Dev-o Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 bo jesli chodzi o molexa, to ida w nim tylko 2 napiecia, 12v i 5v... czyz nie tak?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 W napięcie to różnica potencjałów i z tego wynika 12-5=7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Chodzilo mu o to ze jak zewrzesz ze sobą +5V z +12V to otrzymasz w wyniku tego skomplikowanego działania matematyczno-fizycznego +7V :) Ale ja i tak chyba sie skusze na Fanderka. Po co mi kolejny Fanmate. Za duzy tlok w budzie. A Fanderek ma 40cm kabel i bez problemu go podlacze. Acutake ma nieco za krotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Zawsze mozesz kupic Acutake w wersji Pro. Badziewna troche ta podkladka, ale troche spelnia role. Wersja 92mm akurat w moim przypadku dziala calkiem dobrze (co do 120mm juz sie nei wypowiadam...) i nawet przy 12V nie jest tak zle - mam 5 szt w chiefie BA, choc zwykle sa skrecone na 7-8V W wersji Pro na poczatku klolem na to podlaczenie molexow... mogli by dac przejsciowki, a nie zamatowac na stale, zeby sie nie dalo nigdzie tego schowac... Juz mialem je obciac, az wreszcie troche mnie oswiecilo. Po zastapieniu 4x120 Acutake Pro przez Xilence na chlodnicy wstawilem je do kompa dziewczyny (ciensze chlodnice, tak ze daja rade na ok 8-9V i jest w miare cicho). Z czegos do regulowania mialem tylko wlasnie takiego malego zalmana, wiec poprostu polaczylem je ze soba molexami i jedna koncowke 3 pin wpiolem w regulator. Zalmanik moze pociagnac do 6W, nie moglem znalezc nigdzie ile W albo chociaz A maja acutake, tak ze popatrzylem po innych wiatraczkach i wychodzilo miedzy 0,1 a 0,15 A (raczej stawial bym ze sa blizej tej dolnej granicy, ok 0,15 maja te mocniej krecace sie), co mniej wiecej przy 4 szt daje od 4,8 do 7,2 W. Wszystko pracowalo na ok 12V przez 24h i nie ma problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Czy ktos montowal wentyl w zasilaczu? Czy w Fortronie 350W sobie poradzi? (patrz podpis) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Ja mam takie samo pytanie czy Acutake 120mm 1200rpm obsłuży mi starego Chiefteca 410-212DF 410W tak żeby sie nie przegrzał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 nie wiem jak Wasze wentyle ale u mnie jeden acutake w pozycji poziomej na 12v chrupie, a pionowej normalnie działa. ktoś już montował wentyle w chiftecach i pokazywał w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Nie wiem czy poprostu mialem pecha albo sie nie znam ale troche sie zawiodlem. Zamowilem dwie 80'tki na allegro i do tego rozgaleziacz. Podlaczam rozgaleziacz do 3 pinowego zasilania na plyce glownej obok zasilania wiatraka cpu (abit ip35). Podlaczam 1 wentylator i na starcie lekko tylko drgnal i nic. Najprawdopodobniej jest walniety. Podlaczam drugi i dziala ale na minimalnych obrotach mimo to, ze w speed fanie wszystkie predkosci mam na 100%. Program od abita w ogole nie pokazuje mi innego fana, jest tylko cpu fan a reszta jest tak jak by wylaczona. Wentylator dosc slabo wieje ale jest doslownie nieslyszalny (chyba ze jestem gluchy) Do tego najlepsza sprawa: sruby montazowe sa za wielkie a w otworach na fanie nie ma w ogole gwintu. Nie wiem na czym te wentylatory maja sie trzymac, chyba na checi sprzedajacego, producenta albo kupujacego. Narazie jeden jest profesjonalnie zamontowany tasma klejaca a ten drugi trzeba bedzie odeslac bo nie trybi. Probowalem go odpalic metoda 'na popych' ale zero reakcji, tak jak mowilem tylko lekko drgnie przy stracie komputera i tyle. A ktos moze wie jak zwiekszyc obroty tego dobrego wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Eh skoro kupiłeś rozgałęźnik to pewnie masz 2 złącza 5V i 2x12V. Wepnij wentyle pod inne złącza i zobacz czy działa. Jak nie to w płytę je wepnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 ja mialem taki problem ale wina lezala po stronie plyty (zwalil mi sie kontroler od gniazdka wentyla CPU), sprawdz i podlacz inne wentylatory do tego "trefnego" gniazda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Kontrole obrotow juz rozgryzlem. Poprostu w rozgaleziaczu jedna galaz ma 3 piny podlaczone a druga 2. Nie zauwazylem i wadzilem do tego 2 pin dlatego nie moglem zmieniac obrotow, wsadzilem teraz do tego 3pin i gra gitara. Drugi wentylator nie dziala ani na tym 3pin ani na 2pin wiec nie ma innej mozliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 ja sie troche zawiodlem na poczatku bylem bardzo zadowlolony do momentu podlaczenia wszytkich 4 wentyli okazalo sie ze 3 sa ciche a 4 terkocze jak szalony:( jak widac loteria mam wersje 120pro - ale i tak polecam bo za 15 zl nic lepszego nie kupisz a i fandery potrafia trafic sie rownie terkoczace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Do tego najlepsza sprawa: sruby montazowe sa za wielkie a w otworach na fanie nie ma w ogole gwintu. Nie wiem na czym te wentylatory maja sie trzymac, chyba na checi sprzedajacego, producenta albo kupujacego.OMG, a czy ty wogole montowales kiedys jakiekolwiek wentylatory?? Bo z tego co widze chyba jeszcze Ci sie nie zdarzylo... Po 1 to nie do konca sa sruby, raczej wkrety, a w otworach nie ma gwintu chyba w zadnym wentylatorze jaki widzialem. To normalne ze sa mniejsze, bo jakim cudem wkrety maja trzymac? Zwyczajnie dociskasz srubokret przy wkrecaniu i tyle... Po prostu brak mi slow... :mur: Z drugiej strony patrzac po profili - najbardziej aktywny -> Gry komputerowe przestaje sie dziwic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Mam pytanko. Czy jeżeli założe na front 92mm na tył 92mm, na bok 80mm i 120mm, to czy duża będzie różnica niż bez tych wentylów? Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Czy ktos montowal wentyl w zasilaczu? Czy w Fortronie 350W sobie poradzi? (patrz podpis) Jeśli problem jeszcze aktualny to odpowiadam iż u mnie na takiej samej zasiłce Acutake chodzi zazwyczaj na 550rpm, zaś w stress maks 650rpm i wszystko pięknie śmiga. Zasiłka jest ciepła ale śmiga już tak prawie 2 miechy wiec nic się już stać nie powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Pomoże ktoś czy nie? xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Mam pytanko. Czy jeżeli założe na front 92mm na tył 92mm, na bok 80mm i 120mm, to czy duża będzie różnica niż bez tych wentylów? Pozdro :) sprawdz :razz: nie wiem bo skad mam wiedziec. roznica bedzie napewno ale jaka nie wiem. ja mam przod i tyl 120 i temperatura na grafice (chlodzenie pasywne) spadla o 15 stopni a na plycie o 10 wiec mi to pomoglo :D i wydaje mi sie ze na bok to starczy ten 120 :) Edytowane 10 Marca 2008 przez Scyzor 663 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Jeżeli wcześniej nie miałeś żadnych wentyli w budzie, to różnica będzie i to spora, ale imho 92 na froncie i na tyle wystarczy, wentyle na boku mogą Ci zaburzyć obieg powietrza w obudowie. Ew 120 skręconą na 5 albo 7V na boku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Jedni mówią że dobre są wentyle na boku skierowane na proca i grafe a inny mówią że będzie zjechany obieg... No cóż. Wentyle zamawiam, stwierdze potem jak to wychodzi w praniu :] Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Jeśli problem jeszcze aktualny to odpowiadam iż u mnie na takiej samej zasiłce Acutake chodzi zazwyczaj na 550rpm, zaś w stress maks 650rpm i wszystko pięknie śmiga. Zasiłka jest ciepła ale śmiga już tak prawie 2 miechy wiec nic się już stać nie powinno. Oczywiscie, ze aktualny. Mozesz powiedziec czy zasilacz duzo bardziej sie grzeje po zamianie wentylatora? Jak z glosnoscia teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Witam! :] Jestem po montażu wentylatorków i przyszedłem zdać relacje :P A więc zamontowałem 1x120mm na boku, 1x80mm na boku i 1x92mm na tyle (dojdzie jeszcze 1x92mm na przodzie bo koleś wysłał zamiast 2 to jeden wentyl :P). A więc temperatury spadły ok. 10*C-15*C a na dysku o 18*C. Zobaczymy jak zamontuje jeszcze wentyl na przodzie :) Narazie jestem zadowolony bo są cichutkie (jak dla mnie:P) Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Jakość plastiku w Acutake powala :D "nagwintowywując" otwory pod śruby średnio połowa pękała (tj. na górze odpadał kawałek plastiku) było to tak: w 120mm pierwzej odpały w 3 otworach, w drugiej w 2ch :D, w 92mm pewnie nie odpadło tylko dlatego, że przymocowana na haczyki.. Moje stare wentylatory Hiper miały lepszy plastik :) A poza tym to głośne są jednak :/ 120'tka na froncie daje się we znaki nawet na zmniejszonym napięciu (min jakie mogę dać to 8v.. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Jakość plastiku w Acutake powala :D "nagwintowywując" otwory pod śruby średnio połowa pękała (tj. na górze odpadał kawałek plastiku) było to tak: w 120mm pierwzej odpały w 3 otworach, w drugiej w 2ch :D, w 92mm pewnie nie odpadło tylko dlatego, że przymocowana na haczyki.. Moje stare wentylatory Hiper miały lepszy plastik :) A poza tym to głośne są jednak :/ 120'tka na froncie daje się we znaki nawet na zmniejszonym napięciu (min jakie mogę dać to 8v.. ) zgadza sie,ciche to on napewno nie sa bo mam porownanie do Noctua oraz Xthermal ale wiadomo ze to nie ta połka cenowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wnclooney Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 A ja wypowiem się pochlebnie o tych wiatraczkach posiadam od dnia dzisiejszego aż 6 Acutake 120 mm w obudowie podpietych do panelu Zalmana i jedynymi naprawdę słyszalnymi wentylami w obudowie są zasilacz , gf8800 oraz 30mm wiatraczek Sharkoona na chipsecie. Musiałem wymienić 3 wiatraki coolermastera z którymi przyszła obudowa bo były po prostu głośne o ile skręcone na 1/3 mocy na panelu były ciche to już podkręcone na połowę zaczynały wyć. Acutake skręcone na 1/3 mocy są niesłyszalne na full słychać lekki szum ale jak na 6 pracujących wentyli jest to do zaakceptowania i naprawdę bardzo cicho. Wszystkie wentylatory zamocowane są na gumowych kołkach montażowych zamiast śrubek więc udało mi sie zlikwidować znany ze starych obudów pogłos przenoszony na blache. W skali 10/10 dałbym 9 ot tak mogłyby pewno być cichsze ale jak na swoja śmieszną cenę to są rewelacyjne a skoro mogę mieć cichy komputer za 14zł to po co wydawać 60 :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devianne Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 hmm co mam wybrac acutake czy arctica? chodzi mi o wentyle 80x80:P probowalem ogarnac ten temat, ale jasnego rozwiazania tej kwesti sie nie doszukalem. Prawdopodobnie bede kontrolowal predkosc speedfanem, plusem arctica jest to ze jak trzeba to moze to turbo wlaczyc. Jesli chodzi o arctic to lepiej brac te z pwm czy bez i czy jedno wyjscie na plycie glownej "sysfan" udzwignie mi 4 80mm ?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 Co według was bedzie lepszym wyborem (cichsze i wydajniejsze) Acutake czy to Xilence ?? Wentylator 120mm ma służyć do wyciągania powetrza z chłodnicy. Xilence moge kupić u siebie w Krk a Acutake musze zamawiać i dochodza koszty wysyłki (wtedy chyba lepszym wyborem był by Noiseblocker XL2 rev 2 za 29pln..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mila Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) witam, mam pytanie do posiadaczy wentylatorów Acutake 120. zakupiłem niedawno kilka wentyli Acutake 120 PRO i jeden szczegół zwrócił moją uwagę. W miejscu gdzie są wyprowadzone ze środka wentylatora przewody jest tak jakby wyłamany kawałeczek plastiku z jednego z tych czterech "ramion" podtrzymujących konstrukcję - tzn jedno z tych ramion jest przerwane na odcinku kilku milimetrów. Spojrzałem na wentylatory innych producentów które posiadam w domu i część z nich (ale nie wszystkie) ma również przerwane to ramię ale w sposób regularny czyli widać ze takie było zamierzenie producenta. Natomiast w Acutake miejsce łączenia tego ramienia ze środkiem wentyla jest tak jakby wyłamane (wyrwane). Albo taka ich uroda, albo mam trefne wiatraki. czy moglibyscie spojrzec na swoje wiatraki Acutake i napisać jak to jest u Was? Edytowane 14 Maja 2008 przez Mila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 witam, mam pytanie do posiadaczy wentylatorów Acutake 120. zakupiłem niedawno kilka wentyli Acutake 120 PRO i jeden szczegół zwrócił moją uwagę. W miejscu gdzie są wyprowadzone ze środka wentylatora przewody jest tak jakby wyłamany kawałeczek plastiku z jednego z tych czterech "ramion" podtrzymujących konstrukcję - tzn jedno z tych ramion jest przerwane na odcinku kilku milimetrów. Spojrzałem na wentylatory innych producentów które posiadam w domu i część z nich (ale nie wszystkie) ma również przerwane to ramię ale w sposób regularny czyli widać ze takie było zamierzenie producenta. Natomiast w Acutake miejsce łączenia tego ramienia ze środkiem wentyla jest tak jakby wyłamane (wyrwane). Albo taka ich uroda, albo mam trefne wiatraki. czy moglibyscie spojrzec na swoje wiatraki Acutake i napisać jak to jest u Was? Jak pisałeś "to ich taka uroda" :D każdy ma tam takie wcięcie, także spokojnie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 http://allegro.pl/item361573206__airen_fan...nio_nowosc.html no i mamy czerwone Acutake :) śliczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 nie wiem czy to dokladnie to samo co acutake :) ale moim zdaniem jednak Biale ladniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...