michalak Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 a ja wolałbym kupić NEC-a 30ms niż np. SAMSUNGA 20ms , a najchętniej jakieś EIZO teraz zbieram na te 3k zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Co do odświerzania na LCD- zauważ Marco, że 85 Hz występuje w większych LCD- od 18 ' wzwyż. Nie wmówisz mi, że to jakiś zbędny bajer- bo by tego nie stosowali- a i patent marketingowy raczej słaby- cała dyskusja się skończy, kiedy wejdzie to w standard :) Wcześniej LCD były tylko w 60 Hz- i że wszyscy pisali, że tyle wystarczy- sytuacja sie powtarza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Slayer : stary - nie porównujmy LCD do CRT W kwestii LCD chodzi mi o PAPIER i o FAKTY - to co na papierze faktycznie może być tylko teorią i Samsung faktycznie może mieć 50ms , ale zgodnie z tym ten Sony może mieć 30 zamiast 13... i co teraz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Slayer: wiadomo ze im czas reakcji mniejszym tym lepiej, ale czestotliwosc odswiezania w przypadku LCD jest parametrem absolutnie nieistotnym. Absolutnie nie moge sie tez zgodzic z tym ze > 20 ms to be. W pracy mam najtanszy LCD - 15stke LiteONa (przepraszam nie pamietam oznaczen - ten co jest za 999 w AB). Wedlug producenta czas reakcji dosyc duzy napewno conajmniej 30 ms moze nawet wiecej nie pamietam. I co? I ze ladnie powiem gowno. Film wlaczylem dzialal dalo sie ogladac. Przegladac strony sie da. Pisac w wordzie tez. Pracowac w moim ulubionym IDE tez. Wszystko zalezy od zastosowan. Do domu pewnie bym chcial mniejszy czas reakcji jak bedzie mnie wkoncu stac na LCD bo czesto ogladam filmy i czasami zdarza mi sie zagrac w Starcrafta i Warcrafta. Pamietaj nie nalezy patrzec przez pryzmat wlasnych czesto wyimaginowanych fanaberii. Jedynym zastosowaniem ktore mi przychodzi do glowy wymagajacym b. niskiego czasu reakcji to jakis strzelanki FPPo podobne chociaz i tutaj nie jest to chyba extra tragiczne przy 25 ms. Osobiscie jedyne w co grywam to RTSy i strategiczno-ekonomiczne (tzn najczesciej niesmiertelna kombinacja Starcraft, Warcraft III i SimCity 4) i nawet ten LiteOn byl by dlamnie wystarczajacy. Jak dlamnie LCD doszly do etapu w ktorym sie nadaja do uzytku w praktycznie kazdym zastosowaniu. Jedyna wada to koszt. Jako ze najczesciej siedze przed komputerem w domu i w domu glownie tworze (taki fart ze programowac sobie mozna nawet jadac na narty ;) to b. chetnie bym dokonal zamiany na ladna 17stke LCD gdyby nie jedna jedyna dlamnie wada a mianowicie cena. Mam akuralnie 2 x 17 CRT w domu, jedna nawet niedawno kupowana za pamietam cudem wyszarpane 1K PLN w momencie gdy w starej padl trafopowielacz na ktory musialem czekac 2 miesiace. Wydanie 2K na nowy LCD przy braku szans na uplynnienie CRT wydaje sie narazie po za moim zasiegiem finansowym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Co do odświerzania na LCD- zauważ Marco, że 85 Hz występuje w większych LCD- od 18 ' wzwyż. Nie wmówisz mi, że to jakiś zbędny bajer- bo by tego nie stosowali- a i patent marketingowy raczej słaby- cała dyskusja się skończy, kiedy wejdzie to w standard :) Wcześniej LCD były tylko w 60 Hz- i że wszyscy pisali, że tyle wystarczy- sytuacja sie powtarza ;) a co do tego - TYLKO w monitorach CRT istotne jest odświeżanie - w przypadku LCD (spradzałem osobiście na kilku i po kilka godzin) nie odczuwasz spadku komfortu pracy między np. 60 a 75 Hz. Po kilku godzinach jakoś nie odczułem zauważalnego zmęczenia wzroku... Ogólnie przy kompie siedzę od 12-16 godzin dziennie i TYLKO na LCD-kach , bo mając wcześniej CRT myślałem , że na wieczór mi gały rozdoopi... kwestia jakości obrazu w LCD to WYŁĄCZNIE kontrast - im większy tym lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Co do odświerzania na LCD- zauważ Marco, że 85 Hz występuje w większych LCD- od 18 ' wzwyż. Nie wmówisz mi, że to jakiś zbędny bajer- bo by tego nie stosowali- a i patent marketingowy raczej słaby- cała dyskusja się skończy, kiedy wejdzie to w standard :) Wcześniej LCD były tylko w 60 Hz- i że wszyscy pisali, że tyle wystarczy- sytuacja sie powtarza ;) a co do tego - nie jestem do końca pewien , ale jest to bezpośrednio związane z wielkością matrycy (ilością pikseli na ekranie i ich rozmiarem) zauważ pewną prawidłowość : LCD 15'' - rozdziałka max 1024 piksel 0,29 , 17'' - max 1280 piksel 0,267 , a np. 24'' 1600... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Co do odświerzania na LCD- zauważ Marco, że 85 Hz występuje w większych LCD- od 18 ' wzwyż. Nie wmówisz mi, że to jakiś zbędny bajer- bo by tego nie stosowali- a i patent marketingowy raczej słaby- cała dyskusja się skończy, kiedy wejdzie to w standard :) Wcześniej LCD były tylko w 60 Hz- i że wszyscy pisali, że tyle wystarczy- sytuacja sie powtarza ;) a co do tego - TYLKO w monitorach CRT istotne jest odświeżanie - w przypadku LCD (spradzałem osobiście na kilku i po kilka godzin) nie odczuwasz spadku komfortu pracy między np. 60 a 75 Hz. Po kilku godzinach jakoś nie odczułem zauważalnego zmęczenia wzroku... Ogólnie przy kompie siedzę od 12-16 godzin dziennie i TYLKO na LCD-kach , bo mając wcześniej CRT myślałem , że na wieczór mi gały rozdoopi... kwestia jakości obrazu w LCD to WYŁĄCZNIE kontrast - im większy tym lepiej A na jakich modeach LCD pracujesz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Ja mam LCD BELINEA 101730 , jej czas reakcji to 25ms i nie ma zadnego smuzenia !!! To jest 40 klatek na sekunde a oko ludzkie widzi juz obraz płynny przy 25 kaltkach na sekunde Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Ja na codzien w domciu siedze przy HP L1720 -- jest to wiekszy brat L1520 monitora ktory redakcja Tom'sHardware (ałaaa nie po oczach, nooo :P ) uznala za wzorcowy. Ale pomijajac takie tam testy....., pracuje sie przy nim baaardzo przyjemnie, bezproblemowo mozna grac w Kłejka i inne UT :D Divx'y tez oglada sie bardzo dobrze. Wedlog mojej oceny monitor na solidne -5. Wady to kretynsko rozwiazany system blokady obrotu monitora o 90˙ istotne dla osob co bawia sie d DTP. Jedyny problem to chyba cena ja za swojego w MM zaplacilem ~2500 pln. Dla porownania w Bicie (CKMK, MSW ;) ) chcieli za sprowadzenie 3100 pln. W razie jakis pytan wal smialo na PMa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Ja mam LCD BELINEA 101730 , jej czas reakcji to 25ms i nie ma zadnego smuzenia !!! To jest 40 klatek na sekunde a oko ludzkie widzi juz obraz płynny przy 25 kaltkach na sekunde No chciałbym wydać trochę kasy, ale na dobrego lcd, kusi mnie ta 17" Logix, ale jej jeszcze na oczy nie widziałem ,tylko słyszałem, że jest dobra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Ja na codzien w domciu siedze przy HP L1720 -- jest to wiekszy brat L1520 monitora ktory redakcja Tom'sHardware (ałaaa nie po oczach, nooo :P ) uznala za wzorcowy. Ale pomijajac takie tam testy....., pracuje sie przy nim baaardzo przyjemnie, bezproblemowo mozna grac w Kłejka i inne UT :D Divx'y tez oglada sie bardzo dobrze. Wedlog mojej oceny monitor na solidne -5. Wady to kretynsko rozwiazany system blokady obrotu monitora o 90˙ istotne dla osob co bawia sie d DTP. Jedyny problem to chyba cena ja za swojego w MM zaplacilem ~2500 pln. Dla porownania w Bicie (CKMK, MSW ;) ) chcieli za sprowadzenie 3100 pln. W razie jakis pytan wal smialo na PMa. ja też chciałbym dobrze zainwestować kaskę, aby potem nie żałować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 A na jakich modeach LCD pracujesz? pisałem wcześniej: 1. Samsung SM171S Pivot 2. Nec 1550V 3. Nwc 1700V 4. czasami Logix LGX17 (u serdecznego qmpla) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Belinea 101740 - w Simmtechu za 2456 - z DVI i dobrymi parametrami. A czy ktoś wie, gdzie mozna kupić panoramiczne LCD? na www.komputronik.pl, duuuża oferta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...