bartexblues Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Witam, Mam stary komputer z płytą główną MSI MS-6168. Ma zamontowany RAM 2 x 64MB. W celu poprawienia warunków pracy na tym komputerze chcę zwiększyć RAM. Znalazłem informację, że: "It features 2 DIMM slots max of 256MB". I teraz nie wiem... Czy można założyć max 256MB tzn 2 x 128MB (w takim wypadku czy można założyć 1 x 256??? - to ważne), czy może chodzi o to, że do każdego gniazda można założyć po 256MB? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Wszystkich!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Niezależnie od kombinacji kości płyta odczyta max. 256MB RAMu. Upewnij się tylko, że wkładasz tzw. kości BX-owe (dwubankowe, często są one dwustronne, ale to nie jest regułą). W przeciwnym wypadku płyta zobaczy tylko połowę pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Ta płyta oparta jest na chipsecie Intel ZX. Chipset Intel ZX był "okrojoną" wersją chipsetu Intel BX. Głównymi cechami chipsetu ZX były: tylko 2 sloty pamięci, obsługa mniejszej ilości pamięci (łącznie do 256MB) oraz zmniejszona ilość gniazd PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartexblues Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Ok, to już się trochę dowiedziałem. Znalazłem taką pamięć: 256 MB SD-RAM PC100 CL=2 działają na BX - Micron. Rozumiem, że będzie dobra do tej płyty, tylko co to jest CL=2? Jak myślicie - 45 zł to nie za dużo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 CAS_latency <- tu trochę. O resztę pytaj Google. Co do ceny to chyba w sam raz. Dużo taniej raczej nie będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...