ftomekkk Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) Witam serdecznie. Mam zamiar,a raczej konieczność zmiany komputera ,na taki,który "udźwignie" nowe gry na conajmniej średnich detalach.Ostatni raz komputer składałem ok 3 lat wstecz ,wiec potrzebuję Waszej pomocy. Konfiguracja obecnego sprzętu: płyta głowna: AsRock KNF2-RAID procesor: AMD ATHLON XP 2000+ Karta graficzna: GeForce 6600 GT AGP Ram: 2x256 1x 512 wszystkie taktowane 333 Dyski twarde:Segate Barracuda 80 i 40 oba na IDE z możliwością podłączenia na sata. Wyniki w 3dMark 2003 -7031 punktów 3dMark 2005 -3021 punktów. Na początku chciałem zmienić procesor na 3000+ i kartę graficzną na lepszą ,ale wydaje mi się ,że przyrost "mocy" komputera byłby niewspółmierny do wyłożonych pięniędzy.(mylę się?) Chciałbym więc kupić mniej więcej taki sprzęt: 1.Płyta głowna bez konieczności OC z podstawką AM2 ,najlepiej nie w standardzie microATX 2.Procesor mniej więcej AMD ATHLON 64 4000+ 3.Kartę w okolicach GeForce 8600 GT Najchętniej od razu nie kupowałbym ramu-tylko czy mój dotychczasowy będzie działał na nowej płycie głównej? Również wstrzymałbym się na razie od zakupu dysku twardego i wykorzystał dwa które posiadam-czy jeżeli podłącze je na IDE to znacząco zwolnią mi system?? Tak jak napisałem wyżej,nie będę się bawił w OC,nowy komputer ma być poprostu dużo silniejszy od "dziadka" który posiadam w tej chwili.Ponieważ płytę głowną ,procesor oraz kartę graficzną chcę kupić w normalnym sklepie komputerowym ,prosiłbym o ogólnodostępnych producentów i modele. Przepraszam za laickie pytania,ale nie jestem na bieżąco. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Edytowane 18 Października 2007 przez ftomekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Jeśli nie chcesz podkręcać pomyśl o 4200+ + jakaś mobo na nvidii. Pamięci musisz zmienić - AM2=ddr2,, są tanie, 2GB value czegoś taniego. 8600 ew. taniej któryś 2600 i masz dużo szybszy zestaw ;] aż szkoda nie kręcić btw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 ftomekkk powiedz ile możesz wydać na modernizacje. Moze się okzazać że warto będzie w C2D zainwesarować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Byłoby lepiej GA-P31-DS3L + E2160 :). Będzie lepiej niż AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...