stasimon Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 witam z gory przepraszam jesli temat byl walkowany na forum ale nie wiem nawet jak znalez odpowiedzi na to pytanie! opisze moze do czego mi jest ten router potrzebny: mieszkam w uk aktualnie i potrzebuje router z AP i switchem, ktory bede mogl podpiac pod lacze z BT (taka nasza neostrada), mam 4 kompy w domu, 2 lapki przez wifi i dwa stacjonarne na kablu - chodzi mi o taka funkcje (oprocz standardowych przekierowac portu, ustawienia MAC recznie) podzialu lacza, tzn. chce np. na sztywno przydzielic na jednego kompa ok 30% lacza bo koles non stop ma emule wlaczone (bez przekierowania portu) i wtedy ja np. nie moge grac po necie! druga opcja jest AP - czyli jak mam u babci neta z tpsa i kupie drugi taki sam router to czy jeden moze dawac neta radiowka a drugi router go odbierze i podzieli w sieci LAN? + mozliwosc podpiecia zewnetrznej anteny - cena tak w okolicahc 250zl no i zeby konfiguracja nie byla jakas super skomplikowana! czytalem pare dobrych rzeczy o Linksysach ale nie bardzo wiem jaki model, jaki soft, itp... z gory dzieki za pomoc pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 czytalem pare dobrych rzeczy o Linksysach ale nie bardzo wiem jaki model, jaki soft, itp... WRT54GL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 WRT54GL tylko do tego routerka potrzebuje jeszcze modem ADSL a mi zalezy aby wszystko bylo w jednej skrzynce! Zapytam jeszcze raz zatem - potrzebuje router wifi z wbudowanym modemem oraz: - przekierowywanie portow - podzial lacza na kompy (tak zeby jednemu kompowi dac np. 25% lacza) - reczne przydzielania MAC - mozliwosc wymiany na zewnetrzna antene! - duza stabilnosc pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Zainteresuj sie firma Draytek : http://draytek.pl/index.php?k=strony_p&m=83&ns=72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) jesli chcesz miec porzadny podzial lacza to tylko wrt54gl.... Edytowane 19 Października 2007 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 i wszystko pieknie by bylo gdyby ten wrt54gl lub wrt54g mial wbudowany modem, niestety musialbym miec dodatkowy modem adsl a tego wlasnie chce uniknac! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Nie rozumiem dlaczego nie możesz dokupić modemu...? Routery typu "All in one" są mniej stabilne (wiem z doświadczenia i router'a z modem więcej nie kupię!) a poza tym jak będziesz miał w przyszłości np. inne łącze to router z portem WAN doskonale będzie się nadawał, tym bardziej jeżeli miał by to być Linksys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 i wszystko pieknie by bylo gdyby ten wrt54gl lub wrt54g mial wbudowany modem, niestety musialbym miec dodatkowy modem adsl a tego wlasnie chce uniknac! To to bierz jakies gowno z modemem ktore ma kiepski qos/podzial i sie zawiesza ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) AM200 + WRT54GL (Tomato) potrafi bardzo duzo... ale czy to jest takie zle http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywn...pelny,id,36128/ ??? Edytowane 20 Października 2007 przez luki_pc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Nie wiem nie mialem stycznosci, ale strasznie drogie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 a Linksys WAG354G ? ma odlaczana antene tylko nie wiem jak sie sprawuje? czy jest na niego jakis alternatywny soft? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 z tego co wiem to niema nic alternatywnego na routery z adsl :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 znalazlem jeszcze 3coma ale nigdzie nie pisalo czy ma odkrecana antenke! D-link odpada bo wiecej z nim klopotow niz pozytku, wiec chyba zostaje ten Linkys WAG354G - znalazlem w miare tani na tej aukcji: http://cgi.ebay.co.uk/LINKSYS-WAG354G-DE-W...VQQcmdZViewItem pisze, ze jest to model z Niemiec, ale przeciez wszystkie modemy maja wszedzie takie samo wejscie z lini telefonicznej? nie mam pojecia jaki inny model moglbym jeszcze wybrac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Ja się podepnę pod temat. Jaki router wybrać? 1 Linksys AM200-EU ADSL Modem+Linksys WRT54GL-EU + oprogramowanie Tomato (z tym oprogramowaniem posiada możliwość w miare dokładniego podziału netu<szkoda tylko że nie po MAC tylko IP> cena 350 zł lub Linksys AM200-EU ADSL Modem + Router PLANEX BRL-04UR + Ovislink WL-5460AP v2 ( tu mogę dzielić neta za pomocą MAC-u) cena 440 zł Pare postów ktoś radził to 1 rozwiązanie, ale czy to 2 nie będzie lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Na to Tomato można przydzielać prędkość (i w ogóle dostęp do netu po MAC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 No to ładnie. Jeszcze jedno Czy ktoś próbował zapakować to w skrzyneczke i zamontować obok anteny dookólnej. Jak to się spisuje na zewnątrz w zime i lato? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 No to ładnie. Jeszcze jedno Czy ktoś próbował zapakować to w skrzyneczke i zamontować obok anteny dookólnej. Jak to się spisuje na zewnątrz w zime i lato? dobrze, moj juz 2 rok na dachu wisi :razz: zero problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 z tego co wiem to niema nic alternatywnego na routery z adsl :( jest, jak na lekarstwo ale jest.. co do tematu kup 2 osobne, to lepsze rozwiazanie tak jak pisali poprzednicy, stabline i oprogramowanie lepsze (alternatywne przede wszystkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Wybrałem Linksys AM200-EU ADSL Modem+Linksys WRT54GL-EU + Ovislink WL-5460AP v2(samego Ap chce wyciągnąc na dach), do końca tygodnia ma wszystko dojśc - puźniej testy Zastanawiałem się jeszcze nad Draytekem 2700G(wszystko w jednym) i już prawie go kupiłem, lecz coś mnie tkneło i weszłem na support drayteku i tam sami przeczytajcie http://www.forum.draytek.pl/viewtopic.php?...00g&start=0 odradzam wszystkim zakup all in one Edytowane 13 Listopada 2007 przez Snake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 ja bym wybrał tanszy modem np ten http://www.allegro.pl/item269499348_us_rob..._net24_itp.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) ja bym wybrał tanszy modem np ten http://www.allegro.pl/item269499348_us_rob..._net24_itp.html A dokładny podział łącza, poczytaj wyżej. Jeśli do domowego użytku jak najbardziej Edytowane 15 Listopada 2007 przez Snake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 wróóóóóć. bo nie rozumiem, zgadzas sie ze mna czy nie ? :> WRT54GL + 9003 jako modem w trybie bridge + alternatywny soft. Taka moja opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Jeślichodzi o sam modem, to czemu nie, ważne żeby razem to wszystko chodziło bezawaryjnie. B-) PS. Cóż jak narazie to ten model mnie rozczarował wrt54gl niemoge się do niego dostać :( Rozpakowałem, podpiołem i wklepuje 192.168.1.1 i nic BŁĄD. Pinguje też nic jakby niebył podpięty, zmieniam kabelek bo może uszkodzony, też nic. Masakra. :mur: Edytowane 15 Listopada 2007 przez Snake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) pobieranie adresu masz na auto ? ;] Aha i mam nadzieje ze nie podpieles skretki z kompa pod WAN widocznie cos zle robisz... Edytowane 15 Listopada 2007 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 A ja polecam Linksysa WAG200G ktorego uzywam i nie mam z nim najmniejszego problemu. Stabilny i ma dobry zasieg w domu. Posiada wbudowany modem adsl annex-a czyli do neostrady. Konfiguracja trwa 5 minut - konfigurator z plyty instalacyjnej. Pozniej mozna oczywiscie bawic sie dokladniej w konfig. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 (edytowane) pobieranie adresu masz na auto ? ;] Aha i mam nadzieje ze nie podpieles skretki z kompa pod WAN widocznie cos zle robisz... IP mam przypisane stałe Kabelek mam podpięty pod switch Jak tu można się pomylić? edit Wszysko gra i buczy wystarczło ustawić na automat. Edytowane 16 Listopada 2007 przez Snake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@p1tano Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 używam linksys wag200g, cudo, prosty w obsłudze, idealny w domowych warunkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 IP mam przypisane stałe Kabelek mam podpięty pod switch Jak tu można się pomylić? edit Wszysko gra i buczy wystarczło ustawić na automat. tak jak pisalem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 nie zasmiecajac forum opdepne sie tutaj. czym roznik sie WRT54GL od WRT54GL-EU? Czy do obu mozna zaladowac Tomato? I czy występują jakies inne rev. niz 1.0 lub 1.1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 niczym, EU to wersja na rynki Europy. Nie ma inych GL tylko 1.0 i 1.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...