bobras Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Nic konkretnego ten wentylator swoją konstrukcją nie wnosi do tematu, od taki sam jak setki innych. Będzie głośniejszy od bohatera tematu, Wyróżnia go jedynie ładny oplot na przewodzie :rolleyes: ma jakies dziwnie nazwane lożysko ale pewnie jest to zwykle slizgowe?? moze ktos sie orientuje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Rozumiem, pytanie jest takie - czy będzie duża różnica w ciszy i wydajności pomiędzy 2x92 Fander na Min ( Takie mam na stanie więc nie wydałbym na wentylatory do accelero co za tym idzie zostaje mi więcej na jakieś 2 lepsze do zasilacza i na Infinity ) , a 2x120mm Acutake na 7v ( i czy jest cicho ) ?Teoretycznie będzie ciszej (mniejsze wentylatory = większe obroty przy tym samym napięciu). Wg mnie Acutake jest już bardzo cichy z odległości 30 cm na 10V, oczywiście wszystko to jest względne podejście. Dla mnie wyznacznikiem jest nesłyszajna praca wentylatora w komputerze stojącym 50 cm obok mnie, a nie słuchanie, czy wentylator pracuje z uchem przy jego obudowie. ma jakies dziwnie nazwane lożysko ale pewnie jest to zwykle slizgowe?? moze ktos sie orientuje??Wszystko to ślizg, producenci wymyślają nowe nazwy, aby zamydlić oczy. To co pierwsze powie Ci na jakim łożysku jest wentylator, to jego cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Teoretycznie będzie ciszej (mniejsze wentylatory = większe obroty przy tym samym napięciu). Wg mnie Acutake jest już bardzo cichy z odległości 30 cm na 10V, oczywiście wszystko to jest względne podejście. Dla mnie wyznacznikiem jest nesłyszajna praca wentylatora w komputerze stojącym 50 cm obok mnie, a nie słuchanie, czy wentylator pracuje z uchem przy jego obudowie. Racja, sam przecież nie siedzę i nie słucham ale przy konfiguracji którą miałem wcześniej słyszałem 8800GT i Tagana który potrafi cykać więc trzeba coś pozmieniać... Zephyr a Acutake to to samo? Może warto dołożyć parę złotych na Zephyra? Tak myślę, że 2x92 fandery dam na S1 - jak będzie za gorąco wtedy coś pokombinuje, Fander 120mm z tyłu poleci na Infinity, a na tył Zephyr - do zasilacza myślę włożyć jakiegoś scythe ... z przodu zostalby Fander 120mm na min - Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) Wolniejsze wentylatory zamontuj z przodu, a szybsze z tyłu. Zatem Fander raczej na tył, a Zephyr raczej na przód. Zephyr i Acutake to co innego, ale ta sama filozofia, konstrukcja i podobne łożysko. Różnica odczuwalna między nimi to tylko obroty, które przy standardowym napięciu wynoszą 1100rpm dla Zephyra i 1200rpm dla Acutake. Podobno Zephyry są cichsze przy obniżonym woltażu. Bobras: Revoltec ma jednak coś innego w swoim wentylatorze. A mianowicie wydajniejszy od tych montowanych w Zephyr/Acutake/Pentagram wirnik. Niestety ogólna jakość jest "taka se", więc ponawiam moją propozycję nt. kulkowego Pentagrama. Pozdrawiam Edytowane 21 Października 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Hmmm więc na przód poszedłby Zephyr @ 5v na tył Fander 120mm na Min CPU - 120mm Fander na Min GPU S1 - 2x92mm Fander? Ew. Co innego? Zasilacz - Pytanie co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Używał ktoś wersji 4cm? znośne to na 7 lub 5 v ? btw te linki do 4 speed są chore czyt . 250% droższe niż w komputroniku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuroslaw Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Miał ktos już wersje 80 lub 70?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Ja mam dwie 80 PRO, bez PWM. Edytowane 12 Listopada 2008 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Używał ktoś wersji 4cm? znośne to na 7 lub 5 v ?Tak, ja. Nawet na 12V jego praca jest "cicha" w stosunku do innych produktów tego typu. 9V bedzie doskonałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuroslaw Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja mam dwie 80 PRO, bez PWM.I jak z głośnością i wydajnością? Chciałbym 80 albo 70 dac na prawą strone CM690 tylko nie wiem który będzie dobry :blink: Bo na 80 jest chyba za gruby, a 70 za mały :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Oba mam podpięte do płyty głównej i praktycznie ich nie słychać.. U mnie słychac tylko wentylator z zasilacza ;) Jeden mam z prozdu budy a drugi z tyłu. Dzięki temu mogłem trochę skręcić Pentagrama na CPU i dyski są chłodniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Panowie posiadam na CPU zamontowany wentylator AcuTake 92 PRO z funkcja PWM. Niewiem jednak czemu płyta caly czas ustawia obroty na maximum czyli okolo 2000 rpm. Niezaleznie czy w kompie jest 20 stopni czy 40. Wydaje mi sie ze PWM powinien sterowac obrotami i zmniejszac je, gdy temperatura jest niska. Wczesniej mialem boxowego Intela podlaczonego do tego samego gniazda 4-PIN i obroty byly dobierane automatycznie (raz 1500, raz 2000 rpm). Dodam ze z poziomu SpeedFana da sie zmniejszyc obroty tego AcuTake'a. Prosze o wypowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Wypowiem się: mam 120 PWM Acutake'a i regulacja obrotów działa czy to na Asusie P5KR czy na Gigabyte P35-DS3L. Niezaleznie czy sie ustawi PWM mode czy Voltage mode zmniejsza obroty. Więc torche dziwne może masz czujnik na wentylu uszkodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ciezko mi powiedziec co jest nie tak. Podlaczylem na szybko jeszcze raz BOXowy cooler i tam PWM działa. Niewiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 A kiedy acutake na pwm będzie się nie rozpędzał za mocno na obrotach jak dam w biosie na pwm mode czy voltage ? Jak to ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 U mnie PWM i Voltage daje podobne obroty jesli dobrze pamiętam (PWM ciut mniejsze) , PWM reguluje obroty wentyli z PWM dzieki ich wbudowanym czujnikom , natomiast Voltage reguluje obroty wentyli zwykłych 3 pinowych (na zasadzie QFan Control tak jak pod SyS fan 1 i 2 czujniki z płyty). ja ustawiam PWM dla maks. ciszy. Sprawdź sam jak jest u Ciebie najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Witam. Mam pytane. Jaki jest średni pobór mocy tych wentylatorów, mam na myśli zwykła wersję 120mm i 80mm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Czy Acutake 140mm ruszy z obrotami poniżej 400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Wersja 60x60mm daje radę? Chce włożyć dwie sztuki do OCZ xtc na 5v bo te seryjne są bardzo głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Wersja 60x60mm daje radę? Chce włożyć dwie sztuki do OCZ xtc na 5v bo te seryjne są bardzo głośne.Będą idealne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSZtm Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam. Potrzebuję dobre śmigło na Pentagram FREEZONE HP-100, więc wydaje mi się że pójdzie na to Acutake 92 wersja zwykła. Mam regulator obrotów Pentagrama w którym jest wejście 3 pinowe czyli raczej nie wchodzi w grę wersja PWM, bo tą wersję mógłbym podpiąć tylko pod płytę. Ale ja wolę ręcznie sobie zmniejszać i zwiększać obroty bo regulator mam pod ręką. Dobrze mówię? Jak dla mnie będzie to najlepszy wybór ? Potrzebuję coś zarzucić również na ACCELERO S1 Rev2 więc na to pójdzie opcja 120mm... tylko chciałbym podłączyć pod oryginalny slot chłodzenia , bym mógł sobie z poziomu sterowników sterować obrotami. Do budy pójdą 2 80mm ale to już nie ma znaczenia jakie wersje. Reasumująć: Potrzeba wentyla na Accelero S1 Rev. 2 i Pentagram FREEZONE HP-100 z tym że nie podłącze go pod płytę (4pin) lecz pod regulator obrotów (3pin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ma ktoś informacje jakie natężenie maksymalne w Amperach mają 80 PRO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 u mnie tez acutake 120 pwm ,kreci sie caly czas 1600obr...podlaczony do wtyczki 4pinowej na mobo, i niewiem jak sobie z tym poradzic aby dostosowywal obroty do temperatury... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Hypro bearing to łożysko kulkowe czy ślizgowe? Chce kupić 70mm, który będzie procować w poziomie i nie wiem czy ten wentylator to wytrzyma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Wytrzyma. U mnie od pół roku tak pracuje 60mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek007 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jaki wentylator 140mm wybrać jeśli chodzi o wydajność?? Acutale 140 czy zephyra 140?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jaki wentylator 140mm wybrać jeśli chodzi o wydajność?? Acutale 140 czy zephyra 140?? Pozdrawiam Acutale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenionq Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Mam Huntkey 400 W i niestety wentylator stał się w nim głośny po 2.5 roku. Czy mogę tam zamontować Acutake 120/140 mm. Który będzie lepszy? Bardzo zależy mi na ciszy, a nie chcę kupować nowego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 140mm bedzie elegancki do tej zasilki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Jak w zasilaczu masz 120mm to zamontuj 120mm bo żeby zamontować 140mm będziesz musiał pokombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...