Hikari Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) Witam, Do tej pory uzywalem w swoim WC rezeruarow DangerDena lub konstrukcji wlasnych. Niestety pleksi ma te wade, ze nie wytrzymuje proby czasu - peka w miejscach klejenia i rozsadza sie na gwintach. Dlatego zapragnelo mi sie rezerwuaru ze stali nierdzewnej. Niestety do konstrukcji potrzeba mi frezarki CNC oraz dobrego spawacza (czesc blach ma 1-2mm). Sam nie mam ani migomatu, ani czasu, zeby nad tym usiasc. Czy znacie moze jakas firme, ktora jest w stanie cos takiego wykonac? Uproszczony schemat (tzn. bez wymiarow) jest w zalaczniku. Pzdr Schemat.pdf Edytowane 18 Października 2007 przez Hikari Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 1-2mm blacha to jest cienka blaszka ktora najlepiej spawac TIGiem a nie migomatem. Nierdzewke trzeba umiec spawac, nie kazdy to potrafii niestety, jak zle sa dobrane parametry to pospawany material nie wyglada zbyt estetycznie niestety. (wazne jest aby nie przegrzac materialu bo sie syf niezly robi) Szkoda ze nie podales orientacyjnych wymiarow, to by ulatwilo sprawe troszke. Poszukaj firmy zajmujace sie robieniem zbiornikow. BTW dlaczego akurat nierdzewka?? Moznaby wykombinowac inny material, np aluminium i anodyzowac wewnatrz, zwykla stal i powloka pokryc np pochromowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) Hikari, ja pracuje przy INOXie i zastanawia mnie, jak Ty chcesz nawiercić blachę 2mm (nie przewiercając jej) i zrobić w niej gwint M3/M4? (tak, żeby sie śrubki trzymały) :blink: Poza tym sam będę robił rez z INOXu, ale jako bazę planuje wykorzystać rurę fi85 lub kolano fi85, przyspawać na końcu kryzy i przykręcić pleksi z podfrezowaniem na oring. Kolano będzie miało ten plus, że będzie mogło również służyć jako wskażnik umieszczony z przodu/boku obudowy, a dostęp do reza od góry, zapewni banalnie proste napełnianie i odpowietrzanie ;) Będę mógł lać wodę z wiadra :lol: Jeśli chodzi o koszty takiej inwestycji, to kolano fi85 kosztuje około 120PLN+kryzy po 20PLN za sztukę+cena pleksi+robocizna (+VAT). Edytowane 19 Października 2007 przez deonet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hikari Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Dobra, juz wyjasniam (faktycznie, moj opis mogl byc troche mylacy). Blachy 1-2mm to tylko scianki wewnetrzne, ktorych nie trzeba nawiercac. Scianki zewnetrzne maja po 5mm, wiec juz to nie powinien byc problem. Rysunek jest w skali 1:1 i zachowuje wszystkie wymiary - po prostu nie zdarzylem tam wyrysowac strzalek. Przod planowalem zrobic z 20mm szkla (ladniej wyglada i nie powinno pekac z czasem). Jesli jednak to bedzie pleksi to chyba wtedy rowek na o-ringa zrobie wlasnie w plastiku, a nie w stali (bedzie taniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Ja zrobiłem kiedyś coś takiego KLIK teraz leży i się kurzy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Ja zrobiłem kiedyś coś takiego KLIK teraz leży i się kurzy :/Linki do fotek nie działają <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hikari Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Ja zrobiłem kiedyś coś takiego KLIK teraz leży i się kurzy :/ Pls podaj dobry link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) mi foty dzialaja ... btw. Kiedyś chciałem , żeby Maniakalny zrobił mi rezik podobny do inno , który miał Malik (srebrny podwieszany) . Edytowane 21 Października 2007 przez kądziel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Linki do fotek nie działają <_< Pls podaj dobry link. Mi działa jedno i drugie <_< <_< <_< » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Oto pierwsza rzecz "Home Made" do mojego WC ;) a jest nią Water Bag :) tak go ochrzciłem :huh: Jego wymiary: - 5cm średnicy - 25cm wysokości Wewnątrz jest ocynkowany żeby nie korodował z wodą, na dole znajdują się dwa gwinty 1/4 :) zresztą zdjęcie zastąpi 1000 słów ;) post #74 w tym temacie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Foty działają, ale jak co to alternatywny link http://misiek175.fotosik.pl/zdjecia/4.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...