SE bez konewki. to tyle roznic. a tu 580fsb stabilne na rampage'u. Edytowane 30 Czerwca 2008 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Mój MAXIMUS wczoraj wyzionął ducha. To by było na tyle. Trza coś nowego zapodać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 uuuuuuuuuu to dobrze ,że mi sie udało swojego opchnąć wcześniej ,jak odszedl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 lol! tak po prostu zszedł z tego swiata? a masz gwarancje? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) lol! tak po prostu zszedł z tego swiata? a masz gwarancje? ;) Ano zszedł. Płyta jeszcze na gwarancji. Był jeszcze jeden dziwny objaw. Padł mi ostatnio zasilacz. Kupiłem nowy - BeQuiet! Zasilacz we współpracy z Maximusem pod obciążeniem zaczął wydawać dziwne odgłosy - takie ćwierkanie. Już chciałem go reklamować bo myślałem, że jest wadliwy. Włożyłem dzisiaj do kompa Giga-Byte P35-DQ6 i zasilacza praktycznie nie słychać. :blink: :blink: :blink: PS. DQ6 kończy się z FSB koło 550 :rolleyes: . 530-535 w pełni stabilne. Edytowane 1 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 echhhh Asus Asus jakies zwarcie gdzieś musialo być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Marcin255A Wrzucałeś już może najnowszy BIOS od RAMPAGE na Maximusa 0406? Ja wrzucałem. Nic nie daje - FSB ani drgnęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 ja już nie mam Maximusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 570 fsb przechodzi spi 1M ale PL 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Panowie, Jaki jest ClockGEN przy programiku SetFSB do tej plyty?????? Ktory wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Panowie, Jaki jest ClockGEN przy programiku SetFSB do tej plyty?????? Ktory wybrac? Zawsze używałem AI SUITE - spokojnie wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 (edytowane) Zawsze używałem AI SUITE - spokojnie wystarcza. Zainstalowalem Twoim tropem i jest OK. Czy prawda jest, ze jak przeoverclockuje to juz nie ma mozliwosci powrotu? Np : Daje 420 w AI robie Apply i dziala, ale jak chce zrobic wstecz to juz sie nie. To juz jest znak, ze CLEAR CMOS czeka za rogiem :) Zdziwilem sie, ze zmiana w AI powoduje automatyczna zmiane w Biosie... Edytowane 2 Lipca 2008 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 lepszy jest set fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) Zainstalowalem Twoim tropem i jest OK. Czy prawda jest, ze jak przeoverclockuje to juz nie ma mozliwosci powrotu? Np : Daje 420 w AI robie Apply i dziala, ale jak chce zrobic wstecz to juz sie nie. To juz jest znak, ze CLEAR CMOS czeka za rogiem :) Zdziwilem sie, ze zmiana w AI powoduje automatyczna zmiane w Biosie... Tak to działa - APPLY powoduje zmianę w biosie. Clear CMOS nie musisz używać zbyt często. Płyta bez problemu wstaje jak przesadzisz z OC. AI SUITE nie potrafi zmienić napiecia dla pamięci - nie działało to u mnie. Ustawiałem 2.4V a w biosie była dalej poprzednia wartość. Edytowane 3 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) lepszy jest set fsb Jeszcze mnie oswiec jaki jest ClockGEN do tej plyty, AI Suite nie bardzo mi sie podoba, zawsze uzywalem ClockGena. Uzywam jakiegos ClockGEN'a nie pamietam jakiego, ale nie jestem pewien. PCI-Express wykrywa mi 125, podczas gdy w biosie jest locked na 100. Tak to działa - APPLY powoduje zmianę w biosie. Clear CMOS nie musisz używać zbyt często. Płyta bez problemu wstaje jak przesadzisz z OC. AI SUITE nie potrafi zmienić napiecia dla pamięci - nie działało to u mnie. Ustawiałem 2.4V a w biosie była dalej poprzednia wartość. Pamieci to w ogole lipa, na wstepie mi pokazuje 1.8V i DDR2-667. Jak wstaje? Mi za kazdym razem robi sie czarny ekran i bez CLEAR CMOS ani rusz. Edytowane 3 Lipca 2008 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 ics9lprs919bkl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 ics9lprs919bkl A PCI-Express ile Ci pokazuje na tym ClockGenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 124 Mhz ale nic blizej nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 124 Mhz ale nic blizej nie działa Problem w tym, ze to 124 to tez chyba bug tego ClockGena. Ja mam zalokowane 100 a ClockGen pokazuje 124? Bardziej wierze temu co mam w biosie ustawione :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Ten BIOS 0406 do Rampage to oficjalny czy beta? Wnosi coś ciekawego? Coś dziwnego jest na stronie ASUS-a. W sekcji BIOS 0401 i 0403 są oznaczone jako bety i 0308 niby ostatni wydany, ale w sekcji Map i po rozwinięciu BIOS nie widać informacji że to bety. Jak w końcu jest? Swoją drogą potwierdziło się że mam chyba najgorszą sztukę E8200 na świecie, 3.60 GHz robi na 1.37 V w BIOS, 1.32 V wg czujnika. Wprawdzie nie chciałem i tak jechać wyżej niż 3.60 GHz na 24/7, ale na niższe napiecie liczyłem. Być może ten proc ma jakąś wartość kolekcjonerską, jako że jest tak tragiczny? :) Z innej bajki to póki co testuje się FSB 450 MHz przy PL 9, wszystkie napięcia mostków na minimum. Ile bez dodatkowego chłodzenia można podbić napiecie na NB, i jak się to przełoży na PL? LCD Poster w tej płycie w Windowsie tylko zegar może pokazywać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 mam pytanie do all co mają asus maximus formula... mam problem z klawiaturą ze jak wcisne strzałke do góry + w lewo i dodam pozniej do tego spacje to pipczy mi w systemie i sie dowiedzialem ze moze to byc wina mojej mobo! dlatego chcialem was zapytac czy jak wcisniecie taką kombinacje klawiszy to slyszycie jakies odgłosy!? a jezeli nie to mozecie podac jaką macie klawe? bo skoro to zalezy od mobo czy zacinają sie pewne kombinacje klawiszy czy nie to znaczy ze kazda klawiatura bedzie dobra na np mobo maximusa o ile ten błąd tutaj nei występuje i jezeli zalezy to od mobo : P moze w grach typu gta3 czy wyscigowych ktos naciskał ^ + < i pozniej spacja? i mu nie działała wtedy spacja? jestem bardzo ciekawy waszych odpowiedzi : > Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Klawiatury na PS/2 tak mają, niektóre kombinacje większej ilości klawiszy nie działają. Tak samo nie działa np. strzałka dół + strzałka lewy + B. Klawy na USB pozbawione są tych niedogodności. A co do moich testów to PL 9 wygląda stabilnie, na PL 8 komp nie wstaje. Edytowane 5 Lipca 2008 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Właśnie dokleiłem do mojego mostka północnego jakiś wiatrak 40stke na taśmę 2stronna termo wytrzymałą by Akasa. -8 stopni w dół. Z 55 do 47 przy napięciu podawanym przez Everest jako 1,41V. Przy okazji ponieważ SB i NB są to naczynia połączone (heatpipe) tam też temperatura spadła o tyle samo. To tak w woli testów jakby ktoś chciał coś podziałać w temacie obniżenie temperatur a nie posiada bloku wodnego czyli wersji SE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...