Skocz do zawartości
Tobi_

Amd - Rozbudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, proszę o pomoc w konfiguracji.

Obecnie posiadam:

AMD Barton 2500+

Asrock K7S8X

DDR 512 MB 333Mhz

HDD 160 GB + HDD 80 GB (oba ATA)

GeForce 440MX 128MB AGP

Zasilacz Chieftec GPS400-101AA (400W)

Obudowa Tracer DaVinci

nagrywarka i takie tam duperele :)

Zamierzam to wymienić na:

Athlon 64 X2 AM2 - powyżej 4000+ - brać Windsor czy Brisbane? Czy boxowe chłodzenie będzie dobre dla tego proca bez OC? (W kwestii chłodzenia to zamierzam kupić na dniach Scythe Kama Bay bo mam wolne 3 sloty 5,25 i zbyt wysoką temperaturę w obudowie.)

DFI Infinity NF Ultra II-M2

PATRIOT 2x1GB PC6400 LLK 800MHz CL4-4-4-12 - czy to dobry wybór, czy można kupić coś lepszego w cenie ok. 260 zł?

X1950Pro 512MB - chyba, że trafi się okazyjnie X1900XT(X) lub X1950XT(X)

I to na pierwszy rzut, żeby to w ogóle odpalić. Późniejszym zakupem będzie dysk twardy i tutaj również proszę o opinie - jaki dysk ok. 320 GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie Intel ? Jak podkręcasz,to będzie bardzo dobre. Ile masz razem kasy ?

Po pierwsze z powodów ideologicznych ;), a po drugie bo wierzę w to, że podstawka AM2 będzie dłużej mi służyła niż zmienny intel.

Poza tym za cenę ok. 500-550 zł mam świetne mobo + procesor 4000+ - 4400+ - co mógłbyś zaproponować porównywalnego w wydajności w tej cenie ze stajni intela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym za cenę ok. 500-550 zł mam świetne mobo + procesor 4000+ - 4400+ - co mógłbyś zaproponować porównywalnego w wydajności w tej cenie ze stajni intela?

Gigabyte P31 DS3L+Pentium E2140, do tego minuta zabawy w biosie i za taką samą cene masz wyższą wydajność ;] obecnie nie warto pchać sie w AMD

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte P31 DS3L+Pentium E2140, do tego minuta zabawy w biosie i za taką samą cene masz wyższą wydajność ;] obecnie nie warto pchać sie w AMD

Dzięki Fredek, to brzmi rozsądnie - przemyślę to.

A czy ktoś mógłby wypowiedzieć się jeszcze w temacie RAMu?

Kwestię ATI - nVidia rozstrzygnąłem już dawno na korzyść tej pierwszej - po prostu radek spisuje się lepiej w grach, w które ja grywam -> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468

Edit: beka tak, mam zamiar podkręcać - może nie ekstremalnie ale tyle na ile pozwoli chłodzenie, na pewno :)

Edytowane przez Tobi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzałem do Apollo i złożyłem coś takiego:

Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Kingston KVR667D2N5/1G x2 - 150 zł

Procesor Intel Pentium Dual Core E2140 1.6GH 1MB - 213 zł

Płyta Abit IP35-E - 350 zł

Karta GeForce 8600GT Palit 256MB 128b Sonic NE/860TS+T321 - 365 zł

Razem: 1078 zł.

Co prawda chciałem kupić X1950PRO ale jako, że Sonic jest w promocji, trochę mi szkoda dokładać 200 zł do tej karty. Co myślicie o tym zestawie?

A może zamiast Abita wziąć Gigabyte'a P31 DS3L? Będzie jeszcze taniej tylko czy jest równie dobry do OC jak Abit?

Jakie chłodzenie do OC?

Edytowane przez Tobi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi