Skocz do zawartości
jurek_wln

Pytanie Do Elektroników I Oclockerow

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest...że procesor potrafi się wywalić podczas ładowania systemu lub w ogóle go nie załadować prezentując black lub czasem BSOD. Rozumiem błedy podczas testów, w grach , czy podczas korzystania z softu bo tak naprawdę dopiero podczas takich operacji potrafi osiągnąć temp krytyczną ( chyba że już wcześniej ,może się nie znam). Co tak "naprawdę" (chodzi mi o zjawiska fizyczne) powoduje że procesor wyżej nie pójdzie ( wersja , napięcie ). Pytam gdyż w moim przypadku tak jest. Proc A64 3000+@2300Mhz 1.4 V , pamięci Twinmos 2x512Mb PC3200@436Mhz , płyta DFI LanParty ( napięcie magistrali default ). Nie ważne jak zmieniam parametry w okolicach 2350 Mhz wywala się podczas ładowania windy lub w ogóle jej nie ładuje. Dzięki za wszelakie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak "naprawdę" (chodzi mi o zjawiska fizyczne) powoduje że procesor wyżej nie pójdzie ( wersja , napięcie ).

Przy większej częstotliwości przełączania potrzebne jest większe napięcie aby tranzystory się dostatecznie szybko przełączały (na czas przełączania wpływają pojemności pasożytnicze tranzystorów, przy większej amplitudzie napięć pojemności te mogą się szybciej rozładować) i nie występowało zjawisko hazardu. Temperatura też powoduje pojawianie się hazardów, tu jest spowodowane ruchliwością elektronów w kanałach tranzystorów która maleje wraz z temperaturą.

Poza tym nie ten dział.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie rozminąłem się z działami ale to pewnie dlatego , że pytanie to nasuneło mi się gdy zacząłem się zastanawiać nad zmianą chłodzenia na cpu. Wychodzi na to , że nie ma to większego sensu gdy proc nie idzie wyżej nawet pracując w trybie idle. Jestem amatorem oc więc wychodzą takie cuda heh...mimo wszytsko dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi