Szczuru Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 No no ładnie B-) . Widzę, że masz tego fajnego Artica w obudowie. Mógłbyś dopisać ten Arctic 12cm na wywiewie vs. Acutake 12cm. Wtedy byłbym zadowolony na 1000% :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 No ale ciezko mi zrobic takie porownanie, bo nie mam zadnego miernika temperatury w budzie :) Poza tym, to nie chce mi sie sciagac 120mm z Andy, bo tylko jedna 120mm wzialem :( A szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 No trudno się mówi :D . Grunt, że są dobre. Przed zakupem poczekam na kolejnych szczęśliwców :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) DziubekR1 warto by było wspomnieć o wersji pro, która ma dodatkowo oploty, podkładkę antywibracyjną na wentylator i możliwość podłączenia pod 4-pinowego molexa. Dostępne są w 4speed (za 16/17/19zł za 80/92/120mm) i na allegro (13,90/14,90/18,90zł za 80/92/120mm). Edytowane 28 Października 2007 przez Chlebu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 DziubekR1 warto by było wspomnieć o wersji pro, która ma dodatkowo oploty, podkładkę antywibracyjną na wentylator i możliwość podłączenia pod 4-pinowego molexa. Dostępne są w 4speed (za 16/17/19zł za 80/92/120mm) i na allegro (13,90/14,90/18,90zł za 80/92/120mm). Naprawione :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 zakupiłem 3 sztuki na chłodnicę, puściłem na 12v i śmigają sobie bez wibracji, terkotania i innych takich, generalnie wentylatory dobre, ale niezbyt wydajne, fanderki dmuchają mocniej, ale głośniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 dziś do mnie paczka przyszła: nawet gratisa dostałem :P wstępne testy są obiecujące... (jak dla mnie :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 No to jak będziesz je testował to skrobnij więcej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 dobra jeden założony... przy okazji dowiedziałem się że w chieftecu jest wentylator zasilany z 5V ;) i z tej okazji jestem ciekaw jak to zniesie zasilator (oryginalny wiał mocniej) przy 5V jest niesłyszalny, mając aktualnie pasywne wc* (bloki na cpu i mcp) i grafike, Acutake'a w zasilaczu stwierdzam że muszę coś z dyskiem zrobić bo jest jedyną słyszalną częścią mojego komputera... (moja następna misja) *pozostałe 4 wentylatory są na chłodnice Przy 12V wentylator jest słyszalny (w moim odczuciu), a wieje całkiem przyjemnie. Nie mam do czego porównać poza deltami AFB1212VHE ;) odczuwalnych wibracji brak - jak postwie wentylator na stole to słyszę że jakieś tam są, terkotania nie stwierdziłem. ogólnie jestem zadowolny :D pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Czy ktos z Warszawy jest chetny zrobic zbiorcze zamowienie na wentylki? Przesylka kosztuje 10zl, przy jednej 120mm wychodzi niezbyt ekonomicznie... BTW. porownywal ktos Acutake 120mm z S-Flex 1200rpm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Ja pewnie będe 1 albo 2 zamawiał. Ale to dam znać po weekendzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Ktoś może mi nakreślić jak się ma wydajność wersji 120mm do noiseblockera x2 (również 120mm)? Edytowane 3 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 A mógłby ktoś porównać 12cm z Fanderem 12cm ? Co lepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 A mógłby ktoś porównać 12cm z Fanderem 12cm ? Co lepsze ?Ktoś tu pisał, acutake cichszy ale słabiej wieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Hej. No wszyscy obiecywali że coś więcej napiszą, a tu lipa i nic nie ma. Miały być porównania do innych wentyli i nie ma.. Proszę jeszcze raz o porównanie Acutake z innymi wentylami :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 organoleptycznie przy tych samych obrotach cichszy od fandera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Ktoś tu pisał, acutake cichszy ale słabiej wieje.@Costi, pytasz o S-Flex E ??. Jeśli tak, to Acutake wieje słabiej, ja bym go ulokował miedzy D i E z przewagą na E. Ogólnie moje wrażenia. Xilence REDWing wieje słabiej i drga na tych 1000 RPM, czego u Acutake odczuć się nie da. Tacens Aura wieje mocniej, ale jest głośniejszy. Coolink, mocniej dmucha, terkocze. S-Flex E, podobna głosność, większa wydajność. Podsumowując, jeśli nawet wentylator kręci się te 50 RPM wolniej niż napisano na pudełku, to warto można to producentowi wybaczyć, bo wentylator jest cichy i na szczęście w niektórych przypadkach 3 razy tańszy :P Edytowane 7 Listopada 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Dostałem 2 sztuki 120mm. Na pierwszy rzut oka jest w miarę ok, są ciche i wieją nieźle. Edytowane 8 Listopada 2007 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 przy okazji dowiedziałem się że w chieftecu jest wentylator zasilany z 5V ;) i z tej okazji jestem ciekaw jak to zniesie zasilator (oryginalny wiał mocniej)W sprawie Chiefteca. Mam model GPS 450 AA-101A. Wentylator jest na 2-pin a zasilacz ma AFC. Skąd więc te 5V ?. Jeśli oczywiście mówimy o tej serii modeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Mowa o tym samym modelu... A wzięło się stąd, że wieje jakby był podłączony na 5V, i nie stwierdziłem żeby się wkręcał (może po prostu jest za cichy, albo nie ma takiej potrzeby, ale pierwsze wrażenie takie było i zapomniałem całkowicie o afc) Mój błąd. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam. buuren OK. Dziękuję za wyjaśnienia. Chcę ten oryginalny GP D12SH-12(F) 2608, DC 12V 0,30A produkcja Yate Loon Electronics wymienić. Ma on 2200RPM i 88CFM przy 12V. pietach widzę, że wymieniłeś wiatrak w zasilaczu Chiefteca 400W. Podłączyłeś 120-kę Acutake na 2-piny do gniazdka w zasilaczu : czerwony, czarny a żółty został luzem ? Nie za mała wydajność przy 1200RPM ? Czy mierzyłeś może temperaturę w zasilaczu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upek Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam Na jakich obrotach i przy jakim v startuje Acutake 120mm? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 pietach widzę, że wymieniłeś wiatrak w zasilaczu Chiefteca 400W. Podłączyłeś 120-kę Acutake na 2-piny do gniazdka w zasilaczu : czerwony, czarny a żółty został luzem ? Nie za mała wydajność przy 1200RPM ? Czy mierzyłeś może temperaturę w zasilaczu ? Podłączyłem tak jak piszesz. A co do prędkości to raczej jest mniej niż 1200rpm bo zasilacz sam reguluje w zależności od temperatury. Tak na oko to jest w okolicach 600-800rpm. Temperatury nie mierzyłem ale przykładając dłoń z tyłu czuć lekki powiew powietrza odrobinke cieplejszego niż otoczenie. Mój komp nie jest prądożerny. Procesor to E2140 nie kręcony i grafa GF7600GS też nie kręcona więc zasilacz chodzi "na pół gwizdka" Tak samo wentyle 92mm w budzie - kręcą się na 680-700rpm i jak podłączyłem miernik do wtyku 3pin to okazało się że płyta steruje wentylatorami impulsowo - napiecie skacze od 4V do 8V. Bo mam włączony EIST - komp jest cichy i chłodny - procek ma w okolicach 35*C idlle i jakieś 40*C stress - nawet Freezer nie przełacza się na szybsze obroty - cały czas chodzi na minimalnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Również wymieniłem wentyla w Chieftecu 400W. Jak dotąd wszystko działa ok ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Szkoda że nie ma wersji 14cm, bo bym wymienił w Huntkeyu :(, A tak to na razie kupię na przód obudowy jeden wentylek 12cm. Zobaczymy jak sie sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 ja sie na tym nie znam :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 ja sie na tym nie znam :blink: Ale osochozi ?? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) ja sie na tym nie znam OCB ? :| Edytowane 24 Listopada 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Porównywał ktoś wentyl 80mm do np Arctica lub Akasy Amber :?: (pod względem głośności oczywiście) Potrzebuje dwie sztuki do zasilatora bo jeden z oryginalnych wentylatorów zaczyna popiskiwać i strasznie mnie to ... :evil: Edytowane 24 Listopada 2007 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Porównywał ktoś wentyl 80mm do np Arctica lub Akasy Amber :?: Potrzebuje dwie sztuki do zasilatora bo jeden z oryginalnych wentylatorów zaczyna popiskiwać i strasznie mnie to ... :evil:Pod jakim względem? Głośności pracy? Z tego, co można przeczytać tutaj i w sieci to Acutake będzie dużo cichszy. Problem w tym, że do zasilacz potrzebna jest konkretna wydajność, by się zasilacz nie usmażył. Sprawdź jakie masz wentylatory w nim i znajdź na stronie producenta wentylatorów (nie zasilacza!) ich dane. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...