Skocz do zawartości
Flux

Zestaw Co Zmienic Co Zostawic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie metodą prób i błędów doszliśmy do tego... Panowie kombinujemy dalej :-P

PLYTA

GIGABYTE GA-X38-DQ6

PROCESOR

INTEL Core 2 Quad Q6600 2.40GHz 8MB LGA-775 (rev.G0)

GRAFIKA
Radeon 2900pro OC do xt
LUB

Ge-Force 8800GTS

RAM
OCZ 4x1GB QUAD 800DDR CL4-5-4-18 PLATINUM

Narazie ten ale pewnie bedzie bez przedrostka quad

ZASILACZ
Corsair 520W

Chlodzenie
Scythe Mugen

Buda
Chieftec Dragon Medium Tower

Ma to byc zestaw do szybkiej pracy na pare lat jak i do grania.
Prosze o propozycje ewentualnych zmian

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź sobie tańszego procka np E6750 i grafikę 8800GTS pamięci do tego jakieś zwykłe 800 (nie muszą być z dopiskiem Quad) , co do płyty to nie wiem czy warto dawać az tyle kasy za nią lepiej cos pod P35 wyjdzie taniej i możesz troche kasy na lepszą grafikę dorzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - Szalenie nie opłacalny. Grafika - 512MB to już przesada, a co mówić o 1024MB Ee... lepiej napisz ile masz kasy na zestaw.

Na zestaw posiadam ok 3700zl

W glownym zamierzeniu czesci maja byc dobre bo nie zamierzam w przeciagu roku poltora zmieniac tego na cos innego

Bede wdzieczny za kazda wypowiedz nawet jezeli ma wiazac sie z krytyka...

Ja osobiscie nie orientuje sie co teraz jest dobre i raczej nie bede nieczego podkrecal dlatego zdaje sie na seryjna czy jak kto woli fabryczna moc podzespolow...

chcialbym zeby komputer byl wypasiony w tym przedziale cenowym

nowe propozycje plyty glownej

Plyta1

Plyta2

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 1GB na karcie graficznej... Szkoda ze przy rozdzielczosci wiekszej niz 1600x1200 gry beda ciagle patrzec na niedobor GPU zamiast komfortowa ilosc pamieci. Wiec rozmawiamy o 512MB max.

Procesor - skoro wychodzisz z zalozenia ze nie bedziesz wymieniac przez ~rok to smialo. Tylko trzeba sie liczyc ze C2Q wymaga do oc poteznego chlodzenia.

Plyta - hmm moze porownaj sobie P5K Premium oraz ABIT IP35 Pro ze Stikerem? Bo latwo jest brac najdrozsza ale czy napewno bedzie dla Ciebie najlepsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 1GB na karcie graficznej... Szkoda ze przy rozdzielczosci wiekszej niz 1600x1200 gry beda ciagle patrzec na niedobor GPU zamiast komfortowa ilosc pamieci. Wiec rozmawiamy o 512MB max.

Procesor - skoro wychodzisz z zalozenia ze nie bedziesz wymieniac przez ~rok to smialo. Tylko trzeba sie liczyc ze C2Q wymaga do oc poteznego chlodzenia.

Plyta - hmm moze porownaj sobie P5K Premium oraz ABIT IP35 Pro ze Stikerem? Bo latwo jest brac najdrozsza ale czy napewno bedzie dla Ciebie najlepsza?

Rozumiem ze karta graficzna ma miec maxymalnie 512 bo 1024 i tak nie spelni swojej roli...

Procesor...hmmm :) jestes dotychaczas jedyna osoba która go nie skrytykowala...wiekszosc ludzi (bo nie tylko tutaj zadawalem takie pytanie) krytykowala i mowila ze przerost formy nad trescia.

Co do chlodzenia to nie bedzie problem :)

Plyta-masz racje wybieralem najdrozsza patrzac na bajery latwe podlaczanie poszczegolnych guzikow typu power reset przy zworkach wyswietlacz lcd informujacy o bledach itd...

3700zl i grafika na ktorej nowe gry wypluja 15 fps.. :blink:

Czekaj na 8800gt!!! 8600 omijaj szerokim łukiem

Mozna poczekac tyle ze bedzie to zwiekszenie ceny komputera wydaje mi sie ze 8800gt nie bedzie tania wiec wyjdzie na to ze 3700 + 8800gt :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź sobie Gecube Radeon 2900 Pro 512 mb- więcej pamięci od 8800gts 320 mb co pokazało klase w dircie w full+1600x1200 bo w gtsie sie zapchała pamięć. Jeśli ten procek to tylko rev.G0 - lepiej się kręci i jest chłodniejszy. Do chłodzenia polecam scythe infinity. Zasilaczmożesz wziać Corsair 520W - jest sporo mocniejszy. Pamięci weź tańsze, bez dopisku Quad lub od razu 2x2gb(OCZ Vista upgradable). Płyta nieco za droga i stara. Lepiej DFI Blood Iron P35 T2RL lub tańszy Foxcon P35A(obsługuje crossfire, więc do radzia w sam raz) . W te płyty w przyszłości będziesz mógł wsadzić Penryna, a więc są bardziej przyszłościowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samego procka nie mozna krytykowac - bo jest fajny i z checia bym sie nim pobawil. Reszta pewnie chwycila sie pomyslu gdzie w ~80% wykorzystac cztery jajka - profesjonalna obrobka obrazu? Grafika? Serwerek na firmowe biuro? A do tych zadan dodatkowo przydalby sie raid 0/raid 3 z szybciutkich dyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź sobie Gecube Radeon 2900 Pro 512 mb- więcej pamięci od 8800gts 320 mb co pokazało klase w dircie w full+1600x1200 bo w gtsie sie zapchała pamięć. Jeśli ten procek to tylko rev.G0 - lepiej się kręci i jest chłodniejszy. Do chłodzenia polecam scythe infinity. Zasilaczmożesz wziać Corsair 520W - jest sporo mocniejszy. Pamięci weź tańsze, bez dopisku Quad lub od razu 2x2gb(OCZ Vista upgradable). Płyta nieco za droga i stara. Lepiej DFI Blood Iron P35 T2RL lub tańszy Foxcon P35A(obsługuje crossfire, więc do radzia w sam raz) . W te płyty w przyszłości będziesz mógł wsadzić Penryna, a więc są bardziej przyszłościowe

Czy takie plyty takze wchodza w gre i czy beda ok ?

Plyta1

Plyta2

Plyta3

Szczerze mowiac to procka niechcialbym zmieniac ewentulanie graika pamieci i plyta...

Zalezy mi takze na minimun 6xSATA bo bede chcial wlozyc tam pare dyskow

Grafika

Kwestia tylko czy bedzie ok ?

Ogolnie zalezy mi zeby nie isc w gotowy sestaw taki jak sa na forum...

Chcialbym miec cos zlozonego wspolnie przez was...

Wiem ze wiekszosc zna sprzet z autopsji i moze cos na jego temat powiedziec dlatego zalez mi aby na tym forum zakonczyc i utworzyc finalna wersje komputera

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stać cię na tego Gigabyte to bież. Na MSI nie patrz, bo trochę marna w podkręcaniu jest. Ten radeon to nic innego jak 2900xt z wolniejszymi taktami, więc lekkie oc i gotowe- wydajność xt za 200zł mniej. Według mnie lepiej teraz tańszego proca, a w lutym przesiadka na penryna , ale jak wolisz, dualcore2600 by ci styknął chwilowo jeśli @3Ghz. Jaką budę bierzesz?? Bo chłodzenie nie wiem jakie zaproponować- jeśli duża to bierz Infinity (wydajne i dość tanie).

Edytowane przez rafal102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stać cię na tego Gigabyte to bież. Na MSI nie patrz, bo trochę marna w podkręcaniu jest. Ten radeon to nic innego jak 2900xt z wolniejszymi taktami, więc lekkie oc i gotowe- wydajność xt za 200zł mniej. Według mnie lepiej teraz tańszego proca, a w lutym przesiadka na penryna , ale jak wolisz, dualcore2600 by ci styknął chwilowo jeśli @3Ghz. Jaką budę bierzesz?? Bo chłodzenie nie wiem jakie zaproponować- jeśli duża to bierz Infinity (wydajne i dość tanie).

Co to jest penryn to nie bede juz pytal tylko zpytam google...kwestia ile bedzie kosztowal i o jakiej mocy...

Bude mam od dawna buda

No poczytalem i powiem tak...jak najbardziej jestem nacechowany na penryna tyle ze tutaj mam 4 rdzenie za 900zl a w penrynie podejrzewam ze 900zl na poczatku na wersje dwu rdzeniowa moze mi nie starczyc...

Ja proponowalbym moze nawet scythe mugen w sumie 30g roznicy i lepsza wichura...

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mugen = Infinity v2 [;

Penryn - jak to przy nowosciach cena bedzie zabijac.

Wiem wiem ze to ulepszone Infinity :)

A na Penryna to moze sie zapatrze za pol roku minimum :)

Orgiusz czy my nie mamy podobnej budy ? :) a przynajmniej tej samej firmy ?

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]

Malo osob bralo czer... ceglasta [;

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2272523

[/ot]

[ot]

Tak tak Ceglasta :P tak sobie mow :P heheh

Ale powiem ci ze kocham tą bude i jak dotad moze z jedna tak piekna widzialem...

Jak ja kupowalem to 700zl kosztowala...ach to byly czasy...radeon 9600xt athlon 2000 512mb ramu i to bylo super :P

Z tego co widze na stronie producenta to odeszli od kolorow typu zolty ceglasty czy cos w tym stylu...

ja do mojej mam takiego bajerzyka jeszcze akasa

[/ot]

Ok i czekam na dalsze propozycje co do czesci...aktualny stan ktory zostal ustalony widoczny jest na samej gorze

Edytowane przez Flux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto mowil o 8800gts 320?

CZEKAC DO 29 pazdziernika na 8800gt 512 za 820zl ktory zjada tego radka i 8800gts 320 na sniadanie:)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto mowil o 8800gts 320?

CZEKAC DO 29 pazdziernika na 8800gt 512 za 820zl ktory zjada tego radka i 8800gts 320 na sniadanie:)

pzdr

Zasilacz juz zatwierdzony :)

Teraz tylko pytanie czy faktycznie 8800gt bedzie kosztowal 820zl ? jezeli 8800gts kosztuje ok. 1200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowalbym jednak wziac np jakiegos E2160 podkrecic na 3GHz i masz calkiem niezla wydajnosc jak na dzien dzisiejszy.... Poczekasz jakies 6-12 miesiecy i wtedy kupisz Penryna jak juz troche stanieje, sam tak zamierzam zrobic. Przypuszczam ze e2160@3Ghz nie ogranicza na dzis dzien kompa w zadnym zastosowaniu... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslisz ze ona bedzie ok ? tzn czy nic w przedziale cenowym do 1000zl na grafike nie znajde ?

napisz do tych redaktorów oni może znają konkretną odpowiedź.

Jak karty wyjdą pojawią się testy i opinie użytkowników wtedy będzie konkretna odpowiedź.

Znak.pl słynie w wystawianiu kart-duchów.

Jak Ci się nie pali to poczekaj z kartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena - niedługo musi spadnie, jak będzie więcej kart.

Ja bym brał Palita chyba :)

Szczerze denerwuje mnie juz czekanie bo kompa chcialbym zlozyc finalnie na święta ale z drugiej strony nie ma co sie spieszyc i przepłacać na tej karcie jezeli ma jeszcze stanieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi