Skocz do zawartości
Gmilin

Oc Semprona 3100+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam owego semprona i zacząłem się trochę bawić w podkręcanie. Podkręciłem go do 245 *9 i ustawilem napięcie 1,475V. I na razie działa stabilnie, aczkolwiek chciałbym go jeszcze bardziej pokręcić, i tutaj nasuwa mi się pytanie na ile mogę to zrobić bezpiecznie, bo nie wiem czy mogę jeszcze bardziej zwiększyć napięcie i czy mi się coś nie spali... Sempron jest na jądrze Paris jakby co. Proszę o jakieś wzkazówki i rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapytałem tam bo mój sempron nie jest 64.

a niby co jest? 46,5? :blink:

Twój sempron to sempron 64. Zjedź z tym napięciem do 1,4V. te 2.2ghz powinien zrobić z palcem w nosie. Jak daleko możesz bezpiecznie - tak daleko, aż się nie zacznie sam wysypywać. Kontroluj temperaturę (coreTemp).

HT x3

FSB = 300

mnożnik x8

napiecie 1,45V

= 2.4Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydawało mi się po prostu że jakby miał 64 to obsługiwałby aplikacje 64 bitowe a nie obłsuguje takowych po za tym w cpuz nigdzie nie jest napisane że ma 64, a także w specyfikacji produktu też nigdzie tego nie wiedzę. Wnioskuję jednak z Twojej wypowiedzi że nie ma innych niż Sempron64, więc jeśli tak to przepraszam za umieszczenie tego w złym dziale. A co do tego z palcem w nosie to niestety nie chciał się uruchomić na:

napięciu 1.4V

HT x4

FSB = 240

mnożnik x9

i dopiero jak podniosłem do tych 1.475V to przekroczył te 240 :cry:

Edytowane przez Gmilin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie że są :lol: 32 bitowe Semprony 754... rewizje D0 to 32 bit a rewizja E6 to 64 bit... polecam artykulik miłej lekturki B-)

wiem że są i 32 i 64 bitowe. To że jego akurat może być 32bitowe nie zmienia faktu, że mógł zapytać w temacie dotyczącym s64 - kręci się to tak samo

Gmilin everest sobie może odczytywać, napięcia się mierzy miernikiem. Co to za zasiłka?

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi