Skocz do zawartości
Shenlong

Sterowniki Do Abit Bx-133 Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretnie - jakich sterowników? Do zintegrowanej karty dźwiękowej? Do zintegrowanej karty sieciowej? Do chipsetu? Generalnie do samej płyty głównej sterowników nie ma, a to co zwykło się ściągać jako sterowniki do płyty głównej ze strony jej producenta to po prostu paczka sterowników do urządzeń na tej płycie się znajdujących.

Jeżeli więc nie ma na stronie producenta płyty takiej "paczki", to najlepiej sprawdzić Everest'em, AIDA'ą lub jakimkolwiek innym programem diagnostycznym markę i model konkretnego urządzenia oraz konkretnie do niego ściągnąć sterowniki. Na przykład: Ja mam płytę główną Gigabyte GA-K8NSC-939. Załóżmy, że potrzebuję sterownik do dźwięku i nie ma tych sterowników na stronie producenta płyty (Gigabyte). Odpalam Everesta, wchodzę w odpowiednią zakładkę i widzę, że mam kontroler "Avance Logic ALC850 AC'97 Audio". Tak więc szukam sterownika konkretnie do tego urządzenia. Ten sterownik akurat znajduje się w pakiecie "Realtek AC'97 Audio Drivers" - tak więc ściągam, instaluję i wszystko gra.

Skoro płytę masz w komputerze, komputer jest sprawny, jest zainstalowany system (i tak dalej), to możesz sprawdzić sprzęt za pomocą programu diagnostycznego Windows. Jeżeli np. nie miałbyś zainstalowanego systemu to możesz skorzystać z dyskietki startowej i programu diagnostycznego spod DOS. W sytuacji, gdy np. obecnie nie masz możliwości dostępu do płyty, możesz też poszukać informacji w Internecie na ten temat.

Wszystko jasne? ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi