Air Moss Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 witam, Mam do wyboru w podobnej cenie nowego e2160 badz uzywanego c2d6300. Co lepiej wybrac jesli mysle o podkrecaniu ale tez niewiadomo ile nie zamierzam wydawac na plyte/ram Plyta GA-965P-DS3 chyba ze w tej cenie jest ciekawsza opcja? A kosci ram KingMax DDR2 1GB 667 ewentualnie KingMax DDR2 1GB 800, roznica kilku zl w cenie. Moj zasilacz: Tagan 380W Ile przy takim zestawieniu komponentow powinienem wycisnac z takich procesorow (przypuscmy na standardowym coolerze i jakims innym/jakim?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Zdecydowanie Intel Dual-Core E2160 1.8 GHz, lepiej sie podkreca, (jesli myslisz o podkrecaniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 e2160 ze wzgledu na wyższy mnoznik (łatwiejsze OC) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) E2160@OC, potem Penrynn ;) Edytowane 18 Października 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Moss Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 A cache jaki bedzie mial wplyw na szybkosc? W niektorych testach widac calkiem spora roznice, np PI czy szczegolnie w HL2. Przy roznicy 150Mhz po podkreceniu na korzysc E2160, E6300 jest gora w wiekszosci testow. Korzystam tez z aplikacji graficznych, ale niestety nie natrafilem na testy zaleznosci cache/szybkosc w tychze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Skoro to uzywany E6300 to dowiedz sie na ile 'leci' ten proc, o ile osoba go uzywajaca krecila go. ;] Roznica wydajnosci miedzy 1MB a 4MB cachu przy tych samych zegarach przewaznie wynosi 2-5%, choc zdarzaja sie aplikacje gdzie cache ma wiecej do 'powiedzenia'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Moss Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 nie krecila, a roznica to chyab 1mb cache, E6300 ma 2? niby 1-5% w wiekszosci, Ale w HL2 roznica 56 a 71 fps jednak jest kolosalna (choc to 4vs 2mb a nie 1) http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1668 A zreszta wezme chyab tego E1260 najwyzej potem sprzedam i wymienie :) Ten ram http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+667 badz http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+800 nadadza sie do podkrecenia E1260 do 3ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 nie krecila, a roznica to chyab 1mb cache, E6300 ma 2? niby 1-5% w wiekszosci, Ale w HL2 roznica 56 a 71 fps jednak jest kolosalna (choc to 4vs 2mb a nie 1) http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1668 A zreszta wezme chyab tego E1260 najwyzej potem sprzedam i wymienie :) Ten ram http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+667 badz http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+800 nadadza sie do podkrecenia E1260 do 3ghz? No fakt E6300 ma 2MB cache, moj blad. ;] Co do roznicy w fps w HL2 to musiala zajsc jakas pomylka, bo w zyciu sam cache (2MB vs 4MB) nie bedzie mial wplywu na tak duza roznice w wydajnosci gier. A co do ramu to bralbym 800MHz z racji na wiecej dostepnych dzielnikow pamieci (mozemy go sobie zawsze ustawic na 667 i dac inny dzielnik). ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 A czy grając w grę (przy wyłączonej opcji pokazywania FPSów) widzisz różnicę pomiedzy 70 a 50 fps? Bo chyba dopiero jak spadnie w okolice 30-20fps to ludzie oko wyraźnie widzi te spadki. Także pytanie cze te 20fps więcej (których nie zauważysz) jest warte dodatkowych pieniędzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Moss Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 popatrz na te roznice pod katem procentowym, ta gra mnie srednio obchodzi, nawet jej nie tkne ;) 70 a 50 to jest 30% spadku. Skoro istnieje gra, gdzie przewaga jest tak znaczna, to rownie dobrze moga wyjsc kolejne, nowsze, w ktorych nie bedzie juz 70-50 lecz 30-20 a przy 20 juz roznice widac. Skoro taka przewaga jest w jakiejs "glupiej" grze to co dopiero moze byc (choc nie musi) w takiej Mayi, Autocadzie, 3dstudio (nie znalazlem testow w tych programach niestety) badz przy wykonywaniu kilku watkow jednoczesnie (nie wiem jak bardzo cache ma na to wplyw). Tak wiec pytanie na koniec powyzszego posta, jest zle sformuowane, biorac pod uwage fakt ze to nie chodzi o HL, ktorego swoja droga nie znosze ;) Tak czy inaczej raczej zdecydowalem sie na E2160, dzieki wiec za wszelkie sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 By sie upewnic, ze dokonales slusznego wyboru przeanalizuj sobie ta stronke. ;] Testy Core - 1 MB vs. 2 MB vs. 4 MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Zdecydowanie Intel Dual-Core E2160 1.8 GHz, lepiej sie podkreca, (jesli myslisz o podkrecaniu)Lepiej od mojego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 3,5GHz raczej mało która sztuka robi, jeśli o to Ci chodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 tak trochę ot - rozważałem przesiadkę na pdc poczytałem test i chyba jednak się wstrzymam, no chyba żeby trafiła się tania selekcja na=>3,5ghz.. wydajność przy tych 3,15ghz nie jest dużo większa niż amd @ 3ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 ale masz jedno jajko gratis (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Plyta GA-965P-DS3 chyba ze w tej cenie jest ciekawsza opcja?Może skusisz się na GA-P31-DS3L ;) . edit: Co do ramu to spokojnie wystarczy 667 do E2160. Edytowane 19 Października 2007 przez $cREw$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Moss Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) a czemu chcesz ja sprzedac? ja mam do wyboru GA-P35-DS3L badz GA-965P-DS3 (ale chyba GA-965P-S3, jesli nie bylo bledu) dzis mam do wieczora dac znac ktora biore, wiec co wybrac ? ;) Edytowane 19 Października 2007 przez Air Moss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Ja bym obstawiał P35: Zawsze to nowszy chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 GA-P31-DS3L jest bardzo dobra w swojej cenie. P35 to troszkę lepszy chipset, choć w testach WYDAJNOŚCIOWO jest porównywalny z P31. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 tak trochę ot - rozważałem przesiadkę na pdc poczytałem test i chyba jednak się wstrzymam, no chyba żeby trafiła się tania selekcja na=>3,5ghz.. wydajność przy tych 3,15ghz nie jest dużo większa niż amd @ 3ghzNie no praktycznie żadna :lol2: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Moss Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 zakupilem czesci i kto by sie spodziewal, nawalila mi nagrywarka i nawet nie moge zbootowac plyt z winddows :/ da sie jakos instalke xp i visty odpalic inaczej niz z cd/dvd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 E2160 vs E6300 <- Może sie jeszcze komuś przyda bo kolega Air Moss już zdecydował. PS: Xp może uda sie z pena ale na 100% nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...