grager Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 witam kupilem dzisiaj chwalony na forum router wrt54gl, stracilem pare godzin na konfiguracje i nic :/ moze to zbyt banalny problem i dlatego nie moge nic znalezc na google, wiec licze na pomoc tutaj; otoz jestem w sieci, gdzie rejestruje sie danego mac'a i do niego przydziela sie ip; w komputerze mozna ustawic ip na sztywno, choc zaleca sie korzystanie z dhcp; mam zarejestrowana sieciowke w desktopie i laptopie oraz w routerze i chce zeby router pelnil tylko funkcje switcha ethernetowego i wifi, tak zeby komputery byly na zewnatrz widoczne z danymi adresami ip; router dziala ok, moge pingowac i wszystko jest ok-router jest widoczny ze swiata; tylko nie wiem jak przypisac komputerom ich ip; mimo iz dhcp na routerze jest wylaczone dostaja one adresy 192.168.x.x i lipa :/ [a tak przy okazji: czy router w takim przypadku powinnien miec domyslne ip 192.... czy dac mu jego ip widoczne na zewnatrz przypisane do mac'a?] w chwili obecnej na routerze mam nowe tomato, bawilem sie statycznym dhcp, ale mimo przypisania ip do mac'a nie moglem wyjsc z polaczeniem poza router :( bylbym wdzieczny za jakas pomoc w konfiguracji; pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 (edytowane) hmmm jezeli dobrze rozumiem to interesuje cie tylko AP bez nat. Ustaw Tomato jako AP, podlacz przewod WAN pod zlacza LAN routera. Edytowane 17 Października 2007 przez luki_pc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grager Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 no wlasnie, nie bylo trzeba kombinowac z dhcp i innymi bajerami, tylko podlaczyc router jako switch, nie pomyslalem ze tak sie da ;) zatem wielkie dzieki za pomoc! i jeszcze kilka dodatkowych pytan: wczoraj router pokazywal mi czas, a teraz (w sumie od momentu wlaczenia, zanim cokolwiek zmienilem) niby jest niedostepny, mozna to jakos zrobic zeby bylo ok? czy da sie wysylac automatycznie logi z routera na jakis serwer? w zakladce devices widze adresy mac i przypisane im adresy ip z naszej sieci, na jakiej zasadzie to dziala? tzn. admin wie, ze ja wiem? :) bo potencjalnie cos takiego jest niebezpieczne - klonuje czyjegos mac'a i moge szalec na czyjes konto, wiec albo admin nie powinnien sie zorientowac, ze ja wiem, albo ja nie powinnienem miec do tego dostepnu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 ale MAC w sieci nie jest niczym tajnym W komputerze tez je masz - w konsolce wklepujesz arp -a i masz adresy. Bedzie siec swirowala jak sklonujesz MACa i on wejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...