mateush90 Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Na początku witam wszystkich tego forum bo jestem tu nowy. Więc mam taki problem... - Kupiłem płytę główną ASUS P2-99 do tego procesor Celeron 1000Mhz SL5XQ - Coppermine. Procesor instaluje na przejściówce i lipa.. nic nie działa, czarny ekran nic komputer nie daje sygnału. Przejściówka wcześniej chodziła na Celeronie 468Mhz czy coś takiego lecz w innym komputerze.. Dodam jeszcze że na przejściówce jest tabela od 1.8V w górę, nigdy nie zmieniałem procesora i płyty głównej więc proszę o pomoc! :rolleyes: byłbym wdzięczny :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Celeron 466Mhz jest na podstawkę PPGA, zaś od 533 do 1100 na FC-PGA i to pewnie jest twoim problemem, bo te podstawki nie są ze sobą kompatybilne mimo pozornie identycznej budowy. Tutaj masz taki skromny temacik na Pure wspominający o modzie PPGA-FC-PGA: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=243162 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 a jeszcze takie pytanie: czym się różni przejściówka: SLOT1 - PGA370 od SLOT1 - FCPGA ? czy to jest to samo? chce kupić na allegro przejściówke do celerona 1000mhz ale nie jestem pewnien czy to będzie działać... proszę o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Napisał Ci qroń, że wizualnie niczym (obie mają gniazdo "Socket 370") - ale faktycznie różnią się tym, że mają różny rozkład pinów - PPGA odpowiedni dla Celeronów Mendocino, FC-PGA dla Coppermine, a FC-PGA2 dla Tualatinów. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 ok, przejścówke zakupiłem także wszystko mam.. ale gdy podłącze i tak nie chce komputer się włączyć ;/ Mam wszystko podłączone oprócz kilku kabelków które idą do płyty głownej od POWER'a - czy to może być powodem tego że nie chce się włączyć?? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiSssteR Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) no oczywicie ze tak... jak chcesz odpalic kompa bez podlaczenia wlacznika :P Edytowane 23 Października 2007 przez TwiSssteR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 no oczywicie ze tak... jak chcesz odpalic kompa bez podlaczenia wlacznika :P tzn. mam podłączone tylko kabelek power a reszta nie... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Raczej nie to, ja swojego PC jakiś czas włączałem śrubokrętem i było OK ;) więc to nie jest rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 hmm.. to co w takim razie może być powodem?? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 No to jaką tą przejściówkę w końcu kupiłeś? PGA, FC-PGA czy FC-PGA2? Napisz - sami się nie domyślimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 No to jaką tą przejściówkę w końcu kupiłeś? PGA, FC-PGA czy FC-PGA2? Napisz - sami się nie domyślimy. FCPGA :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 BIOS wgrany najnowszy? Bez najnowszego BIOSu raczej się nie obejdzie.. Przelotka Slot1=>FC-PGA Asusa, czy jakaś inna? Są jakieś jumpery? Jeżeli tak to co jest na nich poustawiane? Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Biosa nie wgrywałem, hmm.. tylko jak wgrać najnowszy bios jeśli wogule nie chce sie monitor włączyć?? :rolleyes: a przejściówka jakaś bez nazwy.. zdjęcie zamieściłem poniżej... :-| tabelka na przejściówce: 2-3 - > 100Mhz 1-2 --- > AUTO http://img150.imageshack.us/img150/9818/dscf0442ff9.jpg Edytowane 23 Października 2007 przez mateush90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) Biosa nie wgrywałem, hmm.. tylko jak wgrać najnowszy bios jeśli wogule nie chce sie monitor włączyć?? :rolleyes: a przejściówka jakaś bez nazwy.. zdjęcie zamieściłem poniżej... :-| tabelka na przejściówce: 2-3 - > 100Mhz 1-2 --- > AUTO http://img150.imageshack.us/img150/9818/dscf0442ff9.jpg Jeżeli przed wymienieniem procesora BIOSu nie aktualizowałeś, to musisz stary procesor jeszcze raz włożyć i ten BIOS zaktualizować. Chipset Intel i440ZX, na którym oparta jest Twoja płyta, standartowo był przystosowany tylko do obsługi procesorów PII Klamath/Deschutes oraz PIII Katmai (250nm). Dopiero wgranie nowszego BIOSu umożliwia obsługę procesorów Coppermine (180nm). Pzdr. edit: Jesteś pewien że ta przelotka to przelotka FC-PGA? Edytowane 24 Października 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 hmm.. no to będe miał problem... ;/ bo kupiłem na allegro tą płyte główną i do tego celerona 1000Mhz , więc nie mam innego procka :mad: a przejściówka powinna być ta bo w sklepie mówiłem że z slot1-fcpga :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 hmm.. no to będe miał problem... ;/ bo kupiłem na allegro tą płyte główną i do tego celerona 1000Mhz , więc nie mam innego procka :mad: a przejściówka powinna być ta bo w sklepie mówiłem że z slot1-fcpga :unsure: :blink: Mi się też coś wydaje, że to PPGA <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 :blink: :blink: to to nie jest fcpga?? :mur: w takim razie na jakim procesorze moge uruchomić go na tej przejściówce? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) Pierwsza sprawa to na pewno BIOS. Na starym choćbyś miał przelotkę FC-PGA Coppermine na 90% i tak nie uruchomisz. Pożycz od kogoś jakiegoś starego Celka Covingtona, PII Klamath/Deschutes lub PIII Katmai i zaktualizuj (jeżeli nie masz od kogo załatwić to jak mi wpłacisz koszty wysyłki na konto to Ci wyślę Celka Convingtona 266 freebie - u mnie tylko leży i się kurzy). Druga sprawa to to, że najprawdopodobniej ta przelotka to przelotka Slot1=>PPGA (wystarczy spojrzeć na napis wytłoczony na sockecie - PGA370). Jeżeli komputer po aktualizacji BIOSu z Coppermine na tej przelotce nie ruszy to najlepiej idź do tego który ci to sprzedał i powiedz, że to nie jest FC-PGA tylko PPGA i ma sobie to wsadzić w [gluteus maximus] Pzdr. Edytowane 24 Października 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 hmm.. mam jedynie Celerona 466Mhz i podłączyłem go i też lipa.. a zworki ustawiłem na 66 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) wystarczy spojrzeć na napis wytłoczony na sockecie - PGA370 Nie no akurat to to wszystkie 370'tki miały tak samo. PGA to Pin Grid Array czy jakos tak, a to czy Flip Chip czy Plastic to inna sprawa. :lol2: Mi chodzi o to, że jak na FC-PGA to ta przelota strasznie biedna by była. hmm.. mam jedynie Celerona 466Mhz i podłączyłem go i też lipa.. a zworki ustawiłem na 66 :] No to już ciężko orzec. Albo coś uwalone, albo coś źle podłączasz. Właśnie, podłącz speaker (wcześniej pisałem że tylko PWRBTN podłączyłeś) i się okaże czy chociaż mobas o coś krzyczy. Edytowane 24 Października 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) "biedna" tzn? :| to może ktoś poleci jakąś płytę główną która bez zarzutu by odpaliła na celeronie 1000Mhz?? :rolleyes: Edytowane 24 Października 2007 przez mateush90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) "biedna" tzn? :| Jak na FC-PGA to taka jedna zworeczka to mało. No chociażby brak wsparcia 133Mhz, albo jakaś stara wersja, albo PPGA. Abit SA6 i Asus Tusl2-C to nieśmiertelne konstrukcje. Edytowane 24 Października 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Nie no akurat to to wszystkie 370'tki miały tak samo. PGA to Pin Grid Array czy jakos tak, a to czy Flip Chip czy Plastic to inna sprawa. laugh.gifW takim razie musiało mi się coś popierdzielić :lol2: Wydawało mi się, że zwykle na FC-PGA są jakieś inne oznaczenia.. Zresztą, mniejsza. Też właśnie zauważyłem, że ta przelotka jest trochę biedna. Generalnie na przelotkach FC-PGA była też regulacja napięć i ew. jeszcze inne (częstotliwość, mnoznik; przykład TUTAJ). W gruncie rzeczy Celeron 466 powinien ruszyć zarówno na PPGA jak i na FC-PGA. Próbowałeś przekładac pamięć, resetować BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 tak, wyciągałem baterie... :/ nie wiem.. może coś przypadkowo spaliłem tym "kombinowaniem" będe musiał zainwestować w zestaw: płyta + procesor.. bo z tym to sam sobie chyba rady nie dam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 tak, wyciągałem baterie... :/ nie wiem.. może coś przypadkowo spaliłem tym "kombinowaniem" będe musiał zainwestować w zestaw: płyta + procesor.. bo z tym to sam sobie chyba rady nie dam..A pamięć - przekładałeś? Dyski/napędy - przepinałeś? Samo wyciąganie baterii rzadko kiedy w takich przypadkach coś daje. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240839 Co rozumiesz przez "chyba przypadkowo spaliłem jak kombinowałem"? Dzisiaj żeby coś spalić to generalnie albo trzeba mieć słaby zasilacz albo robić to z pełną premedytacją. Chyba, że Ci pet do komputera wleciał albo coś w tym stylu :P W gruncie rzeczy jeżeli fizycznie czegoś przez przypadek nie uszkodziłeś (np. nie ułamałeś nóżki od procesora czy też nie zarysowałeś śrubokrętem laminatu płyty) to na jakiej podstawie zakładasz, że coś jest uszkodzone? Musisz najpierw zrobić wszystko co się da w celu eliminacji takiego stanu rzeczy by dopiero potem (gdy wszystkie te czynności zakończą się fiaskiem) móc ewentualnie stwierdzić, że coś jest uszkodzone. Jednak nie wierzę, żeby tak samo z siebie się uszkodziło. Musisz kombinować. Jeżeli nie masz ochoty/zamiaru/czasu/cierpliwości - poleć to komuś innemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 no tak.. a może odpowiedzialne za "nie działanie" są inne zworki na płycie głównej? bo jest ich więcej nie tylko od FSB.. może pod tym procesorem powinno być coś inaczej... ? A kości pamięci nie przekładałem tylko założyłem 128mb i nic nie ruszałem tego... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 no tak.. a może odpowiedzialne za "nie działanie" są inne zworki na płycie głównej? bo jest ich więcej nie tylko od FSB.. może pod tym procesorem powinno być coś inaczej... ? A kości pamięci nie przekładałem tylko założyłem 128mb i nic nie ruszałem tego... :/Chipset ZX obsługuje do 256MB pamięci - poza tym nic nie trzeba kombinować. Co do tych wszystkich zworek - najlepiej ściągnij instrukcję do płyty ze strony Asusa i poustawiaj wg niej wszystko odpowiednio. pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) a jeśli mam pamięć 128mb 133mhz to ma jakąś różnice dla tego że nie może się włączyć.. hmm.. np. jeśli bym miał 128mb 100mhz?? P.S co do tego czy piszczy głośniczek, to jak podłącze go pod zworki opisane speaker czy coś takiego to nic nie piszczy i to może wskazywać na to że coś jest nie tak... :mur: Edytowane 25 Października 2007 przez mateush90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) Co do pamięci - w tym wypadku akurat to nie gra większej roli (chyba, że np. pamięci są niekompatybilne lub PC66). Jeżeli nie piszczy w momencie gdy jest włożony ten Celeron 1000 to raczej tutaj tak jak powiedziałem winiłbym za to stary BIOS (np. obecnie ten problem również daje się we znaki np. użytkownikom płyt DFI na AM2 w których wgrany fabrycznie jest stary bios nie obsługujący Brisbane - i po włożeniu Brisbane i podłączeniu speakera też nic nie piszczy). Jeżeli natomiast włożony jest Celeron to powinien piszczeć. Spróbuj wszystkie zworki poustawiać tak jak być powinny i spróbować uruchomić - jeżeli nie to wyjmij pamięć i/lub grafikę i zobacz czy wtedy będzie piszczał. Edytowane 25 Października 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateush90 Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 a więc tak.. mam instrukcje, i znalazłem coś takiego: http://img180.imageshack.us/my.php?image=opisrs5.jpg mam celerona 466Mhz, zworki FSB na 66Mhz ustawione i tutaj 2 opcja.. i nie wiem czy to nie jest przyczyną... Freq.Multiple; BF0, BF1, BF2, BF3, AGP na płycie głównej nie jestem pewnien ale to chyba te zworki: http://img136.imageshack.us/my.php?image=zwee3.jpg no i nie wiem za co one są odpowiedzialne, czy to może być przyczyną?? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...