piotrek Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 mam do wyboru w sumie 3 komputery. Zalezy mi zeby był to komputer maksymalnie wszechstronny i zebym mogl go podłaczy cod monitora w domu. Zamierzam uzywać go ok 3 lat. Chcialbym zeby tez był rozsadnie tani ( nie chce gowna i potem zalowac ze nie doplacilem do tych 3k ktore zamierzam wydac 700zl i miec znaczie lepszy sprzet) W łodzi w różnych sprawach znalalzem 3 w miare godne uzytkowanie. pierwszy: VBI COMPAL 15,4 T7500 (2,2GHz i 4MB) 2x1024 MB 667 GF8600 256MB ma wyjscie VGA za 3800zl - super cena ale to kadłubek no i ma tylko VGA i nie ma systemu drugi: FS Amilo Pi2530 15,4 T7100 1,8 2048MB HD2300 DVI-D i VGA Home Premium za 3600 zł - dobra cena, niezly procek, dobrze z ramem, karta graficzna słabsza no ale ma DVI, system operacyjny, ta karta podobno dobrze wspomaga odtwarzanie filmow HD minusem głownym jest ze to FS i w tej samej cenie jest zdecydowanie slabszy konfiguracyjnie trzeci: HP Pavilion DV6510 15,4 T5450 1,66 1024MB 8400M Vista Premium HDMI cena to tylko 3000zl z pozoru ten trzeci nie ma szans z tamtymi ale : - jest duzo tanszy; jest to Pavilion, ma HDMI, Viste Premium, w miare dobra grafike ktora chyab tez wspomaga odtwarzaanie filmow HD Problem ten komputer ma z mojej prespektywy tylko jeden - procesor. Ram zawsze mozna kiedy dorzucic, a jezeli chodzi o karte graficzna to nie bede jej raczej uzywal do gier (chyab ze tak) jej glonym zadaniem jest podawanie obrazu do matrycy i monitora no i wspomaganie odwatrzaia filmow HD. Co o tym sadzicie czy wybrac jakos za mała cene czy postawic na bezkompromisowa wydajnosc czy te FS ? Z gory dziekuje za kazdy komentarz nawet ten malo fachowy i moze jakies obserwacje ze swojego uzytkowania podobnych komputerow. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Ja bym brał HP, pamięć fakt nie trudno dokupić i wstawić, a procesor to musiałbyś się zapytać sprzedawcy czy jest możliwość zmiany np na T7200. Cena będzie oscylowała w granicach 3.7k ale to będzie najlepszy laptop z tych 3. Poszukaj jeszcze na allegro bo tam tych Pavilonów jest naprawdę dużo, sam ostatnio kupiłem dv6276 ale mi np. mega proc czy super karta nie potrzeba ponieważ laptop do grania nie służy, a stacjonarny i konsola jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) ja tez nei zamierzam grac na tym komputerze. Zalezy mi bardziej na procku. CZy moglbys podac gdzies jakies testy z Everesta 3 i tego "benchamrka" z Visty wstawic na forum ? Bede bardzo wdzieczny Edytowane 22 Października 2007 przez piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) Wynik procka T5500 w benchmarku Visty to 4.7 ale tym się raczej nie kieruj. Jak laptop ma służyć przez około 3 lata szukaj coś w stylu T7200 lub właśnie T7100 chociaż szczerze wątpię, że w pełni wykorzystasz moc T5500 do domowego użytku (nie wliczając gier). Zawsze pozostaje możliwość wymiany procesora, a te pewnie po około roku/półtora stanieją jeszcze ponieważ wejdzie nowa platforma czy coś :) Szukałem trochę na allegro HP - znalazłem wyposażone w 2GB ramu, procek T7300/7100 dysk około 160GB ale wszędzie jest karta Intela X3100. Edytowane 22 Października 2007 przez Alta1r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...