Jump to content
harvard

Czy Warto Jeszcze Kupowac Thinkpada T41

Recommended Posts

witajcie

nosze sie z zamiarem kupna lapka. mam mozliwosc kupic thinkpada t41 uzywanego 3 letniego. 40hdd, wifi, radeon 9000, intel centrino 1,5, 512 ddr (nie ddr2). za kwote 1300zl + wxp prof

zastanawia msie jednak nad kupnem uzywanego polrocznego acerka na turionie 80 gb, 512 juz ddr2, nagrywarka dvdrw a nie jak w ibm cdrw. i nie wiem co wybrac. wyglad acerka mi sie podoba. wime co ludize psiza o acerkach ale mialem do niedawna jednego i bylem zadowolony. wyglad thinkpada calkowicie paskudny. wprawdzie cienki jest ale wyglad odstrasza.

i nie wiem co robic. niby cena nie wielka ale juz komponenty jakby stare w ibmie.

pozdrawiam

Wszystko zależy do czego go potrzebujesz. Jak tylko do WWW, gadu-gadu i worda to bierz T41 bo wiesz że się nei rozwali za 2 miesiące.

Jak chcesz w coś grać, planujesz vistę itd to przy małym budzecie ludzie faktycznie kupują tanie laptopy. Pytanie tylko czy nie lepiej kupić jakiegoś HP/Toshibe sprowadzonego z zagranicy na allegro - ja bym tak zrobił.

mam obecanego t41 w cenie do ok 1200zl wraz z winxp prof. i zastanawiam sie nad acerkie mz teg owzgledu ze ma tylko ddrki i maly dysk(40gb). takze dokupic trzeba wiekszy i dodatkowy wydatek. a kupujac za 1500 acerka mam radka x1100 dysk 80gb i ddr2 pomijam dvdrw bo mi wystarczy cdrw jaki mam miec w t41. stad moje watpliwosci co do tego thinkpada.

pozdrawiam

Jeżeli lapek do netu to bez namysłu ThinkPad. Miałem model T40, chyba 2 letni i nie zawiodłem się na nim nigdy.

Mimo wolniejszych komponentów jest to SZYBKI komputer.

sluchaj siebieco napisales : mimo wolniejszych jest szybki :|

ogolie jezeli nie potrzebujesz grac etc to i tak brakby acera ma wiekszy dysk ( torrenty etc ) [;

Pietia(lania) - chyba czytaj a nie słuchaj ...

I co jest dziwnego w tym zdaniu?

Osobiście odradzam kupno laptopów na Turionach bo mają dziwną przypadłość nagłego zejścia bez przyczyny. Miałem dwa Acery Ferrari w serwisie...

A co do IBM ThinkPad to są jedne z najtrwalszych lapków jakie mialem okazję serwisować i używać.

Edited by dustone

:huh:

Acer trwalszy od Ibm ?

Szybszy tak ale bardziej awaryjny i w tym wypadku części drogie.

"potrzebny mi w drugim pokoju do necu sciagania itp. nie gram na kompie!"-no do tego jest turion potrzebny i x1100 co?

Za te 300 pln kupi dużo większy dysk i kieszeń 2,5'' na stary.

Acerów trochę ale prawie zawsze usterka była związana z płytą .

Acer ma dużo gorszą obudowę a to sztywność plyty gwarantuje długie użytkowanie -pomijając inne czynniki jak jakość wykonania ,temperatura ,wilgoć itd

Z 5 Acerów na turionach i 3 HP też na turionach seria dv6xxx wszędzie padła płyta albo cpu lub to i to.

IBMów miałem naprawdę dużo i np w t23 padały płyty ale miały po ładnych parę lat i użytkowane były w TPsa (czytaj katowane).

Serie 4x w górę to głównie padające dyski (norma w laptopach) i problemy z taśmą łączącą płytę z LCD ( poprawienie styku pomaga w 90% a koszt z allegro jakieś 80pln)

Z tą loteria masz racje jednak ja stawiałbym na IBM -naprawdę szkoda że Lenovo to już nie to.