KowalQ Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Witam ko mputer nie widzi mi tego dysku a inne urzadenia pod USb dzialaja.nie wiem czego to moze byc przyczyna.Moja plyta glowana to KOB 266 i ma tylko 2 wejscia USB 1.1.gdy podlaczam dysk do kompa to dioda przy dysku miga.w czym tkwi problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Witam ko mputer nie widzi mi tego dysku a inne urzadenia pod USb dzialaja.nie wiem czego to moze byc przyczyna.Moja plyta glowana to KOB 266 i ma tylko 2 wejscia USB 1.1.gdy podlaczam dysk do kompa to dioda przy dysku miga.w czym tkwi problem?Jeżeli działa na innych komputerach (szczególnie tych nowszych, z USB 2.0 to stawiałbym na za słabe zasilanie z portu USB - dysk nie może wystartować. Jeżeli Twoja obudowa nie ma możliwości podpięcia zasilania (zewnętrzny zasilacz lub z drugiego portu USB) to masz problem... Wtedy pozostaje albo zmiana na jakiegoś leciwego 4200 RPM z małymi wymaganiami prądowymi, albo kupno karty USB 2.0 na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 Nie chciałem zakładać nowego topicu więc zapyatm tutaj: Czy dysk zewnętrzny 2,5'' na usb będzie normalnie działał zarówno z laptopem jak i komputerem stacjonarnym? Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegaRam Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 @Crak - oczywiście. Zwroc tylko uwage na 2 wtyczki USB wychodzace zazwyczaj z takiego dysku. Zazwyczaj w laptopach w instruckji lub na laptopie masz oznaczone 1 USB jako prądowe. Dodatkowa wtyczka jest potrzebna kiedy dysk nie dostaje odpowiedniej ilosci mocy z portu USB i potrzebna mu jest dodatkowa porcja energi. Czasem dlatego nie wykrywa dysku, bo ktos podlaczyl takowy dysk przez zwykly kabel USB od cyfraka a USB nie podaje odpowiedniego napiecia. Wazne aby bylo to wyjscie bezposrednio z plyty głownej nie przez HUB lub cos. Takowe dyski z doswiadczenia wiem ze sprawuja sie wysmienicie z usb 1.1 jak i 2.0 (oczywiscie transfery sa wolniejsze w przypadku portu 1.1) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...