Skocz do zawartości
cyra

wentylator na gainward gf3 ti200

Rekomendowane odpowiedzi

mam ta karte jakies pol roku, kupiona z drugiej reki...jak glosno u was ona chodzi, u mnie wyjw niemilosiernie.............nie wiem czy z tego powodu oddawac ja do serwisu, czy to normale????? w kazdym razie halas uniemozliwai zostawienie komputera wlaczonego na noc,,,,,,,jest to najglosniejsza czesc w moim kompie

moze ktos ma taka karte i powie jaka u niego jest glosna

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami tak jest jak za malo oleju juz jest w ukladzie silnika, przesmaruj sam wiatrak w srodku, tam gdzie jest mechanizm silnika. W sklepie nie uznaja reklamacji wiatraka !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zalozeniu WC i wyeliminowaniu tym samyym wentyla z proca, wentyl Gainwrda tez stal sie naglosniejsza czescia kompa i dlatego zamierzam zamiast wentyla zalozyc radiator Zalmana NB-32J, co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zalozeniu WC i wyeliminowaniu tym samyym wentyla z proca, wentyl Gainwrda tez stal sie naglosniejsza czescia kompa i dlatego zamierzam zamiast wentyla zalozyc radiator Zalmana NB-32J, co o tym myslicie?

Za maly. Kup na allegro cooler od p3 taki duzy srebrny, pusc wentylator na 5V. jest nieslyszalny. Zreszta sam radiator moze starczy, jak masz dobra cyrkulacje w budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami tak jest jak za malo oleju juz jest w ukladzie silnika, przesmaruj sam wiatrak w srodku, tam gdzie jest mechanizm silnika. W sklepie nie uznaja reklamacji wiatraka !!!

Hehe, a mi uznali. Tzn mojemu kuzynowi tylko ze ja zanosilem karte GF 3 Ti200 Sparkle, wentyl wyje - karta 24misiace gwarancji podobnie jak komp wiec wziolem karte i zanioslem - powiedzialem ze chodzil cicho a teraz zaczoil glosniej niech cos z tym zrobia. Odeslali gdzies, po 2 tygodniach mial kuzyn spowrotem i cisza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a mi uznali. Tzn mojemu kuzynowi tylko ze ja zanosilem karte GF 3 Ti200 Sparkle, wentyl wyje - karta 24misiace gwarancji podobnie jak komp wiec wziolem karte i zanioslem - powiedzialem ze chodzil cicho a teraz zaczoil glosniej niech cos z tym zrobia. Odeslali gdzies, po 2 tygodniach mial kuzyn spowrotem i cisza :D

a jakby zrobil sam zajeloby 15 minut, a nie 2 tygodnie ;)

mam jakis link do instrukcji jak to zrobic, ale jest stary i obrazki zniknely. jak ktos wie o co chodzi sie domysli:

http://news.free4web.pl/PokazNews.jsp?u=32196&n=34711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zrobilem tak (tymczasowo) z tym Gainwardem

1. odpialem wentylator od karty (na wtyczce zaznaczylem gdzie byl czerwony kablek - tak na wszelki wypadek)

2. wyciagnalem kabelki z tej wtyczki firmowej i przelozylem do wtyczki 3pin od starego sfajczonego wentylatora

3. zrobilem przejsciowke z dioda zenera 3.9V

4. podlaczylem przejsciowke z zenerka do MoBo a do przejsciowki podlaczylem ten firmowy wentylator z nowa wtyczka

efekt - wentylator chodzi na ~8V a karta GF3 Ti/450 TV GS spokojnie chodzi na 230/480 (GPU/RAM) - acha musze dodac ze mam w boku obudowy wentylator 80x80x25 (~7V) ktory wieje prosto na AGP i PCI :D

jednym slowem da sie zyc - zobaczymy jak bedzie latem :!:

a w planach mam budowe pasywnego chlodzenia, ale jakos nie moge sie zmusic do kupna blachy miedzianej 2mm - bo jak pomysle ile ciecia mnie czeka to mi sie odechciewa robic ten radiator :(

... i dlatego zamierzam zamiast wentyla zalozyc radiator Zalmana NB-32J, co o tym myslicie?

sadze ze bez dodatkowego wentyla bedzie za slaby - pasuje na styk do GF4 MX440 - podstawowy mankament tego radiatora to mala pow. podstawy - przez te wyzlowbienia na prowadnice - na chipsety i slabsze GPU sie nadaje ale przy GF3 moze byc za slaby bez jakiegos wentylatorka :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...