Skocz do zawartości
stasimon

Jaki Router Kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

z gory przepraszam jesli temat byl walkowany na forum ale nie wiem nawet jak znalez odpowiedzi na to pytanie!

opisze moze do czego mi jest ten router potrzebny:

mieszkam w uk aktualnie i potrzebuje router z AP i switchem, ktory bede mogl podpiac pod lacze z BT (taka nasza neostrada), mam 4 kompy w domu, 2 lapki przez wifi i dwa stacjonarne na kablu - chodzi mi o taka funkcje (oprocz standardowych przekierowac portu, ustawienia MAC recznie) podzialu lacza, tzn. chce np. na sztywno przydzielic na jednego kompa ok 30% lacza bo koles non stop ma emule wlaczone (bez przekierowania portu) i wtedy ja np. nie moge grac po necie!

druga opcja jest AP - czyli jak mam u babci neta z tpsa i kupie drugi taki sam router to czy jeden moze dawac neta radiowka a drugi router go odbierze i podzieli w sieci LAN?

+ mozliwosc podpiecia zewnetrznej anteny - cena tak w okolicahc 250zl

no i zeby konfiguracja nie byla jakas super skomplikowana!

czytalem pare dobrych rzeczy o Linksysach ale nie bardzo wiem jaki model, jaki soft, itp...

z gory dzieki za pomoc

pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WRT54GL

tylko do tego routerka potrzebuje jeszcze modem ADSL a mi zalezy aby wszystko bylo w jednej skrzynce!

Zapytam jeszcze raz zatem - potrzebuje router wifi z wbudowanym modemem oraz:

- przekierowywanie portow

- podzial lacza na kompy (tak zeby jednemu kompowi dac np. 25% lacza)

- reczne przydzielania MAC

- mozliwosc wymiany na zewnetrzna antene!

- duza stabilnosc

pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego nie możesz dokupić modemu...? Routery typu "All in one" są mniej stabilne (wiem z doświadczenia i router'a z modem więcej nie kupię!) a poza tym jak będziesz miał w przyszłości np. inne łącze to router z portem WAN doskonale będzie się nadawał, tym bardziej jeżeli miał by to być Linksys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wszystko pieknie by bylo gdyby ten wrt54gl lub wrt54g mial wbudowany modem, niestety musialbym miec dodatkowy modem adsl a tego wlasnie chce uniknac!

To to bierz jakies gowno z modemem ktore ma kiepski qos/podzial i sie zawiesza ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem jeszcze 3coma ale nigdzie nie pisalo czy ma odkrecana antenke! D-link odpada bo wiecej z nim klopotow niz pozytku, wiec chyba zostaje ten Linkys WAG354G - znalazlem w miare tani na tej aukcji:

http://cgi.ebay.co.uk/LINKSYS-WAG354G-DE-W...VQQcmdZViewItem

pisze, ze jest to model z Niemiec, ale przeciez wszystkie modemy maja wszedzie takie samo wejscie z lini telefonicznej?

nie mam pojecia jaki inny model moglbym jeszcze wybrac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się podepnę pod temat. Jaki router wybrać?

1

Linksys AM200-EU ADSL Modem+Linksys WRT54GL-EU + oprogramowanie Tomato

(z tym oprogramowaniem posiada możliwość w miare dokładniego podziału netu<szkoda tylko że nie po MAC tylko IP>

cena 350 zł

lub

Linksys AM200-EU ADSL Modem + Router PLANEX BRL-04UR + Ovislink WL-5460AP v2

( tu mogę dzielić neta za pomocą MAC-u)

cena 440 zł

Pare postów ktoś radził to 1 rozwiązanie, ale czy to 2 nie będzie lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem

Linksys AM200-EU ADSL Modem+Linksys WRT54GL-EU + Ovislink WL-5460AP v2(samego Ap chce wyciągnąc na dach), do końca tygodnia ma wszystko dojśc - puźniej testy

Zastanawiałem się jeszcze nad Draytekem 2700G(wszystko w jednym) i już prawie go kupiłem, lecz coś mnie tkneło i weszłem na support drayteku i tam sami przeczytajcie

http://www.forum.draytek.pl/viewtopic.php?...00g&start=0

odradzam wszystkim zakup all in one

Edytowane przez Snake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeślichodzi o sam modem, to czemu nie, ważne żeby razem to wszystko chodziło bezawaryjnie. B-)

PS.

Cóż jak narazie to ten model mnie rozczarował wrt54gl niemoge się do niego dostać :(

Rozpakowałem, podpiołem i wklepuje 192.168.1.1 i nic BŁĄD. Pinguje też nic jakby niebył podpięty, zmieniam kabelek bo może uszkodzony, też nic. Masakra. :mur:

Edytowane przez Snake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam Linksysa WAG200G ktorego uzywam i nie mam z nim najmniejszego problemu. Stabilny i ma dobry zasieg w domu. Posiada wbudowany modem adsl annex-a czyli do neostrady. Konfiguracja trwa 5 minut - konfigurator z plyty instalacyjnej. Pozniej mozna oczywiscie bawic sie dokladniej w konfig.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobieranie adresu masz na auto ? ;]

Aha i mam nadzieje ze nie podpieles skretki z kompa pod WAN

widocznie cos zle robisz...

IP mam przypisane stałe

Kabelek mam podpięty pod switch

Jak tu można się pomylić?

edit

Wszysko gra i buczy wystarczło ustawić na automat.

Edytowane przez Snake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi