expi Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) Witam, Kupiłem nie tak całkiem dawno laptopa Asus G2P wraz z Vistą Ultimate. Tylko, że teraz spotkał mnie mały problem. Niby da się to przeżyć, ale system zbyt wolno się ładuje. Przejrzałem logi i były tam ostrzeżenia i błędy, że rozruch trwał zbyt długo. Oczywiście przychylam się do opinii logów. B-) Żeby nie było, że dysk jakimiś śmieciami zapakowałem... tylko potrzebne rzeczy. Mam Kasperskyego Internet Security, ale to nie jest jego wina, bo nawet przed zainstalowaniem to się działo. Bardzo bym prosił o napisanie czym to może być spowodowane. Zapis z logów oznaczony jako błąd: "System Windows został uruchomiony: Czas trwania rozruchu : 93468ms IsDegradation : false Godzina zdarzenia (UTC) : 2007-10-15 10:19:37" Pozdro Edytowane 15 Października 2007 przez expi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Z tego logu nic nie wynika, tylko ze system odpalil sie w czasie 1.55minuty ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Cześć mam ten sam problem, co ty system działa doskonale ale ładuje się zbyt długo. Może jest jakiś program typu bootvis na XP. Przejrzałem logi i były tam ostrzeżenia i błędy, że rozruch trwał zbyt długo. Jak przejrzeć te logi ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 moze msconfig i wyrzucuc to co niepotrzebne? mozna powylaczac zbedne uslugi i czas powinien si skrocic, jak narazie z tego co mi wiadomo nie ma bootvisa dla visty a szkoda bo dawal wyrazne skutki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) Ja już maksymalnie zoptymalizowałem to wyłączając usługi. No, ale tak się dzieje nadal, a system po tym włącza się tylko 4 sekundy szybciej(Cenne i to). Ale ogólnie u kumpla na parametrach sprzętu podobnych do moich to działa 2 razy szybciej. W jego logach rozruch trwa niecałą minutę, a konkretnie to średnio 54 sekundy. @Maciej_27: Panel Sterowania\System i Konserwacja\Narzędzia administracyjne\Wyświetl dzienniki zdarzeń. Tak z ciekawości i dla porównania proponuję, żebyście wrzucili tu swoje logi i jeśli nie macie w podpisiku to jaki macie sprzęcik. Byłbym wdzięczny bardzo. :-) Mój(Laptop Asus G2P): Proc: Intel Core 2 Duo 2,0 GHz. Grafa: Radeon X1700 512 MB, RAM: 2048(Dual Channel), Twardziel: (Muszę sprawdzić dokładny model) 160 GB pojemność w każdym razie, A MOBO: niestety nie nauczyłem się na pamięć nazwy xD Ale zrobię to w wolnym czasie. Lapek jest dopiero od 5 dni u mnie. Pozdro Edytowane 15 Października 2007 przez expi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Na lapku to warto by uzywac hibernacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Tylko i wyłącznie??? Nie jest to jakieś szkodliwe dla sprzętu jak tak 24/7, albo na chodach, albo na hibernacji jedzie? Ja bym po 200 latach zawału dostał. :-) Pokusiłem się o zamknięcie usług półpotrzebnych(Tj. często używanych, ale jak coś to sobie je w locie uruchomię). Czas się makabrycznie skrócił. xD "System Windows został uruchomiony: Czas trwania rozruchu : 41807ms IsDegradation : false Godzina zdarzenia (UTC) : 2007-10-15 19:58:15" PONAD POŁOWA! :D Sukces. A znacie jakiś sposób, żeby jeszcze bardziej podkręcić to, ale bez skutków ubocznych jak np. destabilizacja, albo pozbawienie jakiejś dogodności? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Parafrazując Kisiela: „Vista to system operacyjny bohatersko zwalczający problemy nieznane w innych systemach" A przy tym dostarcza nam nowych. :-D Ok... nie marudzę, spróbuję skrócić jeszcze czas ładowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...