matej4fun Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) Witam, dostałem niedawno komputer dell optiplex GX50 no i sprawa była ciężka ponieważ na kompa było założone hasło na biosa, a że go nieznałem postanowiłem wyciągnąć bateryjkę i zworkę ... wtedy zaczął się problem bo nie moglem odpalic windowsa ... nawet nie dalo sie plyty bootowac .. a dysk był maxtor wiec zamieniłem maxtora na wd z mojego starego kompa i ruszył .. udało sie zainstalowac winde i smiga, ale nadal nie rozumiem, dlaczego nie chce czytać maxtora ... może wy wiecie ? oczywiście oba dyski chodzą są sprawne, ale maxtor chodzi na wszystkich kompach jakie posiadam oprócz tego dell'a co dostałem no a problem główny polega na tym, że podczas odpalenia kompa jest to okno powitalne z logiem dell przez ok 50 sekund a następnie pojawia się następny ekran na którym pisze, że drive 1 i drive 2 not found ( w skrócie pisze oczywiście :P ) i są dwie opcje .. wcisnąć F1 i kontynuować (wtedy odpali się normalnie system) albo wsisnąć F2 i przejsc do biosu .. w biosie oczywiscie nie da się ustawić primary i second master ... mozna ustawić ino primary i second slave ... i są odpowiednio na hdd i cd-rom no i tutaj jest moje pytanie, jak zrobić żeby ustawić primary master i żeby nie trzeba było wciskać przy uruchomieniu F1 ? nawet biosa aktualizowałem do wersji 0.6, wszystko przebiegło pomyślnie, ale i tak bez rezultatu .. p.s. wybaczcie że pisze troche niezrozumiale, ale piszę na szybko i jednoczesnie tak prosto jak umiem z góry dzięki, pozdrawiam Edytowane 15 Października 2007 przez matej4fun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...