Skocz do zawartości
DziubekR1

Acutake Fan 30/40/50/60/70/80/92/120/140 Mm

Rekomendowane odpowiedzi

DziubekR1 warto by było wspomnieć o wersji pro, która ma dodatkowo oploty, podkładkę antywibracyjną na wentylator i możliwość podłączenia pod 4-pinowego molexa. Dostępne są w 4speed (za 16/17/19zł za 80/92/120mm) i na allegro (13,90/14,90/18,90zł za 80/92/120mm). Edytowane przez Chlebu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 warto by było wspomnieć o wersji pro, która ma dodatkowo oploty, podkładkę antywibracyjną na wentylator i możliwość podłączenia pod 4-pinowego molexa. Dostępne są w 4speed (za 16/17/19zł za 80/92/120mm) i na allegro (13,90/14,90/18,90zł za 80/92/120mm).

Naprawione :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra jeden założony...

Dołączona grafika

przy okazji dowiedziałem się że w chieftecu jest wentylator zasilany z 5V ;) i z tej okazji jestem ciekaw jak to zniesie zasilator (oryginalny wiał mocniej)

przy 5V jest niesłyszalny, mając aktualnie pasywne wc* (bloki na cpu i mcp) i grafike, Acutake'a w zasilaczu stwierdzam że muszę coś z dyskiem zrobić bo jest jedyną słyszalną częścią mojego komputera... (moja następna misja)

*pozostałe 4 wentylatory są na chłodnice

Przy 12V wentylator jest słyszalny (w moim odczuciu), a wieje całkiem przyjemnie. Nie mam do czego porównać poza deltami AFB1212VHE ;)

odczuwalnych wibracji brak - jak postwie wentylator na stole to słyszę że jakieś tam są, terkotania nie stwierdziłem.

ogólnie jestem zadowolny :D

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu pisał, acutake cichszy ale słabiej wieje.

@Costi, pytasz o S-Flex E ??. Jeśli tak, to Acutake wieje słabiej, ja bym go ulokował miedzy D i E z przewagą na E.

Ogólnie moje wrażenia.

Xilence REDWing wieje słabiej i drga na tych 1000 RPM, czego u Acutake odczuć się nie da.

Tacens Aura wieje mocniej, ale jest głośniejszy.

Coolink, mocniej dmucha, terkocze.

S-Flex E, podobna głosność, większa wydajność.

Podsumowując, jeśli nawet wentylator kręci się te 50 RPM wolniej niż napisano na pudełku, to warto można to producentowi wybaczyć, bo wentylator jest cichy i na szczęście w niektórych przypadkach 3 razy tańszy :P

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji dowiedziałem się że w chieftecu jest wentylator zasilany z 5V ;) i z tej okazji jestem ciekaw jak to zniesie zasilator (oryginalny wiał mocniej)

W sprawie Chiefteca.

Mam model GPS 450 AA-101A. Wentylator jest na 2-pin a zasilacz ma AFC.

Skąd więc te 5V ?. Jeśli oczywiście mówimy o tej serii modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowa o tym samym modelu...

A wzięło się stąd, że wieje jakby był podłączony na 5V, i nie stwierdziłem żeby się wkręcał (może po prostu jest za cichy, albo nie ma takiej potrzeby, ale pierwsze wrażenie takie było i zapomniałem całkowicie o afc)

Mój błąd.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

buuren OK. Dziękuję za wyjaśnienia.

Chcę ten oryginalny GP D12SH-12(F) 2608, DC 12V 0,30A

produkcja Yate Loon Electronics wymienić. Ma on 2200RPM i 88CFM przy 12V.

pietach widzę, że wymieniłeś wiatrak w zasilaczu Chiefteca 400W.

Podłączyłeś 120-kę Acutake na 2-piny do gniazdka

w zasilaczu : czerwony, czarny a żółty został luzem ?

Nie za mała wydajność przy 1200RPM ?

Czy mierzyłeś może temperaturę w zasilaczu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pietach widzę, że wymieniłeś wiatrak w zasilaczu Chiefteca 400W.

Podłączyłeś 120-kę Acutake na 2-piny do gniazdka

w zasilaczu : czerwony, czarny a żółty został luzem ?

Nie za mała wydajność przy 1200RPM ?

Czy mierzyłeś może temperaturę w zasilaczu ?

Podłączyłem tak jak piszesz.

A co do prędkości to raczej jest mniej niż 1200rpm bo zasilacz sam reguluje w zależności od temperatury.

Tak na oko to jest w okolicach 600-800rpm.

Temperatury nie mierzyłem ale przykładając dłoń z tyłu czuć lekki powiew powietrza odrobinke cieplejszego niż otoczenie. Mój komp nie jest prądożerny. Procesor to E2140 nie kręcony i grafa GF7600GS też nie kręcona więc zasilacz chodzi "na pół gwizdka"

Tak samo wentyle 92mm w budzie - kręcą się na 680-700rpm i jak podłączyłem miernik do wtyku 3pin to okazało się że płyta steruje wentylatorami impulsowo - napiecie skacze od 4V do 8V. Bo mam włączony EIST - komp jest cichy i chłodny - procek ma w okolicach 35*C idlle i jakieś 40*C stress - nawet Freezer nie przełacza się na szybsze obroty - cały czas chodzi na minimalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywał ktoś wentyl 80mm do np Arctica lub Akasy Amber :?: (pod względem głośności oczywiście) Potrzebuje dwie sztuki do zasilatora bo jeden z oryginalnych wentylatorów zaczyna popiskiwać i strasznie mnie to ... :evil:

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywał ktoś wentyl 80mm do np Arctica lub Akasy Amber :?: Potrzebuje dwie sztuki do zasilatora bo jeden z oryginalnych wentylatorów zaczyna popiskiwać i strasznie mnie to ... :evil:

Pod jakim względem? Głośności pracy? Z tego, co można przeczytać tutaj i w sieci to Acutake będzie dużo cichszy.

Problem w tym, że do zasilacz potrzebna jest konkretna wydajność, by się zasilacz nie usmażył.

Sprawdź jakie masz wentylatory w nim i znajdź na stronie producenta wentylatorów (nie zasilacza!) ich dane.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi